Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin

Ortadoğu'nun suyu tükeniyor

AAXgEEJ.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Pazar, 1973 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından kurulan ve dünya çapında 150 ülke tarafından onurlandırılan çevrenin yıllık bir kutlaması olan 2022 Dünya Çevre Günü'nü kutlar. Bu yıl Dünya Çevre Günü, çevre konulu ilk uluslararası toplantı olan 1972 Birleşmiş Milletler İnsan Çevresi Konferansı'nın 50. yıldönümünü kutlamaktadır.

Yine de Carnegie Uluslararası Barış Vakfı tarafından yapılan araştırmalar, iklim değişikliğinin yönetişim sorunlarını artıracak, sosyoekonomik eşitsizlikleri keskinleştirecek ve yeni aksaklıklar yaratacak şekilde ayarlandığı Orta Doğu'nun kutlayacak çok az şeyi olduğunu gösteriyor.

Ürdünlü, Filistinli ve İsrailli çevrecileri bir araya getiren bir kuruluş olan EcoPeace Middle East'in İsrail direktörü Gidon Bromberg'e göre, bölge son birkaç on yılda iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilendi ve sıcaklıklar 1950'lerden bu yana 1,5 santigrat derece arttı. daha genel bir işbirliğine açılan bir kapı olarak çevresel işbirliğini teşvik etmek amacıyla.

Bromberg, The Media Line'a “Ve yüzyılın sonuna kadar sıcaklıkta dört derecelik ek bir artış bekliyoruz” dedi.

AAY1tbp.img?w=768&h=502&m=6

Ortadoğu'da su sıkıntısı

Carnegie Endowment tarafından Şubat 2022'de yayınlanan bir rapor, su kıtlığının Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da şiddetli çatışmaları tetiklemekle tehdit ettiğini, MENA'nın dünyada “suyun etkin bir şekilde tükendiği” ilk bölge olması öngörülüyor.

Ürdün'deki yağışların yüzyılın sonundan önce %30 oranında düşmesi bekleniyor ve bazı modeller MENA'nın dahili yenilenebilir suyunda 2050 yılına kadar yaklaşık %4'lük bir azalma öngörüyor.

Carnegie Endowment'a göre, bu durum, şu anda 2025 yılına kadar su güvensizliğini yaşama yolunda olan bölge sakinlerinin 80 milyon ila 90 milyonunu etkileyecek.

Bromberg, su güvensizliğinin şu anda Orta Doğu'daki en acil endişe olduğunu ve bölgesel düzeyde acil telafi önlemleri gerektirdiğini söylüyor.

“İklim krizine verilen yanıtın ulusal düzeyde yeterli olamayacağını, bölgesel düzeyde olması gerektiğini hala anlamada bir başarısızlık var” dedi. “İklim krizi belirli bir ülkeyi vurmuyor; bölgeyi bir bütün olarak vuruyor ve eğer bölge hayatta kalacaksa, o zaman bölge yanıt vermek zorunda kalacak.”

Bromberg'in kuruluşu EcoPeace, Ürdün, İsrail ve Filistin Yönetimi arasında bölgesel bir su ve enerji anlaşması olan Su-Enerji Bağlantısını (WEN) destekliyor.

Karşılıklı işbirliği

Nexus, doğal kaynakların kullanımını en üst düzeye çıkarmak için üç ortak arasında karşılıklı olarak yararlı ilişkiler geliştirmeyi amaçlıyor.

Anlaşmanın şartlarına göre, İsrail ve PA, Ürdün'e satacakları tuzdan arındırılmış su üretecek ve daha sonra yenilenebilir enerjiyi Filistinlilere ve İsrail'e geri satacaklardı.

EcoPeace'in web sitesinin açıkladığı gibi, bu, her bir ortağın "yenilenebilir enerji ve su üretiminde karşılaştırmalı üstünlüklerinden yararlanmalarını" sağlayacaktır.

Kasım 2021'de, EcoPeace liderliğindeki BAE/İsrail/Ürdün su enerjisi anlaşmasının imzalanmasıyla bu istenen sonuca yönelik bir miktar ilerleme kaydedildi.

Anlaşma şartlarına göre Ürdün, İsrail'e ihraç edilmek üzere 600 megavat güneş enerjisi üretim kapasitesi inşa edecek, İsrail ise Ürdün'e 200 milyon metreküp tuzdan arındırılmış su sağlayacak.

Ancak, bu iyi niyet jestlerine rağmen, bölgedeki su güvensizliği kritik olmaya devam ediyor ve daha fazlasının yapılması gerekiyor.

Bromberg, durumun kısmen “deniz suyunun büyük çapta tuzdan arındırılması yoluyla denizden yararlanılması” ve “çoğunlukla güneş enerjisi yoluyla güneşten büyük çapta yararlanılması” yoluyla düzeltilebileceğini söyledi.

İkinci hedef, bölgedeki CO2 emisyonlarını azaltmak ve Orta Doğu'yu bir fosil yakıt ihracatçısından potansiyel bir yenilenebilir enerji ihracatçısına dönüştürmek için kritik öneme sahip.

Ürdün'de bulunan Dibeen Çevresel Kalkınma Derneği'nin yönetici direktörü Hala S. Murad, The Media Line'a hükümetin iklim değişikliği konusundaki söyleminin sıklıkla uygulamaları geride bıraktığını söyledi.

Murad, Ürdün'deki Dünya Dünya Forumu ve 2022'nin sonunda Mısır'da yapılacak olan İklim Değişikliği Sözleşmesi (COP27) Tarafları Konferansı gibi Orta Doğu'da düzenlenen çok sayıda çevre konferansına işaret ediyor.

“Katılan Arap hükümet ekiplerinin kendi hazırlıklarının beklenti ve umutların altında kaldığını” söyleyerek hükümetin yavaşlığından yakındı.

Bu kısmen teknik ve finansal sınırlamalardan kaynaklanmaktadır. Örneğin Murad, bölgesel çözümleri teşvik etmek için çalışan, ancak bölgesel çevre projelerini desteklemek için birleşik bir Arap fonunun olmaması nedeniyle finansal olarak sınırlı olan Arap Devletleri Ligi'nin bölgesel Arap Çevre Konseyi'ne işaret etti.

Dibeen'in yaklaşan iklim krizine yönelik temel bilimsel yaklaşımlarından biri, Ürdün'deki şehirleri ve köyleri, özellikle toprak, ormanlar ve su gibi doğal kaynakları ne kadar verimli yönettiklerini gözlemlemek.

Murad, Dibeen'in amacının Ürdün'ün doğal kaynaklarının verimliliğini en üst düzeye çıkarmak ve israfı en aza indirmek olduğunu açıkladı.

Bölgedeki diğer kuruluşlar, Kızıldeniz'i koruyarak su güvensizliğini önlemeye çalışıyor.

Hurghada Çevre Koruma ve Koruma Derneği (HEPCA), Kızıldeniz'deki deniz yaşamını ve biyolojik çeşitliliği korumayı ve kirliliği önlemeyi amaçlayan bir Mısır operasyonudur.

HEPCA'da bilimsel danışman olan Dr. Mahmoud Hanafy, özellikle deniz ortamlarıyla ilgili olarak bölgesel işbirliğinin çok önemli olduğunu söylüyor.

“Deniz ortamları bir tür bağlantılı ekosistemdir” diye açıkladı ve Kızıldeniz mercanının özellikle iklim değişikliğinin etkilerine karşı toleranslı olduğunu, bu nedenle dünyadaki son mercan sığınağı olabileceğini de sözlerine ekledi.

AAY1aMF.img?w=768&h=502&m=6

Dolayısıyla yerel veya bölgesel değil, küresel öneme sahip bir sorunumuz var ve bu konuya daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Kızıldeniz mercan resifini koruma kampanyasının bir parçası olarak, HEPCA, resifte onarılamaz hasara neden olan gezi teknelerinin demirlenmesini durdurmak için Kızıldeniz kıyısı boyunca 1.400 demirleme yeri kurdu.

Bölgesel işbirliği, Ortadoğu'nun çevreye verdiği zararın bir kısmını geri alabilmesinin ve daha fazla bozulmayı önlemeye çalışabilmesinin tek yolu gibi görünüyor.

“Daha fazla ısı dalgası görüyoruz; yağmur düzenlerinin meydana gelme biçiminde gerçek bir değişiklik görüyoruz; kıyıdaki tüm yağmurlar denizde kaybolur; Ürdün nehri sisteminin tamamında daha az yeraltı suyu ve daha az su; Ürdün'ün barajlarında daha az su var," diye gözlemledi Bromberg.

Kaynak: The Jerusalem Post

water-1761027.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.