Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

El Cezire: Türk nükleer santrali Ruslara Uygulanan Yaptırımlar Nedeniyle Tehdit Altına Girdi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

El Cezire: Türk nükleer santrali Ruslara Uygulanan Yaptırımlar Nedeniyle Tehdit Altına Girdi

AAXkC56.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

İstanbul, Türkiye – Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'ya karşı benzeri görülmemiş yaptırımlar, Türkiye'nin Moskova'nın devlete ait nükleer şirketi tarafından inşa edilen ilk nükleer santrali hakkında yeni endişelere yol açtı.

Akdeniz kıyısında Mersin yakınlarında bulunan Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk reaktörü gelecek yıl üretime başlayacak, ancak üçüncü ülkelerden gelecek olası finansman ve ekipman blokları 20 milyar dolarlık projeyi ertelemekle tehdit etti.

Akkuyu'nun arkasındaki Rus firması Rosatom, şimdiye kadar yaptırımlardan kurtuldu, ancak seçeneğin ABD tarafından tartışıldığı bildiriliyor. Rusya'nın en büyük finans kurumu ve nükleer santralin en büyük destekçisi olan Sberbank gibi bankalar darbe aldı.

Akkuyu, 1.200 megavatlık dört reaktörünün tamamı devreye girdiğinde Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamayı hedefliyor. Türkiye'nin Nükleer Düzenleme Kurumu'na göre, proje tamamen Rus sermayesi tarafından finanse ediliyor.

Sberbank, çoğunluğu Rosatom'a ait olan Akkuyu NGS'ye 2019'dan bu yana 1,2 milyar dolar değerinde kredi sağladı. Akkuyu'nun yaptırımlara tabi bir diğer alacaklısı olan Sovcombank, geçen yıl Mart ayında 300 milyon dolar değerinde kredi verdi.

Rosatom'a yönelik olası yaptırımlar, ekipmanların Akkuyu'ya akışını da etkileyerek tedarikçilerin enerji endüstrisi ekipmanı, teknolojisi ve hizmetleri sağlamasını engelleyebilir.

Akkuyu CEO'su Anastasia Zoteeva, Türk yayıncı NTV ile 23 Şubat'ta yayınlanan bir röportajda, tesis için Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Güney Kore gibi ülkelerde üretilen “büyük miktarda ekipman”ın altını çizdi. Anahtar bir bileşen Fransa'da General Electric'in bir şubesi olan GE Steam Power tarafından üretilirken, Fransız şirketi Assystem da inşaat denetiminde yer alıyor.

Ne General Electric, Assystem ne de Al Jazeera'nin yorum yapmak için temasa geçtiği diğer üçüncü ülke şirketleri yanıt vermedi.

Baskı altında
Bloomberg News tarafından Mart ayında yayınlanan ve projede yer alan üst düzey Türk yetkililerin alıntılandığı bir rapora göre, Türk ve Rus yetkililer üçüncü ülkelerden finansman ve ekipman tedariki de dahil olmak üzere potansiyel sorunları tartıştılar.

İstanbul merkezli Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi Direktörü Sinan Ülgen, "Akkuyu projesi, küresel nükleer endüstride yap-sahiplen-işlet modeline dayalı ilk projedir" dedi. “Bu, inşaat aşamasındaki tüm sermaye giderlerinden Rusya'nın sorumlu olduğu anlamına geliyor.

“Yaptırımlarla bu model risk altında çünkü Rusya'nın fon ayırması daha zor. Şimdi uluslararası rezervleri üzerinde daha fazla baskı var – yarısı donmuş durumda – bu nedenle Rusya'nın bu meblağları Türkiye'de bir reaktör için harcamaya devam edip edemeyeceği belirsiz.”

Ülgen, Rusya'nın Türkiye'ye Akkuyu'da yüzde 49'a varan hisseye sahip yerel şirketler bulması için baskı yapacağını da sözlerine ekledi.

Ancak, 2018'de üç Türk firmasıyla yapılan görüşmeler başarısız oldu. Türkiye'nin mevcut ekonomik krizi, yerel finansmanın mevcut olmayacağını ve uluslararası yatırımcıların Rus kontrolündeki bir projeye karşı temkinli olacağını gösteriyor.

Moskova merkezli Türk-Rus ilişkileri analisti Kerim Has, "Uzun vadede bu Akkuyu'da büyük bir sorun: projenin finansmanının Türk yatırımcılarla paylaşılması" dedi.

Hiçbir Batılı şirketin Türkiye'de bir Rus projesine yatırım yapacağını düşünmüyorum. Yeni bir Soğuk Savaş zaten burada.”

Akkuyu, 12 yıl önceki başlangıcından bu yana tartışmalı bir proje olduğunu kanıtladı. Santral, ilk 25 yıl boyunca Rusya'ya ait olacak ve Türkiye'nin kuzey komşusuna olan enerji bağımlılığını artıracak.

Yakınlarda bir liman inşası ve vergi muafiyetleri gibi Rosatom'a verilen geniş kapsamlı tavizler, yorumcuların projeyi Osmanlılar tarafından Avrupalı güçlere verilen tek taraflı ticari avantajlarla karşılaştırmasına yol açtı.

Çevre sorunları, tesisin deprem fayına yakın konumu ve çalışma koşullarıyla ilgili şikayetlerin tümü inşaatın gölgesinde kaldı. Nükleer karşıtı kampanya yürütücüsü Emre Uresin, tesisin “Akdeniz'de bir Rus limanı haline gelmek” için büyüdüğünü söyledi.

Has'a göre, Moskova gelecek yılki son teslim tarihini yerine getirmeye çalışacak, böylece Akkuyu'nun Moskova'nın yakın ilişkilere sahip olduğu bir NATO ülkesindeki bir Rus nükleer tesisi olan “öncelikli proje” statüsünden dolayı gelen santralden gelir elde edebilecek. Ankara, Rusya'ya yaptırım uygulamadı.

Avrasya Enerji Odası'nda enerji jeopolitiği uzmanı olan Madalina Vicari, "Rusya, enerji bağımlılığı yoluyla Türkiye ile jeopolitik nüfuzunu sürdürmekte çıkara sahip" dedi.

“Ayrıca Rusya, yaptırımlara rağmen nükleer ihracatı gerçekleştirebileceğini kanıtlamak istiyor. Sonuçta 2023'te ilk ünite hazır olmazsa Türk tarafında büyük bir hayal kırıklığı yaşanacak ve bu hayal kırıklığı büyük ihtimalle Türkiye'nin Rusya'ya yönelik dış politika yaklaşımına da yansıyacaktır."

Akkuyu Nükleer'in Ankara ofisi yorum taleplerine yanıt vermedi, ancak daha önceki bir açıklamada şirket, 2023'te ilk üniteyi tamamlamak için tüm "çaba ve kaynaklarını" harcadığını söyledi.

“Projenin başarılı bir şekilde teslimi için gerekli tüm kaynaklara ve araçlara” sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: El Cezire

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.