Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin sessizce bir blockchain platformu inşa ediyor. İşte bildiklerimiz


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin sessizce bir blockchain platformu inşa ediyor. İşte bildiklerimiz

2019'daki bir konuşmada Çinli lider, blockchain'in "çekirdek teknolojilerin bağımsız inovasyonunda önemli bir atılım" olduğunu söyledi.

O zamandan beri Çin, işletmeler için blockchain teknolojisinin dağıtımını kolaylaştırmayı amaçlayan bir platform inşa ediyor. Buna Blockchain Tabanlı Hizmet Ağı (BSN) denir.

Çin hükümetiyle bağlantıları olan BSN, küreselleşmeyi hedefliyor ancak zorluklarla karşılaşabilir.

AAXjtrG.img?w=768&h=402&m=6

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkesinin blockchain teknolojisinin sunduğu "fırsatları yakalaması" gerektiğini açıkladı.

2019'daki bir konuşmada Çinli lider, blockchain'in "çekirdek teknolojilerin bağımsız inovasyonunda önemli bir atılım" olduğunu söyledi. Bu konuşmanın bir sonucu olarak, blockchain, ülkenin yeteneklerini artırmaya çalıştığı yarı iletkenler gibi diğer teknolojilerin yanı sıra Çin için ulusal bir önceliğe yükseltildi.

O zamandan beri, çok fazla tanıtım ve tantana olmadan Çin, şirketler için blok zincir teknolojisinin dağıtımını kolaylaştırmayı amaçlayan bir platform inşa ediyor. Buna Blockchain Tabanlı Hizmet Ağı (BSN) denir.

İşte şimdiye kadar bildiklerimiz.

İlk olarak, blok zinciri nedir?

Blockchain ilk olarak kripto para birimi bitcoininin altında yatan teknoloji olarak öne çıktı. Bitcoin ağındaki işlemleri kaydeden dağıtılmış bir faaliyet defteridir.

Merkezi değildir ve tek bir kuruluş ona sahip değildir veya onu işletmez. Bunun yerine, özel bilgisayarlar çalıştıran bir katılımcı ağı tarafından sürdürülür.

O zamandan beri, bir blok zincirinin nasıl görünebileceğine dair birçok farklı tanım yapıldı. Bazı şirketler veya hükümetler buna dağıtılmış defter teknolojisi olarak atıfta bulunabilir. Bunların çoğu, blok zincirinin halka açık mı yoksa özel mi olduğundan kaynaklanmaktadır.

İzinsiz blok zincirleri - aynı zamanda güvenilmez veya genel blok zincirleri olarak da bilinir - belirli bir yazılım veya cihaz çalıştırdıkları sürece herkesin blok zincirine katılmasına ve potansiyel olarak değişiklik yapmasına izin verir.

Buna karşılık, izin verilen blok zincirleri genellikle özeldir ve yalnızca belirli katılımcıların kullanımlarına dahil olmasına izin verir.

Blok zinciri neden kullanılır?

Teknolojinin savunucuları, blockchain'in sınır ötesi para transferleri gibi tipik olarak yavaş ve pahalı süreçlere şeffaflık ve hız getirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Blockchain teknolojisinin bir diğer önemli yönü de akıllı sözleşmelerdir. Bunlar, belirli koşullar yerine getirildiğinde otomatik olarak yürütülen, kodla yazılmış sözleşmelerdir. Taraftarlar, bunları ticaret finansmanı gibi alanlarda anahtar olarak görüyorlar.

Red Date Technology CEO'su Yifan He, CNBC'ye verdiği demeçte, "Blockchain teknolojisinin tüm interneti ve neredeyse tüm BT sistem mimarisini değiştirecek kadar güçlü olduğunu düşünüyoruz."

Red Date Technology, Çin'in Blockchain tabanlı Hizmet Ağının kurucu üyelerinden biridir.

Paul Triolo, "Hükümet yetkilileri bunu teknoloji sektörüne giriş için düşük bir engel olarak gördüğünden ve Çinli şirketlerin gerçek dünya sorunlarını çözmek için blok zinciri uygulamalarını kullanma konusunda sınırları zorlamasını istediğinden, genel olarak blok zincir teknolojisi Çin için çok önemlidir." CNBC'ye verdiği demeçte, danışmanlık firması Albright Stonebridge'de lider.

Çin'in BSN'si ne yapabilir?

BSN'nin ürünü, özellikle bulut bilişim altyapısı işleten şirketlere yöneliktir. Bu, Amazon veya Microsoft gibi büyük bir genel bulut oyuncusu olabilir veya kendi özel bulutunu veya intranetini çalıştıran bir firma olabilir.

BSN, bu blok zinciri uygulamalarını bulutta dağıtmak için kendisini "tek durak noktası" olarak görüyor, aksi takdirde maliyetli ve zaman alıcı olabilecek bir süreç.

Çinli firmanın diğer satış noktası, sektördeki zor bir sorunu çözmeye çalışmasıdır: birlikte çalışabilirlik - veya farklı blok zincirlerinin birbiriyle çalışmasını sağlamak. Örneğin, iki bankanın her ikisinin de farklı blok zinciri platformlarında oluşturulmuş uygulamaları varsa, birbirleriyle çalışamayabilirler. Ancak, şirket farklı blok zincirleri arasında köprü kurduğundan, BSN altyapısı aracılığıyla oluşturulan uygulamalar birlikte çalışabilir olacaktır.

Kuruluşlarında birkaç blok zinciri uygulaması kullanmak isteyen şirketler için, BSN'nin ürünü, bir blok zinciri ürünü oluşturmak için bir grup yeni sunucu kurmak yerine, kullandıkları bulut satıcısı aracılığıyla bunu yapmalarına izin verecek. Buradaki fikir, bir işletme veya hükümetin, yüksek bir maliyete maruz kalmadan blok zinciri uygulamalarını kolayca dağıtmak için BSN'nin platformunu kullanabilmesidir.

Red Date'den He'ye göre şu anda talep düşük, ancak ürünün uzun vadeli geleceği konusunda iyimser.

CEO, "10 yıl içinde tüm bulutların blok zinciri ile ilgili tüm uygulamaları idare etmek için standart bir blok zinciri ortamına sahip olacağına inanıyorum" dedi.

Bununla birlikte, BSN ile ilgili önemli bir nokta, kendi blok zincirini oluşturmamasıdır.

BSN'nin platformuna bağlı herhangi bir kripto para birimi yoktur. Bunun nedeni, Çin'in kripto para birimiyle ilgili faaliyetleri etkin bir şekilde yasaklaması ve bunları yasa dışı hale getirmesidir.

Bir risk sermayesi şirketi ve Red Date Technology yatırımcısı olan Hong Kong merkezli Kenetic'in yönetici ortağı Jehan Chu, CNBC'ye hükümetlerin ve büyük ölçekli şirketlerin altyapılarına bağlı bir kripto para birimi istemediğini veya buna ihtiyaç duymadığını söyledi.

Chu, "Bu, kripto dışı kullanım durumunun devreye girdiği ve BSN'nin zorlayıcı bir altyapı sunduğu yerdir" dedi.

Kripto olmayan blok zincirler, dijital para birimlerinin riskli ve değişken doğasına maruz kalmak istemeyen büyük firmalara çekici gelebilir.

BSN'nin arkasında kim var?

Merkezi Hong Kong'da bulunan Start-up Red Date Technology, BSN'nin arkasındaki kurucu şirketlerden biridir.

Ancak proje, Çin hükümetiyle bağlantıları olan kuruluşlar tarafından da destekleniyor. Buna, Çin'in güçlü Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'na (NDRC) bağlı Devlet Bilgi Merkezi (SIC) de dahildir.

Devlete ait bir telekomünikasyon şirketi olan China Mobile da projeyi destekliyor.

Küreselleşmenin zorluğu

BSN'nin küreselleşme hedefleri var. Ancak, Çin hükümetiyle olan bağlantıları bunu zorlaştırabilir.

Albright Stonebridge'den Triolo, "BSN'ye olan ilginin bir kısmı, bunun böylesine iddialı bir girişim olması.

BSN'nin "BSN International kısmını yerel çabalardan ayırmaya çalıştığını ve Çin hükümetinin desteğinden uzaklaşmaya çalıştığını" da sözlerine ekledi.

Red Date Technology'nin CEO'su He'de meydan okuma kaybolmuyor.

Küreselleşme planı ve Çin hükümetiyle bağlantılı olma algısı sorulduğunda, "Bu çok büyük bir zorluk" dedi.

Platformun uluslararası versiyonunun açık kaynak olacağını ve kamu alanındaki katılımcıların herhangi bir potansiyel arka kapı için kodu incelemesine izin vereceğini söyledi.

Bu arada, BSN'nin blok zinciri çabalarının merkezi doğası da küresel olarak zor olabilir.

Blockchain.com araştırma başkanı Garrick Hileman CNBC'ye verdiği demeçte, "Çin'in yerel bir blok zinciri geliştirme ekosistemini destekleme arzusu ile blok zinciri teknolojisinin merkezi olmayan doğası arasında temel bir uyumsuzluk var."

"Çin bir şekilde blok zincirini benimsemenin doğasında var olan yıkıcı güç ve merkezi kontrol kaybı ile rahat olmanın bir yolunu bulamazsa, Çin'in bu stratejik olarak önemli teknoloji sektöründe küresel bir lider olma şansı sıfırdır."

Red Date'in CEO'su, platformlarında kripto bulundurmamanın bir zorluk olduğunu da kabul etti. Kripto olmayan blok zinciri teklifiyle "birçok insan ilgilenmiyor" dedi.

Blockchain ve Çin'in hırsları

Son birkaç yıldır ABD yoğun bir teknoloji rekabeti içinde.

Çin, kuantum hesaplama ve yarı iletkenler de dahil olmak üzere "sınır" teknolojileri dediği şeye odaklandı. Blockchain başka bir önemli alandır.

Çinli teknoloji şirketleri, ABD ile küresel teknoloji savaşı bağlamında Pekin tarafından desteklenen bir hareket olan uluslararası genişlemeye de büyük önem verdi.

Triolo, "Blockchain Hizmetleri Ağının önemi, Çin hükümetinin blok zinciri ekosistemlerinin gelişimini kendi şartlarında ve farklı yargı alanlarındaki düzenleyici yaklaşımlara izin vererek destekleme girişimi olmasıdır." Dedi.

Kaynak: CNBC

neo-urban-1808082.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.