Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

LED ve LCD TV'ler arasındaki fark nedir?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

LED ve LCD TV'ler arasındaki fark nedir?

Yeni bir TV için alışveriş yapmak, hiç bitmeyen bir teknoloji jargonu, ekran terminolojisi ve baş döndürücü kısaltmalardan oluşan bir havuzda gezinmeye benzer. 4K çözünürlüğün tüketicilerin evlerine inmesi bir şeydi ve TV markaları yeni UHD görüntüleme özelliklerini büyük bir pazarlama kapması olarak lanse etti. Ancak son birkaç yılda, konu üç ve dört harfli kısaltmalar söz konusu olduğunda, son teknoloji aydınlatma ve ekran teknolojisinin tanıtılmasıyla konu kalınlaşmaya devam etti. Ancak OLED'ler, QLED'ler, mini LED'ler ve şimdi de QD-OLED'ler arasında, TV sözlüğünün temelinde yatan bir kelime savaşı var: LED'e karşı LCD.

İster inanın ister inanmayın, LED TV bir LCD TV'dir. Ama tahmin et ne oldu? LCD TV her zaman bir LED TV değildir.

Bu nasıl olabilir, diye sorabilirsiniz? Hem LED hem de LCD TV'lerin aşağıdaki dökümü ile bu büyük gizemin bir kısmını çözmemize izin verin.

LED ve LCD: Sonsuza kadar birlikte

AAXfdVW.img?w=720&h=450&m=6

Farklı bir kısaltmaya sahip olmasına rağmen, LED TV, ışığın ekranınızda nerede görüntüleneceğini kontrol etmek için sıvı kristal ekran (LCD) paneli kullanan belirli bir LCD TV türüdür. Bu paneller tipik olarak, aralarında bir sıvı kristal solüsyon bulunan iki polarizasyon malzemesi tabakasından oluşur. Bir elektrik akımı sıvıdan geçtiğinde, kristallerin hizalanmasına neden olur, böylece ışık geçebilir (veya geçemez). Bunu, ışığın geçmesine izin veren veya onu engelleyen bir deklanşör olarak düşünün.

Hem LED hem de LCD TV'ler LCD teknolojisine dayandığından, soru şudur: fark nedir? Aslında, farkın ne olduğuyla ilgili. Eski LCD TV'ler aydınlatma sağlamak için soğuk katot floresan lambaları (CCFL'ler) kullanırken, LED LCD TV'ler ekranı aydınlatmak için bir dizi daha küçük, daha verimli ışık yayan diyotlar (LED'ler) kullanırdı.

Teknoloji daha iyi olduğu için, tüm LCD TV'ler artık LED ışıkları kullanıyor ve halk arasında LED TV olarak kabul ediliyor. İlgilenenler için, aşağıda arka aydınlatmaya daha derinden gireceğiz veya Yerel Karartma bölümüne geçebilirsiniz.

arka aydınlatma

LCD TV'lerde üç temel aydınlatma şekli kullanılmıştır: CCFL arka aydınlatma, tam dizi LED arka aydınlatma ve LED kenar aydınlatma. Bu aydınlatma teknolojilerinin her biri önemli açılardan birbirinden farklıdır. Her birini inceleyelim.

CCFL Arka Aydınlatma

CCFL arkadan aydınlatma, TV'nin içinde LCD'nin arkasında bir dizi soğuk katot lambasının oturduğu, daha eski, artık terk edilmiş bir görüntüleme teknolojisi biçimidir. Işıklar kristalleri oldukça eşit şekilde aydınlatır, bu da resmin tüm bölgelerinin benzer parlaklık seviyelerine sahip olacağı anlamına gelir. Bu, aşağıda daha ayrıntılı olarak tartışacağımız resim kalitesinin bazı yönlerini etkiler. CCFL'ler LED dizilerinden daha büyük olduğundan, CCFL tabanlı LCD TV'ler, LED arkadan aydınlatmalı LCD TV'lerden daha kalındır.

Tam dizi arka aydınlatma

Tam dizi arkadan aydınlatma, yerel karartma adı verilen bir işlemle aydınlatılabilen veya kısılabilen LED bölgelerinden oluşan, ekranın arkasına yayılan bir dizi LED için eski CCFL'leri değiştirir. Üst düzey LED TV pazarının sağlıklı bir bölümünü oluşturmak için tam dizi LED arka aydınlatma kullanan TV'ler ve iyi bir nedenle - daha hassas ve eşit aydınlatma ile CCFL LCD TV'lerin şimdiye kadar elde edebildiğinden daha iyi görüntü kalitesi oluşturabilirler, önyükleme için daha iyi enerji verimliliği ile.

Kenar aydınlatması

LCD ekran aydınlatmasının başka bir şekli de LED kenar aydınlatmasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, kenardan aydınlatmalı TV'lerde ekranın kenarları boyunca LED'ler bulunur. Sadece alt kısımda LED'ler, üstte ve altta LED'ler, sol ve sağda LED'ler ve dört kenar boyunca LED'ler dahil olmak üzere birkaç farklı konfigürasyon vardır. Bu farklı yapılandırmalar, görüntü kalitesi farklılıklarına neden olur, ancak genel parlaklık özellikleri yine de CCFL LCD TV'lerin başarabileceklerini aşıyor. Tam dizi veya doğrudan arkadan aydınlatmalı ekranlara kıyasla kenar aydınlatmasının bazı dezavantajları olsa da, sonuç, üreticilerin daha düşük maliyetli, daha ince TV'ler yapmalarını sağlayan kenar aydınlatmasıdır.

Kenardan aydınlatmalı TV'ler ve tam dizi arkadan aydınlatmalı TV'ler arasındaki yerel karartma kalitesi farkını daha iyi kapatmak için Sony ve Samsung gibi üreticiler kendi gelişmiş kenar aydınlatma formlarını geliştirdiler. Sony'nin teknolojisi “Slim Backlight Master Drive” olarak bilinirken Samsung, QLED TV serisinde “Infinite Array” kullanıyor. Bunlar, kenardan aydınlatmalı tasarım ve yerel karartma kalitesi sayesinde ince form faktörünü tam dizi arka aydınlatmayla aynı seviyede tutar.

Yerel karartma nedir?

Yerel karartma, LED LCD TV'lerin bir özelliğidir; burada LCD'nin arkasındaki LED ışık kaynağı, görüntünün gerektirdiği şekilde karartılır ve aydınlatılır. LCD'ler, karanlık sahnelerde bile ışığın geçmesini tamamen engelleyemez, bu nedenle ışık kaynağının karartılması, resimde daha derin siyahlar ve daha etkileyici kontrast oluşturmaya yardımcı olur. Bu, resmin belirli bir bölümünün - veya bölgenin - karanlık olması amaçlandığında LED'lerin seçici olarak karartılmasıyla gerçekleştirilir.

AAXeMl1.img?w=720&h=480&m=6

Yerel karartma, LED/LCD TV'lerin, doğası gereği daha iyi kontrast seviyelerine sahip modern OLED ekranların kalitesiyle daha yakından eşleşmesine yardımcı olur - CCFL LCD TV'lerin yapamayacağı bir şey. Yerel karartmanın kalitesi, LCD'nizin kullandığı arka aydınlatmanın türüne, kaç ayrı arka aydınlatma bölgesinin kullanıldığına ve işleme kalitesine bağlı olarak değişir. Her bir LCD TV tipinde yerel karartmanın ne kadar etkili olduğuna dair genel bir bakış.

Tam dizi ve doğrudan yerel arka aydınlatma

Tam dizi arka aydınlatmaya sahip TV'ler en doğru yerel karartmaya sahiptir ve bu nedenle en iyi kontrastı sunma eğilimindedir. Bir dizi LED, LCD ekranın tüm arkasını kapladığından, bölgeler genellikle kenardan aydınlatmalı TV'lerde olduğundan daha incelikle karartılabilir ve parlaklık tüm ekranda aynı olma eğilimindedir. Hisense'nin etkileyici U7G TV'leri, yerel karartma ile çok bölgeli, tam dizi arka aydınlatma kullanan nispeten uygun fiyatlı modellerin harika örnekleridir.

"Doğrudan yerel karartma", tam dizi karartma ile aynı şeydir, yalnızca dizide daha az LED'in daha fazla dağılmasıyla. Bununla birlikte, birçok üreticinin "doğrudan yerel karartmayı" iki ayrı yerel karartma biçimi olarak tam dizi karartmadan ayırt etmediğini belirtmekte fayda var. Daha az sayıda, daha fazla aralıklı LED'ler tam dizi ekranlarla aynı doğruluk ve tutarlılığa sahip olmayacağından, farkı not etmenin hala önemli olduğunu düşünüyoruz.

Kenar aydınlatması

Kenar aydınlatması, ışığı doğrudan arkadan gelmek yerine LCD ekranın arkasına yansıtmak için ekranın kenarına veya kenarlarına yerleştirilmiş LED'ler kullandığından, alanların içinde veya çevresinde çok ince bloklar veya daha açık piksel bantları ile sonuçlanabilir. bu karanlık olmalı. Kenardan aydınlatmalı TV'lerin yerel olarak karartılması, bazen tam dizi LED TV'lere kıyasla karanlık alanlarda biraz bulanıklığa neden olabilir. Ayrıca, tüm LED kenar aydınlatmalı TV'lerin yerel karartma özelliği sunmadığına dikkat edilmelidir; bu nedenle, TV'nin kenarlarında parlayan ışık şeritleri ve ekranın ortasına doğru daha az parlaklık görülmesi nadir değildir.

CCFL Arka Aydınlatma

CCFL arkadan aydınlatmalı TV'ler LED kullanmadığından, bu aydınlatma stiline sahip modellerde karartma özelliği yoktur. Bunun yerine, CCFL LCD'lerin LCD paneli sürekli ve eşit şekilde aydınlatılır ve LED LCD'lere kıyasla resim kalitesinde gözle görülür bir fark yaratır. Resmin karanlık kısımları çok parlak veya soluk görünebileceğinden, bu özellikle yüksek kontrastlı sahnelerde fark edilir. İyi aydınlatılmış bir odada izlerken, farkı görmezden gelmek veya kaçırmak daha kolaydır, ancak karanlık bir odada göz kamaştırıcı olacaktır.

OLED ve QLED

Zaten yeterince kafa karıştırıcı değilmiş gibi, modern ekran teknolojisi dünyasını keşfetmeye başladığınızda, yeni kısaltmalar ortaya çıkıyor. En yaygın olarak bulacağınız ikisi OLED ve QLED'dir.

Bir OLED ekran, elektriğe tepki veren piksel boyutunda organik bileşiklerden oluşan bir panel kullanır. Her küçük piksel (milyonlarcası modern ekranlarda bulunur) ayrı ayrı açılıp kapatılabildiğinden, OLED ekranlara "yayıcı" ekranlar denir (yani arkadan aydınlatma gerektirmezler). İnanılmaz derecede derin kontrast oranları ve piyasadaki diğer tüm ekran türlerinden daha iyi piksel başına doğruluk sunarlar.

Ayrı bir ışık kaynağı gerektirmedikleri için OLED ekranlar da inanılmaz derecede incedir - genellikle sadece birkaç milimetredir. OLED paneller genellikle LED/LCD teknolojisi yerine üst düzey TV'lerde bulunur, ancak bu LED/LCD'lerin kendi üstün teknolojilerinden yoksun olmadığı anlamına gelmez.

QLED, Samsung'un üstün kaliteli LED/LCD TV'leridir. OLED ekranların aksine QLED, yayıcı ekran teknolojisi olarak adlandırılan bir teknoloji değildir (ışıklar yine de QLED piksellerini arkadan aydınlatır). Bununla birlikte, QLED TV'ler, genel verimliliği ve parlaklığı artıran Quantum Dot malzemesi (dolayısıyla QLED'de “Q”) biçiminde normal LED LCD'lere kıyasla güncellenmiş bir aydınlatma teknolojisine sahiptir. Bu, daha iyi, daha parlak gri tonlama ve renk anlamına gelir ve HDR (Yüksek Dinamik Aralık) yeteneklerini geliştirir.

Ve şimdi, işleri daha da kafa karıştırıcı hale getirmek için, Samsung'un 2022 TV serisinin bir kısmı geleneksel OLED'ler olarak faturalandırılıyor, ancak daha derin bir dalış, bunun aslında şirketin tamamen QD-OLED adlı yeni bir panel teknolojisine ilk adımı olduğunu ortaya çıkaracak.

QLED ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi için satın alabileceğiniz en iyi TV listemizi okuyun. Makale ayrıca hem QLED hem de OLED TV'nin özelliklerini karşılaştırıyor; bununla birlikte, bu iki birinci sınıf teknolojiye yan yana bir bakış için OLED ve QLED parçamızı da incelemenizi öneririz.

En yeni kafa kafaya TV teknolojileri olarak sıralanan microLED ve Mini-LED dahil olmak üzere aşina olmanız gereken daha düzgün ekranlar da var. OLED ve MicroLED kılavuzundaki ve Mini-LED ve QLED kılavuzumuzdaki iki özelliğin mevcut teknoloji liderleriyle nasıl karşılaştırıldığını incelemeyi düşünün.

TV teknolojisi dünyasında asla sıkıcı bir an yoktur. Ancak, bu ayrıntılı araştırmayla, bilinçli bir alışveriş kararı verme ve Best Buy satış görevlinizi tetikte tutma konusunda kendinizi yetkin hissettiğinizi umuyoruz.

Kaynak: Digital Trends

room-4990691.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.