Gönderi tarihi: 10 Mayıs , 2022 3 yıl Admin Yumurtaların Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır? Çoğu gıdanın ne zaman bozulduğunu söylemek kolaydır: Size farklı bir koku veya görünümle haber verirler. Ama yumurtalar ne olacak? Özellikle kabuk çatlamamış veya delinmemişse, sadece bakarak veya koklayarak söyleyebileceğiniz pek bir şey yoktur. Peki yumurtaların kötü olduğunu nasıl anlarsınız? Şüphe duyduğunuzda, onları atmalı mısınız? Henüz değil! Kompost kutusuna gitmeden önce, yumurtalarınızın hala güvenli olup olmadığını kontrol etmenin birkaç yolu var. Son Kullanma veya Satış Tarihlerini Değil, Paketleme Tarihini Kontrol Edin Yumurta kartonunuza damgalanmış en güvenilir tarih, son kullanma veya son kullanma tarihi değil, paketleme tarihidir. Son kullanma tarihi, yumurtalarınızın ne kadar taze olduğuna dair genel bir kılavuzdur ve son kullanma tarihi, bir ürünün rafta ne kadar süre kalması gerektiğini ölçmek için mağazaların kullanabileceği bir araçtır. İkisi de size yumurtalarınızın tam olarak kaç yaşında olduğunu söylemez. Paketleme tarihi ise tam olarak yumurtalarınızın kartona konulduğu gündür. Bazen tanımlaması kolay değildir, çünkü Jülyen tarih takvimi kullanılarak belirtilir - yılın günlerinin kronolojik olarak 1 Ocak için 1'den başlayarak ve 31 Aralık için 365'e kadar sayıldığı bir sistem. Paketleme tarihini bulmak için üç- "son kullanma", "son kullanma" veya "son kullanma" tarihine yakın rakamlı kod. United Egg Producers'a göre, düzgün bir şekilde saklanırsa, yumurtalarınız paket tarihinden itibaren dört ila beş hafta içinde ve son kullanma tarihinden iki ila üç hafta sonra yenebilir. Kolilerdeki tarih ve kodları deşifre etmekle ilgilenmiyorsanız, Nebraska-Lincoln Üniversitesi Tarım ve Doğal Kaynaklar Enstitüsü, yumurtalarınızı satın aldığınız günden itibaren üç ila beş hafta içinde yemenizi önerir. Şamandıra Testi yapın Julian tarihini bulmak ve bulmak (ve matematiği yapmak) için canınızı sıkamıyorsanız, o zaman bir şamandıra testi gitmenin yolu olabilir. Yumurta kabukları gözeneklidir (hava onlara kolayca nüfuz edebilir), bu da yumurta ne kadar eskiyse içindeki havanın o kadar fazla olduğu anlamına gelir. Yeterli zaman geçtikten sonra, yumurtanın içinde yüzmesini sağlayacak kadar hava olacaktır. Şamandıra testi yapmak için bir kaseyi veya bardağı suyla doldurun (yumurtanızı tamamen batıracak kadar büyük olmalıdır). Yumurtanızı yavaşça içine yerleştirin ve batıyor mu yoksa yüzüyor mu bakın. Yüzüyorsa, eskidir ve atmak isteyebilirsiniz. Ancak, USDA'nın Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi, eski bir yumurtanın "kullanımı tamamen güvenli olabileceğini" söylüyor. Yumurtayı bir kaseye kırın ve kullanmaya veya atmaya karar vermeden önce kötü koku veya olağandışı bir görünüm açısından inceleyin. Bozulmuş bir yumurta çiğ veya pişmiş haldeyken kabuğunu kırdığınızda hoş olmayan bir kokuya sahip olursunuz." Yumurta batar ve ayağa kalkarsa, o zaman çok taze değil ama yine de yenmesi güvenlidir. Batar ve yanına düşerse, yumurta en iyi durumdadır. Bir Yumurtanın Kötü Olduğunu Sallayarak Anlayabilir miyim? Yumurtalarınızın kötü olup olmadığını görmek için sallama testi de yapabilirsiniz. Kulağınıza bir yumurta tutun ve sallayın. Hiçbir şey duymuyorsanız, çoğu kişi anekdot kanıtlara dayanarak yumurtanızın iyi olduğunu söylüyor. Etrafta sıvının fışkırdığını duyarsanız, bu, sarının ve/veya beyazın bozulduğu ve artık taze ve sert değil, eski ve sulu olduğu anlamına gelir. Ancak, FSIS, şamandıra testini yaptıkları gibi bu testi tazelik açısından onaylamaz. En iyi seçeneğiniz, yüzdürme testi veya daha da kolayı, yumurtayı kırmak. Çatla Aç Yumurtalarınızın bozulup bozulmadığını test etmenin en doğru yolu onları kırarak açmaktır. Sarısı veya beyazında herhangi bir renk değişikliği varsa, yumurta iyi değildir. Renk değişikliği bakteri üremesinin bir göstergesidir. Yumurtalarınız güzel görünüyorsa ancak kötü veya kükürtlü bir kokuya sahipse, kötüdürler. Onları kompostlayın. EatingWell'in kıdemli dijital gıda editörü Sean Kenniff'e göre, "Taze bir yumurta, düzden daha yuvarlak olan parlak sarı veya turuncu bir sarıya sahip olmalıdır. sarısı) ve iç albüminin kendisi sarıdan çok fazla yayılmamalı ve nispeten kalın olmalıdır. Daha ince olan dış albümin iç albümden çok uzağa yayılmamalıdır. Kötü kokular veya renkler olmamalıdır." Ya Çürük Bir Yumurta Yersem? Pek olası olmayan bir durumda kötü bir yumurta yemeniz durumunda, salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklar için risk altında olabilirsiniz. Gıda zehirlenmesi ateş, karın ağrısı, ishal ve kusmaya neden olabilir. Çoğu insan için semptomlar birkaç gün içinde kaybolur; ancak, ciddi hastalık ve hastaneye yatış takip edebilir. Mümkünse kötü bir yumurta yemekten kaçınmak en iyisidir. Yumurtalar Nasıl Düzgün Saklanır? Yumurtalar, uygun şekilde soğutuldukları sürece uzun bir raf ömrüne sahiptir. Yumurtalarınızı buzdolabı kapağının iç kısmında saklamak yerine, genellikle orta veya alt raf olan buzdolabınızın en soğuk yerine koyun. Kapı aslında buzdolabınızın en sıcak yeridir çünkü her açtığınızda ortam sıcaklığına maruz kalır. Yumurtalarınızı kartonda saklayın. Karton, yumurtaları kırılmaya ve fazla havayı emmeye karşı korur ve yalıtır. Yumurtalarınızın mümkün olduğunca uzun süre dayanması için FSIS, buzdolabınızın sıcaklığını 45°F ve altında tutmanızı önerir. Ve yumurtalarınızı dışarıda bırakmayın! FSIS'e göre, "Et, kümes hayvanları, yumurta ve güveç gibi oda sıcaklığında 2 saatten uzun, 90°F'nin üzerindeki sıcaklıklarda 1 saat kalan tüm bozulabilir yiyecekleri atın." Sonuç olarak Yumurtalar düzgün bir şekilde saklandıkları sürece, paketlendikten sonra dört ila beş hafta saklanabilirler. Yumurtalarınızı buzdolabınızın en soğuk bölümünde ve geldikleri kartonda sakladığınızdan emin olun. Herhangi bir şüpheniz varsa, testlerden birini yapın (yüzdürün veya kırın, sallamayın) olup olmadığını belirlemek için. yumurtalarınız kullanılmalı veya atılmalıdır. Kaynak: Eating Well
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.