Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hayvanlarda Başarılı Olan Şeker Hastalığı İçin Ultrason Tedavisi, İnsanlar Üzerinde Deneyler Devam Ediyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Hayvanlarda Başarılı Olan Şeker Hastalığı İçin Ultrason Tedavisi, İnsanlar Üzerinde Deneyler Devam Ediyor

AAWSm8Z.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

General Electric (GE) liderliğindeki araştırmacılardan oluşan ekip, diyabetik ve hiperglisemik hayvanlarda insülin seviyelerini düzenlemek için ultrasonu başarıyla kullandı. Tip 2 diyabet için insan denemeleri şu anda devam ediyor ve ekip iyimser. Bu proje üzerinde çalışan akademisyenler, California Los Angeles Üniversitesi (UCLA), Yale Tıp Okulu (YSM) ve Albany Tıp Koleji (AMC) dahil olmak üzere çeşitli kurumlardandır.

Bu denemelerin başarısı, tip 2 diyabet tedavisinde devrim yaratabilir ve insülin ve glikoz monitörlerine olan ihtiyacı hafifletebilir.

Amerika'nın İnsülin Krizi İçin Büyük Haber

Yale'nin bu çalışma üzerinde çalışan YSM İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda doçent olan Raimund Herzog'un açıklaması, bu denemelerin ciddiyetini anlatıyor.

Herzog, "Ne yazık ki, şu anda insülin seviyelerini düşüren çok az ilaç var" diye ekledi. "Devam eden klinik denemelerimiz, bu yazıda rapor edilen klinik öncesi çalışmaların vaadini doğrularsa ve hem insülin hem de glikoz seviyelerini düşürmek için ultrason kullanılabilirse, ultrason nöromodülasyonu, hastalarımız için mevcut tedavi seçeneklerine heyecan verici ve tamamen yeni bir katkı sağlayacaktır. "

Diyabet, %90-95'i tip 2 diyabetli olan yaklaşık 37 milyon Amerikalıyı etkiler. Diyabet, pankreasın ürettiği ve hücrelerinize kan şekerini alıp enerji olarak kullanmasını söyleyen bir hormon olan insüline karşı vücudun direncini içerir. Vücut insüline iyi yanıt vermediğinde, pankreasın fazla mesai yapmasına neden olarak yüksek tansiyona ve sayısız potansiyel sağlık sorununa neden olur.

Diyabet hastalarının yaklaşık dörtte biri yaşamak için insülin enjeksiyonlarına güveniyor ve bu özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde sorunlu hale geldi. 2021 itibariyle, Amerika Birleşik Devletleri'nin ortalama insülin maliyeti dünya çapında açık ara en yüksek birimdi. Birim başına ortalama 98.70 dolar olan ABD, birim başına 21.48 dolar ile Şili'nin bir sonraki en yüksek ortalamasının üç katından fazlasını alıyor.

Böylesine hayati bir ilacın astronomik fiyatları, Amerikan aileleri için bir krize neden oldu ve devletleri insülin için cepten fiyat üst sınırları koymaya ve ilaç üreticilerine dava açmaya zorladı. Amerikan Diyabet Derneği'nin (ADA) 2018 araştırması, insüline bağımlı hastaların yüzde 27'sinin kira ödemekle insülin almak arasında seçim yaptığını buldu.

Amerikan insülin maliyetlerinin yalnızca son on yılda artmasıyla birlikte, insülin enjeksiyonlarından kaçınan diyabet tedavileri, oyunu tamamen değiştirebilir. Henüz deneme aşamasında, bu yeni ultrason tedavisinin sağlık sigortası şirketleri veya bireyleri için ne kadara mal olabileceğini söylemek mümkün değil. Ne olursa olsun, hastaların cephaneliğine daha fazla tedavi seçeneği eklemek sadece durumu iyileştirebilir ve daha fazla araştırmaya kapı açabilir.

Ultrason Modülasyonu Aslında Nasıl Çalışır?

Bu potansiyel tedaviyi özetleyen çalışmanın başlığı, "Hepatik Nöral Pleksusun Odaklanmış Ultrason Modülasyonu, Diyabette Glikoz Homeostazını Geri Yükler", ağız dolusu. Öyleyse, araştırmacıların meslekten olmayanlar için gerçekten ne yaptığını parçalayalım.

Terapötik ultrason makineleri, tıbbi kullanım için yıllardır onaylanmıştır, ancak genellikle dolaşımı artırarak ve iyileşmeyi teşvik ederek kronik ağrıyı tedavi etmek için kullanılır. Ultrason makineleri, duyulamayan yüksek frekanslı ses dalgalarını vücuda göndermek için bir "dönüştürücü" kullanır. Biz genellikle ultrasonların görüntü oluşturmak için kullanıldığını düşünürken, bu çalışmadaki dönüştürücü, belirli bir sinir yolunu uyarmak için kullanıldı.

Hepatoportal, vücudun karaciğerine bağlı, glikoz algılayan bir sinir demetidir. Beyne kanda ne kadar şeker olduğunu ve glikoz homeostazını, vücudun kan şekeri dengesini ve insülin üretimini korumak için ne kadar alması gerektiğini söyler.

Önceki invaziv çalışmalar, hipotalamusa bağlı bu sinir yolunun uyarılmasının kan şekeri alımını normalleştirebileceği sonucuna varmıştı. Yine de ekip, aynı stimülasyonun ultrasonla yapılıp yapılamayacağından emin değildi.

AAWSm93.img?w=252&h=240&m=6

Diyabette Ultrason Modülasyonu

Bu araştırma çalışmasının başarısı, hepatoportalın aynı uyarısının bir ultrason dönüştürücüsü ile vücudun dışından karaciğere uygulanabileceğini bulmaktı. Ayrıca, GE'nin araştırma ekibi, bu yöntemin hayvanlarda diyabeti başarıyla düzenlediği sonucuna varmıştır. Bu, diyabet tedavisinin bir gün karnınızdaki belirli bir noktada ağrısız bir ultrason almak kadar basit olabileceği anlamına gelir.

Biyotıbbın Geleceği

GE'nin yeni ultrason modülasyonu yöntemi, yapım aşamasında altı yıldır ve tıp alanına uygulanmadan önce daha kat etmesi gereken çok yol var. Diyabet araştırmaları için büyük bir kilometre taşı olan bu girişimsel olmayan tescilli yöntem aynı zamanda biyoelektronik tıpta da büyük bir adımdır.

Biyoelektronik tıp, genel kabule yaklaşan yeni bir uygulamadır. Hastalıkları tespit etmek ve tedavi etmek için yeni elektronik cihazlar kullanmakla ilgilidir. Uygulamaları çeşitlidir ve genellikle bu hastalıkları içeren vücudun sinir sisteminin bölümlerini uyarmak veya aşağı regüle etmek için cihazların kullanılmasını içerir.

Bunlar, implante edilmiş cihazları veya bu çalışmada kullanılan ultrason dönüştürücüsü gibi harici ve invazif olmayan cihazları içerir.

Bu tür cihazlar, aritmi, Parkinson, majör depresif bozukluk, tedaviye dirençli epilepsi, idrar kaçırma, kanser ve kronik ağrı tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Pek çok uygulama hala deneme aşamasındayken, biyoelektronik tıp hareketinin önümüzdeki on yıllarda tıpta tamamen devrim yaratması bekleniyor.

Kaynak: Wealth of Geeks

diabetes-528678.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.