Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bunlar Çin'de muhtemelen adını hiç duymadığınız en güçlü 12 kişi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bunlar Çin'de muhtemelen adını hiç duymadığınız en güçlü 12 kişi

Çin siyasetinin satranç oyununda, ipleri kimin elinde tuttuğu her zaman net değildir. İşte 1,4 milyar nüfuslu bir ülkenin kaderini ve kudretini elinde tutan en etkili 12 kişi.

AAW4XjL.img?w=768&h=384&m=6&x=174&y=71&s

Li Keqiang adını daha önce duymamış olabilirsiniz - ama muhtemelen yakında duyacaksınız.

Çünkü Çin başbakanı Mart 2023'te iktidardan ayrıldığında, Mart ayında onayladığı bir karar, Çin hükümetinin üst kademelerinde önemli bir değişikliği tetikleyecek. Gücün devrinin hem yavaş hem de kasıtlı olarak gerçekleştiği bir ülkede, Li'nin emekliliği, Çin'in en güçlü hükümet organı olan Politbüro Daimi Komitesi arasındaki rollerde temel bir değişimi başlatabilir ve Çin lideri Xi Jinping yönetiminde gücün daha fazla konsolide edilmesine yol açabilir.

Çin'in seçkinlerinin bağlantısı, Xi'nin elindeki ezici kontrol ve gücün merkezileşmesi gibi görünen şey tarafından genellikle gizleniyor. Rolünün anayasal süre sınırlarını kaldıran Xi, kendisini Mao Zedong'dan bu yana en güçlü lider olarak konumlandırdı. Artık ömür boyu hükmedebilir ve askeri reform, siber güvenlik ve internet sansürünü sıkı bir şekilde kontrol ederek 1,4 milyar nüfuslu ülkeyi düzenlemeye devam edebilir.

İki kez evli olan 68 yaşındaki dini lider Xi, 2013 yılında cumhurbaşkanı olmadan önce Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Merkez Askeri Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. Xi, Çin'in ünlü "prensleri" arasında - önde gelen Komünistlerin soyundan geliyor. Güçlü bir hükümet hizbini temsil eden parti yetkilileri.

Ancak, devrimci Komünist emektar Xi Zhongxun'un oğlu olan prens statüsü, onun iktidara gelmesine yardımcı olmuş olsa da, Xi, liderlik rolünü ancak yakın çevresini yakından izleyerek ve statükoyu düzenli olarak sarsarak sürdürdü.

Bu eğilimin, otokrasinin bağrında çok rahat olan Çinli bürokratlar için ömür boyu tehlikeli olduğu kanıtlandı. Örneğin eski güvenlik şefi Zhou Yongkang'ı, önde gelen politikacı Bo Xilai'yi ve Chongqing komünist partisi şefi Sun Zhengcai'yi ele alalım, bunların hepsi Xi'nin saltanatı sırasında Partinin üst kademelerinden tasfiye edildi.

Çin'in aşılmaz kara kutu gücü

AAW51XK.img?w=768&h=576&m=6&x=292&y=149&

Ülkedeki devlet bağlantılı medya kuruluşları üzerindeki ağır sansür ve kontrol göz önüne alındığında - Çin'in iktidar salonlarında gerçekte neler olduğunu bilmek neredeyse imkansız.

Gözlemciler, Çin'in askeri geçit törenlerindeki güç gösterilerini dikkatle izlediler; Çin'in Xi sonrası ardıllık çizgisini tahmin etmek için çay yapraklarına baktı; ve hükümet yetkililerinin iktidarın zirvesine yakınlığını belirlemek için oturma çizelgelerini inceledi.

Princeton Üniversitesi'nde Doğu Asya çalışmaları alanında fahri profesör olan Perry Link CNN'e verdiği demeçte, "İnsanların oynadıkları satranç oyununun altında gerçekte ne düşündükleri anlaşılmaz. Ve satranç oyununun kendisi son derece delinmez bir kara kutunun içinde devam ediyor" dedi.

Uzmanlar Insider'a (Çin Komünist Partisi'nin en yüksek karar alma organı olan) Politbüro'nun ve üst düzey üyelerinin, yüksek profilli Çinli milyarderlerin sahip olduğu nüfuza rağmen, ülkede gerçekten kontrolü elinde tutanlar olduğunu söyledi.

"Geçen yıl boyunca hükümet kampanyaları - ister ünlülere ister eğitim veren şirketlere odaklanmış olsun - Çin Parti devletinin iktidarın nihai hakemi olduğunu gösteriyor. Lowy Enstitüsü'nde kamuoyu ve dış politika araştırmacısı Jennifer Hsu, Insider'a verdiği demeçte, devlet bir tür cezaya maruz kalacak" dedi.

Belki de bunu Jack Ma'dan daha iyi kimse bilemez.

E-ticaret ve teknoloji şirketi Alibaba'nın kurucusu Ma, yüksek profilli görünümlerin ve taşan bir banka hesabının büyüleyici bir yaşamının tadını çıkardı - Ma'nın gücünün zirvesinde 2020'de 62 milyar dolar değerinde olduğu ve onu Çin'deki en zengin adam yaptığı bildirildi .

Ancak Ekim 2020'de Çin'in finansal düzenleyici sistemini eleştirdi ve Çin bankalarının zamanın gerisinde kaldığını ve "yaşlı bir halk kulübünün" parçası olan küresel kuralları takip etmeye devam ettiğini öne sürdü.

Sonra Ma ortadan kayboldu.

Bazıları Çin hükümeti tarafından bir gözaltı kampına götürüldüğüne inanıyordu. Diğerleri kasıtlı olarak yalan söylediğini varsaydılar.

Ma nihayet 2021'in başlarında su yüzüne çıktı. Çin'de bir iş lideri olarak büyük mali ödüller elde etmek mümkün olsa da, ÇKP'nin hala nihai gücü elinde tuttuğunun güçlü bir hatırlatıcısıydı.

"Tabii ki, büyük kaynaklara ve şirket yöneticileri olarak takdir edilmekten gelen 'yumuşak güce' sahipler. Ama sonunda, Parti onları istediklerini yapmaları için etkileyebilir - tam tersi olmuyor." Oxford'da tarih ve modern Çin siyaseti profesörü Rana Mitter, Insider'a verdiği demeçte.

Xi'nin yakın çevresine bir göz attık ve Xi Jinping'i çevreleyen en etkili 12 kişinin listesini daralttık. Bize Komünist Partinin iç işleyişi, Çin'de gerçek gücün ne anlama geldiği ve onu kimin kullandığı hakkında daha fazla bilgi veren uzmanlarla konuştuk.

Xi'nin yakın çevresi - Politbüro Daimi Komitesi ve başkan yardımcısı Wang Qishan - tüm kararları veriyor

AAW4RQu.img?w=768&h=576&m=6&x=58&y=148&s

ÇKP, Temmuz 1928'de ilk Politbüro Daimi Komitesi'ni kurdu. Bu komite, 1949'da Çin lideri olan müstakbel Başkan Mao da dahil olmak üzere Çin hükümetinin en üst düzey üyelerinden oluşuyordu. Çağdaş Politbüro'nun artık eski Daimi Komite üyeleri tarafından seçildiği düşünülüyor. emekli üst düzey liderler ve önceki daimi komite üyeleri ile istişare içinde.

Komünist Parti'nin merkez komitesi, 25 üyeli Politbüro'yu seçmek için kapalı kapılar ardında toplantılar yapıyor - ve bu sayının içinde özel Politbüro Daimi Komitesi var. Büyük ölçüde gizlilik içinde buluşup faaliyet gösteren Xi ve diğer altı kişiden oluşuyor.

Politbüro Daimi Komitesindeki en son değişiklik, beş yeni üyenin - Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji ve Han Zheng - komiteye terfi etmesiyle 2017 yılında gerçekleşti. Ancak bu adamların hepsinin 65 yaş ve üstü olduğu ve 67'lik emeklilik yaşına yakın veya çok uzun zaman geçtiği düşünülürse, gelenekten kopmanın ve kendisine üçüncü bir yaş vermenin yolunu neredeyse tamamen hazırlamış olan Xi için net bir halefiyet planı yok gibi görünüyor. terim.

Xi'nin yanında, Çin liderini gençliğinden beri tanıyan başkan yardımcısı Wang Qishan da bulunuyor. Wang, PSC'nin bir parçası olmasa da, Xi'ye yakınlığı nedeniyle makul miktarda güce de sahip.

Siyasi manzarada daha fazla değişiklik olup olmayacağı ve Xi'nin daha fazla yandaş hizip üyesi seçip seçmeyeceği, 20. Parti Kongresi'nin başladığı 2022 sonbaharında kararlaştırılacak.

Bu arada, Xi altındaki siyasi güç, aşağıdaki adamlar arasında konsolide olmaya devam ediyor:

Wang Qishan, Xi'de başkan yardımcısı olarak görev yapıyor ve Çin'in en güçlü 'prenslerinden' biri olarak kabul ediliyor.
Çin Devlet Başkan Yardımcısı 73 yaşındaki Wang Qishan, Xi'nin sağ kolu. Xi iktidara gelmeden önce, Wang evlilik yoluyla prens bir politikacı olarak biliniyordu, kısmen eski genel müdür yardımcısı Yao Yilin'in kızıyla olan evliliği nedeniyle ÇKP'de öne çıkıyordu.

Xi ile bağları: Bir mühendislik profesörünün oğlu olan Wang, Kültür Devrimi sırasında Shaanxi eyaleti, Yan'an yakınlarındaki bir çiftçi topluluğunda çifte el emeği rolleri atandığında 15 yaşındaki Xi ile tanıştı ve arkadaş oldu. Wang daha sonra 1983'te ÇKP'ye katıldı ve 2007'de Politbüro'nun rütbeli bir üyesi olmak için yükseldi ve Çin'in ABD ile olan ticaret görüşmelerinin ön cephesine yardım etti.

Wang ayrıca, 2013'te başlayan on binlerce önde gelen Çinli yetkilinin yolsuzlukla mücadele operasyonu olan Xi'nin gözde projesinin yönetilmesine de yardım etti. Xi'nin uzun süredir müttefiki olan Wang'ın, Çin liderinin anti- bir araç olarak yolsuzluk kampanyası.

Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde Wang, Netflix dizisi "House of Cards"ın büyük bir hayranıdır.

Çin ve Pasifik ilişkileri uzmanı ve California Üniversitesi San Diego Küresel Politika ve Strateji Okulu'nda siyaset bilimi doçenti olan Victor Shih, Insider'a 2022 sonbaharından sonra Wang'ın endişe duyduğu bir güç kayması olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Shih, "Wang, geçmişte yetiştirdiği birçok teknokrat gibi muhtemelen tamamen emekli olacak." Dedi. "Tam emekliliğinin yanı sıra takipçilerinin emekli olmasıyla Wang'ın etkisi de çok azalacaktır."

Li Keqiang'ın bir zamanlar eski Başkan Hu Jintao'nun halefi olması bekleniyordu, ancak Xi lehine çekildi

AAW4U5D.img?w=768&h=576&m=6&x=450&y=368&

66 yaşındaki Li, şu anda Çin Halk Cumhuriyeti başbakanı ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Parti sekreteri.

Li'nin doğu Çin'deki Anhui'deki mütevazi başlangıcı ve Çin Komünist Gençlik Birliği'ndeki kariyeri, onun Parti saflarında yükselmesine yardımcı oldu. Görev süresi boyunca, öncelikle Çin ekonomisini yönetmeye odaklandı ve bu, ülkenin ekonomik performans derecelendirme sisteminin "Keqiang Endeksi" olarak adlandırılmasına yol açtı. Li, birkaç önemli portföyü yönetti - Çin ekonomisinin ve altyapı büyümesinin yönlerini ele aldı ve Çin'in COVID-19 pandemisine tepkisini hazırlamakla görevlendirildi.

Xi ile bağları: Li, Xi'nin selefi eski Devlet Başkanı Hu Jintao'nun bilinen bir müttefiki ve Hu'ya yakınlığı, bazılarının onun Hu'nun yerine geçmek için yetiştirildiğine dair spekülasyonlara yol açtı. Ancak çok fazla şamatadan sonra Li, Xi'nin lehine en iyi iş için kenara çekildi. Li, 2013'te başbakan seçildi, ancak Xi'nin ekonomi üzerindeki kontrolünü genişletme kararı Li'nin sahasına tecavüz etti ve Li'nin gücünü bir dereceye kadar zayıflattı. Li ayrıca, suçlandığı Çin'in 2015 borsa çöküşünden sonra etkisinin erozyona uğradığını gördü.

Uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi profesörü ve Boston Direktörü Joseph Fewsmith, "Li Keqiang zayıf bir başbakan oldu, çünkü Xi Jinping, Liu He'ye ve Xi'nin başkanlığındaki Kapsamlı Reformun Derinleştirilmesi Merkez Komisyonuna güvendiği için" dedi. Asya Araştırmaları Üniversite Merkezi.

Fewsmith, önde gelen bir Politbüro politikacısı olan Hu Chunhua'nın sırada olabileceğini belirterek, "Li'nin emekli olduktan sonra çok az etki sahibi olmasını beklerdim. İlginç olan soru, onun yerine başbakan olarak kimin geçeceğidir."

Li Zhanshu, Politbüro'daki iddiasını ortaya koymadan önce Çin'in kırsal kesimlerindeki uzak görevlere düşürüldü.

AAW51Yd.img?w=768&h=576&m=6&x=423&y=287&

71 yaşındaki Li, Politbüro Daimi Komitesi'nin kıdemli bir üyesi ve Çin Ulusal Halk Kongresi'nin daimi komitesinin şu anki başkanı. Çin'deki en güçlü üçüncü adam olarak kabul ediliyor.

Li, 2003 yılında kuzeydeki bir eyalet olan Heilongjiang'a gönderildiğinde ve Çin'in "pas kuşağı"nı canlandırmakla görevlendirildiğinde zirveye tırmanırken küçük bir aksilik gördü. O deneyim hakkında bir şiir besteledi:

"Gerçek bir adamın tehlikeli görevlerden korkması yoktur, Dağlar güzellik bakımından zengindir ve zirveler her zaman nefes kesicidir. Güçlü sonbahar rüzgarı sadece zayıfları zorlar, Yine de şahin kanatlarını açar ve cennete doğru yükselir."

Heilongjiang valisi olarak Li, eyaletin sulama projesini canlandırdı ve tarımsal üretimini artırdı. Ancak bu, Li'nin statüsünü yükseltmek için çok az şey yaptı. 2010 yılında Çin'in en fakir eyaleti olan Guizhou'ya gönderildi ve eyaletin altyapısını ve ekonomisini geliştirmekle görevlendirildi.

2012 yılına kadar, servet sonunda Li'ye gülümsedi. Li'nin eski bir arkadaşı olan Xi, on yıla yakın zamanını beklemiş ve onu Çin Komünist Partisi'nin genel ofisine terfi ettirmişti; bu, Xi'nin hükümetindeki "kapı bekçisi" veya Genelkurmay Başkanı'na eşdeğer bir roldü.

Üç "hayır" kuralına uyduğu biliniyor - insanlarla uğraşmak yok, oyun oynamak yok ve işi gevşetmek yok.

Xi'ye Bağlar: Li'nin Xi'nin kişisel "kliği"nin kıdemli üyelerinden biri olduğu düşünülüyor. Li'nin Xi ile bağları, ÇKP'deki ilk günlerinde, Li'nin, Xi'nin ÇKP şefi olduğu Zhengding İlçesinden bir ilçede parti sekreteri olarak görev yaptığı 1980'lere kadar gider.

Boston Üniversitesi profesörü Fewsmith, Li Zhanshu ve meslektaşı Zhao Leji'nin Daimi Komite'de "zaten çok belirgin" olduklarını söyledi.

Bununla birlikte Shih, Xi'nin komite üyelerinin 67 yaşında emekli olması gerektiği ve Li ve Zhao için bir istisna yapmaması gereken eski kurallara uyması durumunda ikisinin de istifa etmek zorunda kalabileceğine inanıyor.

Shih, "Ancak, bu ikisi partinin üst kademelerinde büyük ağlar oluşturmayı ve desteklemeyi başardı, bu nedenle emeklilik sonrası önemli bir etkiye sahip olacaklar." Dedi.

Wang Yang bir 'reformcu' ve serbest piyasanın savunucusu olarak ün yapmıştır.

AAW52Vc.img?w=768&h=576&m=6&x=366&y=183&

67 yaşındaki Wang, Politbüro daimi komitesinin bir üyesi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın Parti sekreteri.

Wang, ilk yıllarını memleketi Anhui'de siyasetle uğraşarak geçirdi ve sonunda Chongqing'in parti komitesi sekreteri olmak için yerel yönetimin alt sıralarında yükseldi. Wang aynı zamanda ÇKP içinde serbest piyasaları savunan ve daha yumuşak, temelden bir yaklaşımla yöneten bilinen liberallerden ve "reformculardan" biridir.

"(Politbüro Daimi Komitesi üyelerini) sıralamak için özellikle yararlı bir yol yok, ancak Wang Yang'ın olası bir başbakan olarak takdim edildiğini belirtmekte fayda var; bu, geçmişte bir eyalet partisi sekreteri olarak daha serbest piyasaları teşvik ettiği için merak uyandırıyor. Oxford profesörü Mitter, Wang Huning'in Xi'yi en çok etkileyen ideolojik düşünür olarak kabul edildiğini söyledi.

Xi'ye Bağlı: Wang, 2010'ların başında "prens" gücünün yükselişini eleştirdi. Bu, Hu Jintao'nun kontrol altında olduğu 2012'de Politbüro Daimi Komitesi'nde oturmak için onu popüler olmayan bir seçim haline getirdi. Ancak daha sonra 2017'de 19. Politbüro Daimi Komitesi'ne seçildi ve 2018'de Çin hükümetinin son derece tartışmalı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki politikalarına öncülük etmeye başladı.

Li Keqiang gibi, Wang'ın da Hu fraksiyonu içinde olduğu ve Li Zhanshu ve Zhao Leji'nin Xi kliğinin bir parçası olduğu düşünülüyor. Düşünce kuruluşu Brookings'e göre, eski Başkan Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao tarafından desteklenen Hu hizbinin bir parçası olmak, "popülist bir koalisyonun" parçası olmak anlamına geliyordu. Bu, şu anda en güçlü hükümet fraksiyonu olan Xi'nin "elit koalisyonunun" bir parçası olmaktan farklıydı.

İşkolik ve uykusuz biri olarak tanımlanan Wang Huning, Xi'nin devasa Kuşak ve Yol girişiminin arkasındaki beyin olarak kabul ediliyor.

AAW4U5N.img?w=768&h=576&m=6&x=419&y=108&

66 yaşındaki Wang, ÇKP'nin Merkez Sekreterliği sekreteridir. 1984'te siyasete atılmadan önce prestijli Şanghay Fudan Üniversitesi'nde akademisyendi. Wang, karanlık bir figür, işkolik ve uykusuzluk hastası olarak tanımlandı.

Çin'in dünyanın baskın gücü olma arzusu olan Xi'nin "Çin Rüyası"nın arkasındaki entelektüel ve ideolojik beyni olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda, Çin özelliklerine sahip sosyalizmi kurmaya yönelik 14 maddelik bir politika planı olan "Xi Jinping Düşüncesi"nin de mimarıdır.

Wang, Çin'in etkisini Asya ve ötesine genişletmeyi amaçlayan agresif bir dış politika ve kalkınma stratejisi olan Xi'nin Kuşak ve Yol Girişimi'nin arkasındaki Kissinger tarzı stratejist olarak görülüyor.

Xi ile Bağlı: Tüm Politbüro Daimi Komite Üyeleri arasında en zeki olduğu düşünülen Wang, Xi'ye birçok denizaşırı gezisinde eşlik etti. Aynı zamanda Çin hükümetinde uzun süredir danışmanlık yaptı ve Xi'nin iki selefi Jiang Zemin ve Hu Jintao'nun altında hizmet etti.

Fewsmith, "Wang hayatta kalan son kişi ve üç genel sekreter onun tavsiyesine güvendi. O da 67 yaşında olacak, dolayısıyla eski kurallar geçerliyse bir dönem daha göreve hak kazanacak." Xi, onun etrafta dolaşmasını isteyebilir, ancak Xi, değerli bir arkadaş için fazladan bir koltuğa (Daimi Komite'de) ihtiyaç duyarsa, Wang feda edilebilir."

Zhao Leji, Xi'nin yolsuzlukla mücadele girişimini yönetti ve binlerce parti yetkilisinin tutuklanmasından sorumlu

AAW51Yg.img?w=768&h=576&m=6&x=399&y=129&

65 yaşındaki Zhao, Daimi Komite üyesi ve Xi'nin yolsuzlukla mücadele kampanyasının başkanı.

O, Xi'nin binlerce yüksek ve düşük rütbeli yetkilinin tutuklanması da dahil olmak üzere "kaplanlar ve sinekler" üzerindeki baskılarına yoğun bir şekilde dahil oldu ve Ekim 2017'den bu yana Xi'nin en üst yolsuzlukla mücadele biriminin başında. Zhao'nun ailesi kıdemli üyelerden oluşuyordu. komünist parti yetkilileri ve Kültür Devrimi'nin bitiminden önce prestijli Pekin Üniversitesi'ne kaydolmayı başardı - bu, ailesinin ÇKP içindeki nüfuzunun ve etkisinin bir göstergesi.

Xi ile Bağlı: Li Zhanshu gibi, Zhao'nun da Xi kliğinin bir üyesi olduğu biliniyor. Xi'nin atalarının evi olan Shaanxi eyaletinde parti şefi olarak görev yaptı. Zhao'nun Xi'nin ailesiyle yakın kişisel bağları olduğu ve babası ile Xi'nin arasındaki uzun süreli dostluktan yararlandığı biliniyor. Ayrıca Xi'ye şiddetle bağlı olduğunu kanıtladı ve Çin başkanının tam ve katı Parti yönetimi üzerindeki demir tutuşunu güçlendirmesine yardımcı oldu.

Han Zheng'in geçmişteki birkaç PSC üyesiyle bağları var

AAW4U5Q.img?w=768&h=576&m=6&x=433&y=126&

67 yaşındaki Han Zheng, Devlet Parti Sekreter Yardımcısı ve Çin'in ilk başbakan yardımcısı. O, Şanghay'da kariyerli bir politikacıydı ve 48 yaşında şehrin en genç belediye başkanı oldu. O, en çok ekonomi arayanlardan biri ve deneyimli bir teknokrat olarak kabul ediliyor.

Xi'ye Bağlı: Han'a, daha sonra Politbüro Daimi Komitesi'nde görev yapan beş müşterisi olan Huang Ju, Wu Bangguo, Zhu Rongji, Zeng Qinghong ve Yu Zhengsheng tarafından rehberlik edildi. Han daha sonra Xi'nin Politbüro Daimi Komitesi üyesi olmadan önce 2007'de Şanghay'da Xi'nin yardımcısı olarak çalıştı. Daha sonra, Xi 2012'de ÇKP'nin genel sekreteri olduğunda, Han kendisi bir Politbüro koltuğu kazandı.

İlginç bir şekilde, hem profesörler Fewsmith hem de Shih, Han'ın emeklilik yaşını geçtikten sonra bu sonbaharda istifa etmesini bekliyor.

Shih, Insider'a verdiği demeçte, "Emekli olacak ve Jiang Zemin ile başlayan Şanghay hattının (iktidar) üst düzey yetkililer üretmeye devam edip etmeyeceği açık bir soru olacak" dedi.

Dış çember. Çin'in milyarder işadamlarının çok fazla nüfuzu var, ancak hala Xi'ye erişimleri yok

AAW51Yj.img?w=768&h=576&m=6&x=417&y=294&

Çin'in zenginler listesi, milyarlarca değerinde teknoloji imparatorlukları ve ilaç işletmeleri kurarak nüfuz kazanmış kişilerden oluşuyor. Bununla birlikte, Çin'in milyarderleri, özellikle Jack Ma'nın düşüşünden sonra farklı kurallara göre hareket ediyor. Xi'nin "ortak refaha" -zenginlerin iyi talihlerini fakirlerle paylaşması gerektiği fikrine- doğru ilerlemesi, Çin'in en zenginlerinin çalışma şeklini değiştirdi. Xi, 2021'de Çin'in çılgın zenginlerinin "aşırı gelirlerini ayarlamaya" ve yüksek gelirli işletmelerin "sosyal adalet" ruhu içinde "topluma daha fazla geri dönmelerini" sağlamak için servetlerini yeniden dağıtma sözü verdi.

2019'da Ma'nın yaptığı gibi gösterişli kıyafetler içinde sahnede sallanan açık sözlü milyarderlerin günleri geride kaldı. Bu günlerde, ultra zenginler, yoğun teknolojik baskıların ortasında, Xi'nin sabrını test etmemeye ve kaybetmeye hevesli olarak radarın altında kalıyor. Tümü.

Çin'in en zengin adamı Nongfu Spring Water'dan Zhong Shanshan, 'Yalnız Kurt' olarak adlandırılıyor.
67 yaşındaki Zhong, Nongfu Spring Water'ın başkanı ve Beijing Wantai Biyolojik Eczacılık İşletmesi'nin sahibi. Ayrıca şu anda tahmini net değeri 66,2 milyar dolar olan Çin'in en zengin adamı unvanına sahip. Zhong, "Yalnız Kurt" olarak bilinir ve mütevazı bir yaşam tarzı sürdürür, nadiren medyada yer alır.

Etki: Zhong, Çin'de, sattığı gibi şişelenmiş suyun kişinin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu fikrini oluşturmaktan sorumludur. Ayrıca, Wantai'nin kaynaklarıyla bu ihtiyacı karşılayarak Çin'in COVID-19 testleri talebinden yararlanmayı başardı.

ByteDance'den Zhang Yiming, bir 'Amerikalı özürcü' olmakla suçlandı

AAW52Vh.img?w=768&h=576&m=6&x=357&y=176&

Milyarder Zhang Yiming servetini, TikTok'un arkasındaki teknoloji devi Bytedance'ı ve onun Çince versiyonu Douyin'i kurarak inşa etti. 44.5 milyar dolarlık net değeriyle Zhang, Mayıs 2021'de Bytedance CEO'luğu görevinden ayrıldıktan sonra bile Çin'deki en zengin ikinci adam.

Etki: Günlük 600 milyon aktif kullanıcıyla Zhang's Douyin, şüphesiz Çin'deki en etkili teknoloji uygulamalarından biridir. Ancak, Zhang 2020'de bazı sorunlarla karşılaştı; Çin'deki eleştirmenler, Microsoft'un TikTok'u satın alabileceğine dair söylentiler ortaya çıktığında ona "Amerikalı özür dileyen" dediler. Zhang'ın Bytedance CEO'su olarak görev süresi, bir zamanlar uygulamayı öldürmeye çalıştığını söylediği o zamanki Başkan Donald Trump ile olan mücadeleleri de içeriyordu. Bytedance şu anda TikTok'un gençler üzerindeki etkisini araştırmak isteyen iki partili bir eyalet başsavcısı grubunun soruşturmasıyla karşı karşıya.

Robin Zeng Yuqun'un Çağdaş Amperex Teknoloji Şirketi, Tesla, Daimler ve BMW gibi şirketlere lityum iyon piller sağlıyor

AAW4XTN.img?w=768&h=576&m=6&x=319&y=204&

53 yaşındaki Zeng, elektrikli araçlar için pil üreten Contemporary Amperex Technology'nin (CATL) kurucusudur. Kendi kendini yetiştirmiş bir adam olan Zeng, kariyerine gemi yapımında başladı, ardından bir lityum-iyon pil imparatorluğu kurmaya başladı. 43.1 milyar dolarlık net serveti ile Zeng, Çin'deki en zengin üçüncü kişidir.

Etki: Zeng'in etkisi Çin'in ötesine geçiyor —CATL, Tesla'ya ve Daimler ve BMW gibi diğer uluslararası otomobil şirketlerine bileşen sağlıyor. CATL ayrıca Kasım 2021'de Çinli içki üreticisi Kweichow Moutai Co.'nun ardından piyasa değerine göre Çin'in en büyük ikinci hissesi oldu ve elektrikli otomobil pilleri pazarına hakim oldu.

Tencent'in Pony Ma Huateng'inin net değeri yaklaşık 50 milyar dolar

AAW51Yn.img?w=768&h=576&m=6&x=434&y=217&

50 yaşındaki Ma, Çin'in en büyük internet portalı olan internet şirketi Tencent'in kurucusu ve CEO'su. Tencent ayrıca bir oyun imparatorluğunu yönetiyor ve insanların arkadaşlarına mesaj atabileceği, ödeme yapabileceği ve taksi çağırabileceği Çin süper uygulaması WeChat'ten sorumlu. Ma, 49,1 milyar doların üzerinde servetiyle Çin'in dördüncü en zengin insanı.

Etki: Tencent, ülkedeki en etkili teknoloji şirketi olmaya devam ediyor, ancak diğer milyarderler gibi Ma, sosyal medya devini olumlu ve vatansever bir ışıkta tanıtmak için dönmek zorunda kaldı. Xi'nin teknoloji şirketlerine yönelik baskısına paralel olarak Ma, Tencent'in Çin hükümetine "iyi bir yardımcı" olacağını ve şirketin yerini bildiğini ve ülkeye hizmet etme görevinden kaçmayacağını da sözlerine ekledi. Ancak bu, Tencent'i Xi'nin baskılarının etkilerini hissetmekten kurtarmadı. Ma, Aralık 2020'den Ağustos 2021'e kadar net değerinden 14 milyar dolar kaybetti.

Colin Huang Zheng, oyunlaştırılmış bir çevrimiçi pazar yeri olan e-ticaret platformu Pinduoduo'yu kurdu.

AAW4XkA.img?w=768&h=576&m=6&x=433&y=146&

Huang, kariyerine Google'da 2004 yılında yazılım mühendisi olarak başladı, ancak 2007'de kendi e-ticaret ve oyun girişimlerini başlatmak için istifa etti. 2015 yılında e-ticaret devi Pinduoduo'yu kurdu. Huang'ın net değeri 33.1 milyar dolar ve Çin'deki en zengin altıncı kişi.

Pinduoduo, kullanıcıların oyun oynayarak indirimli fiyatlarla ürün satın almalarını sağlayan, oyunlaştırılmış bir çevrimiçi pazar yeridir. Uygulamanın işlevlerinden biri, insanların arkadaşlarıyla bir şeyler "grup halinde satın almasına" olanak tanır. Pinduoduo, uygulamadaki öğeleri tanıtmak için satıcılardan bir komisyon alarak para kazanıyor.

Etki: Zenginlik ve zenginlik kendi içinde bir güç biçimi olabilir, ancak Huang, kurulmasına yardım ettiği e-ticaret devinin CEO'su ve başkanı olarak rollerini bıraktığında ilgi odağı olmaktan çekiniyor gibi görünüyordu. Mart 2021'de yaptığı açıklamada Pinduoduo, Huang'ın "gıda ve yaşam bilimleri, atılımların Çin'in en büyük tarım platformunun geleceğini yönlendirebileceği disiplinler üzerine araştırmaları sürdürmek" için istifa ettiğini söyledi.

Huang'ın elini zorlamak için açık bir hamle yapılmamış olsa da, Çin hükümetinin teknoloji devlerine yönelik baskısının ortasında hayır kurumlarına yüz milyonlarca bağışta bulunma yönünde tesadüfi bir hamlede diğer teknoloji milyarderlerine katılıyor gibi görünüyordu.

Kaynak: Business Insider

lanterns-5766754.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.