Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin, Sırbistan'a yarı gizli füze teslimatı yapıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin, Sırbistan'a yarı gizli füze teslimatı yapıyor

AAW40aY.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

BELGRAD, Sırbistan (AP) - Rus müttefiki Sırbistan, Batı'nın silah birikimine ilişkin endişeleri arasında bu hafta sonu örtülü bir operasyonla sofistike bir Çin uçaksavar sistemini teslim aldı

AAW3LRX.img?w=768&h=512&m=6

Medya ve askeri uzmanlar Pazar günü yaptığı açıklamada, altı Çin Hava Kuvvetleri Y-20 nakliye uçağının Cumartesi günü erken saatlerde Belgrad'ın sivil havaalanına indiğini ve bildirildiğine göre Sırp ordusu için HQ-22 karadan havaya füze sistemleri taşıdığını söyledi.

Askeri işaretli Çin kargo uçakları, Belgrad'ın Nikola Tesla havaalanında görüntülendi. Sırbistan savunma bakanlığı, AP'nin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

En az iki NATO üyesi ülkenin, Türkiye ve Bulgaristan'ın toprakları üzerinden silah teslimatı, uzmanlar tarafından Çin'in büyüyen küresel erişiminin bir göstergesi olarak görüldü.

The Warzone çevrimiçi dergisi, “Y-20'lerin görünümü, bir dizi tek uçak uçuşu yerine topluca uçtukları için kaşları kaldırdı” diye yazdı. "Y-20'nin Avrupa'daki varlığı da hala oldukça yeni bir gelişme."

Sırp askeri analist Aleksandar Radic, "Çinlilerin güç gösterilerini gerçekleştirdiklerini" söyledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Salı veya Çarşamba günü Sırp ordusunun "en yeni gururunu" sunacağını söyleyerek 2019'da kabul edilen orta menzilli sistemin teslimatını neredeyse onayladı.

Daha önce, Sırbistan'ın komşularının çoğunu temsil eden NATO ülkelerinin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı üzerindeki gerilimler arasında sistemin kendi toprakları üzerinde teslimat uçuşlarına izin vermeyi reddettiklerinden şikayet etmişti.

Sırbistan, Ukrayna'daki kanlı Rus saldırılarını kınayan BM kararları lehinde oy kullanmasına rağmen, Moskova'daki müttefiklerine karşı uluslararası yaptırımlara katılmayı veya orada Rus birlikleri tarafından işlenen bariz vahşeti doğrudan eleştirmeyi reddetti.

2020'de ABD'li yetkililer, Belgrad'ı ihracat versiyonu FK-3 olarak bilinen HQ-22 uçaksavar sistemlerinin satın alınmasına karşı uyardı. Sırbistan gerçekten Avrupa Birliği'ne ve diğer Batılı ittifaklara katılmak istiyorsa, askeri teçhizatını Batı standartlarıyla uyumlu hale getirmesi gerektiğini söylediler.

Çin füze sistemi, daha gelişmiş S-300'lerden daha kısa bir menzile sahip olmasına rağmen, Amerikan Patriot ve Rus S-300 karadan havaya füze sistemleriyle yaygın olarak karşılaştırıldı. Sırbistan, Çin füzelerinin Avrupa'daki ilk operatörü olacak.

Sırbistan 1990'larda komşularıyla savaş halindeydi. Resmi olarak AB üyeliği arayan ülke, silahlı kuvvetlerini savaş uçakları, muharebe tankları ve diğer teçhizat da dahil olmak üzere Rus ve Çin silahlarıyla güçlendiriyor.

2020 yılında Çin'de Wing Loong olarak bilinen Chengdu Pterodactyl-1 drone'larını teslim aldı. Savaş dronları bomba ve füzelerle hedefleri vurabilir ve keşif görevleri için kullanılabilir.

Batı'da, Sırbistan'ın Rusya ve Çin tarafından silahlandırılmasının Balkan ülkesini, özellikle de 2008'de bağımsızlığını ilan eden eski Kosova eyaletine karşı başka bir savaşa teşvik edebileceğine dair korkular var. Sırbistan, Rusya ve Çin Kosova'nın devletliğini tanımıyor, ancak Amerika Birleşik Devletleri ve çoğu Batılı ülke yapıyor.

Kaynak: AP Associated Press

flag-540874.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.