Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Görüş: Putin Ukrayna'ya Saldırmakla Bir Avrupa Ordusunun Yolunu Açtı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Görüş: Putin Ukrayna'ya Saldırmakla Bir Avrupa Ordusunun Yolunu Açtı

AAVhhNY.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Dört yıl önce, göreve yeni gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kendisinin ve diğer AB liderlerinin ABD ve özellikle Donald Trump tarafından fiilen rehin alınmasından korktukları bir NATO ittifakına karşı bir karşı ağırlık olan bir Avrupa Savunma Gücü önerdi.

O sırada sonuç, Trump ve Macron arasında bir kopuş ve ardından Fransız liderin o zamanki Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile yakınlaşmasıydı. Yine de Macron'un fikri daha ileri gitmedi. Şimdiye kadar.

Perşembe günü meyvesini verecek. Fransa, Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürütürken sürücü koltuğunda Macron ile birlikte araca "Stratejik Pusula" adı verildi. Avrupa'nın savunma bakanları tarafından Pazartesi günü onaylanan bu güvenlik stratejisi planı, en güçlü, hatta savaşçı bir dille bir bağlam ve kavram ortaya koyuyor. Rapor, "Avrupa'da savaşın geri dönüşüne tanık olduğumuz bir zamanda bunu benimsiyoruz" - bu cesur sözlerle başlıyor.

"Rusya'nın saldırganlık savaşı Avrupa tarihinde tektonik bir değişim oluşturuyor. AB, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı nedensiz ve haksız askeri saldırganlığı karşısında her zamankinden daha fazla birlik içinde."

Belge daha sonra, Avrupa'nın Ortadoğu ve Körfez bölgesinden Afrika'ya, Asya Pasifik bölgesine, hatta Latin Amerika'ya kadar derin çıkarlarının olduğu bölgelerde Avrupa'nın güvenliğine yönelik geniş kapsamlı tehditleri dile getiriyor. Bu zorlukların çoğu, kökleri Kremlin'de olan "artan yabancı müdahalelere" dayanıyor.

Tüm bunlarla başa çıkmak için Avrupa şimdi, kolektif ve hatta bireysel çıkarların tehdit edildiği her an ve her yerde harekete geçebilecek güçlü bir askeri-sanayi yapısı inşa etmek için birlikte ve kararlılıkla hareket etme niyetindedir.

Şimdiye kadar, Avrupa'nın savunması, NATO gücünün tuhaf bir karışımına - ittifaktaki ülkeler için - akla gelebilecek her düzeydeki yeterlilik ve finansmana sahip ulusal ordulara dayanıyordu. Bütün bunlar büyük ölçüde ulusal bir komutana rapor veriyor. Şimdi, Stratejik Pusulanın altında tek bir birleşik komutanlık olacak. Plana göre ayrıca NATO, Birleşmiş Milletler ve Kanada ve Japonya'yı içeren G-7 ile yakın bir ortaklık olması bekleniyor. NATO ve NATO dışı tüm AB ülkeleri, Stratejik Pusulanın bir parçası olacak.

Ukrayna AB üyesi olmasa da, aday olsa da, Stratejik Pusulada teoride - NATO'nun aksine - bloğun güvenliğinin tehlikeye girdiğine inanması halinde, bu tür herhangi bir Avrupa silahlı kuvvetlerinin harekete geçmesini engelleyebilecek hiçbir şey yok. meydan okudu.

Ancak Ukrayna'daki acil krize gelince, muhtemelen herhangi bir Avrupa gücünün doğrudan silahlı müdahalesiyle sonuçlanmayacak - özellikle mekanizmanın bu hafta onaylanmasından sonra bile kurulması bir yıl veya daha fazla sürebileceğinden.

Bununla birlikte, bu yıl Avrupa, rapora göre, 2025 yılına kadar tam dağıtım ile "düzenli canlı tatbikatlara" başlayacak olan 5.000 üyeli "AB Hızlı Dağıtım Kapasitesi" için "operasyonel senaryolar" üzerinde anlaşmaya varacak. Kara, hava, deniz ve sivil savunma olmak üzere üye ülkelerin ordusunun tüm kollarının seferber edileceği ve bu çabalara entegre edileceği belirtildi.

Bunların hiçbiri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için iyi haber olamaz. Umudu, Ukrayna'nın işgalinin uyumsuz tepkilerle karşılanacağıydı - büyük ulusları küçükten, Doğu'dan Batı'dan ve Rusya ile ticarete ve doğal kaynaklarına, özellikle petrol ve gaza erişime derinden güvenenleri, daha yetenekli olanlardan ayırarak. tek başına durmaktan. Ve hepsinden önemlisi, savaşın Amerika Birleşik Devletleri'ni Avrupa'dan ayıracağını.

Ancak Güvenlik Pusulası'nın ilan ettiği gibi, yine cesur bir vurguyla: "BM Sözleşmesi'nin ilkelerini desteklemek ve ortaklarımızla birlikte Avrupa'da barışı yeniden sağlamak için eşi görülmemiş bir kararlılık gösteriyoruz."

İki yıl önce başlayan ve bugünün beşinci ve son taslağının hızlanarak, bildirildiğine göre 28 sayfadan 47 sayfaya yükselen taslak süreciyle, şimdi Putin'e ödeme yapma konusunda daha geniş bir modelin parçası haline geldi. Ve onu destekleyecek askeri güce sahip güçlü, birleşik bir Avrupa, muhtemelen fazlasıyla yeterli bir ödemedir.

Güvenlik Pusulası'nın, Avrupa'nın genel olarak kendini savunma yeteneğinde ve 27 üyeli ulusun geniş, genellikle farklı çıkarlarında bazı kritik boşlukları doldurması muhtemel görünüyor. Bunlardan Kıbrıs, Finlandiya ve Malta da dahil olmak üzere bir avuç NATO üyesi değil ve yakın gelecekte örgüte kabul edilmeleri pek olası değil.

Birçok NATO üyesi ülkenin kendi seçtikleri olmayan bir savaşa çekilebileceklerine dair daha geniş korku, Stratejik Pusula belgesinde yerini bulmayan bir korkudur. Bu arada, NATO antlaşmasında bir üyeye saldırı düzenlenmesi tüm üyelere yapılmış sayılır ve her üyenin yanıt vermesi istenebilir.

Gerçekten de birçok NATO üyesi ülke, ittifakın, özellikle Rusya'ya sınırı olan daha küçük ülkelere - özellikle Ukrayna, Gürcistan veya Moldova - yönelik herhangi bir genişlemesinin, hepsinin daha geniş bir savaşa sürükleneceği anlamına geleceğinden endişe ediyor.

Aynı zamanda, Avrupa'da konuşlandırılmış bir askeri gücün varlığı, NATO'yu ve savunma kapasitelerini ölçmek için bir standardı temsil edebilir. Veya kesinlikle, Avrupa'nın ABD ile olan savunma ilişkilerini kalibre edin. Örneğin, daha hantal bir NATO, belki de baskın üyesi ABD'nin insafına kalmış bir NATO tereddüt edebilirken, bu Avrupa kuvveti nerede ve ne kadar çabuk harekete geçebilir.

Başkan Macron'un geçen hafta yeniden seçilmek için platformunu açıklarken geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, "Ülkemizi daha güçlü bir Avrupa'da daha bağımsız bir ulus yapmaya çalışmakta" kararlıydı.

Üçüncü ve belki de en önemlisi - hem NATO hem de NATO üyesi olmayan birçok ülke için - Güvenlik Pusulası, kıtayı Amerikan siyasi sisteminin iniş çıkışlarından ve tutarsızlıklarından etkili bir şekilde yalıtacaktır.

Putin'in Ukrayna'yı feci ve giderek daha barbarca işgali sırasında, Donald Trump ve onun NATO'nun savunma harcamaları üzerindeki öfke nöbetlerinin kalıcı olarak dikiz aynasında görülmeyebileceği korkusu, bir Avrupa ordusunun kendi ordusu olarak adlandırılması durumunu kesinlikle güçlendirdi.

NATO'nun ve özellikle ABD'nin, Avrupa'da 73 yıllık barışı sürdürmelerine doğrudan bir meydan okuma olarak görülebilecek şeye tepkisi ne olmalıdır? Stratejik Pusulanın temellerinin sorgulanamaz ve tartışılmaz desteği ve teşviki.

NATO gücü ve Amerikan diplomasisi, Rusya'yı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa kıtasına yönelik en büyük askeri saldırıyı başlatmaktan, şimdi uzatmaktan ve yoğunlaştırmaktan korkutamadığı için, masaya diğer aktörleri getirmenin zamanı geldi.

Joe Biden, Perşembe günü başlayacak iki günlük zirve toplantısında Stratejik Pusulayı onaylaması planlanan Avrupa liderlerini ziyaret ederken bu hafta Amerika'nın desteğini yansıtmak için eşsiz bir fırsata sahip.

Bu destekte herhangi bir tereddüt, yalnızca Vladimir Putin ve dünya düzenine meydan okuyan diğer kişiler tarafından ele geçirilecek ve sömürülecek bir zafer olarak görülebilir. Şimdi ve gelecekte otokrasiye ve saldırganlığa karşı hangi biçimde olursa olsun birleşik bir cephe sunma zamanıdır.

Kaynak: CNN

international-2684771.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.