Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Karbonat ve Kabartma Tozu Arasındaki Fark Nedir?

AAUDo62.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

İsimleri benzer, benziyorlar ve market rafında yan yana duruyorlar, ancak karbonat ve kabartma tozu birbirinin yerine geçemez. Ekmek unu ve çok amaçlı un gibi, bu iki kiler zımba, fırınlamada benzer roller oynar. Keklerin, hamur işlerinin ve kreplerin düz, ağır ve sertten hafif, kabarık ve ağız sulandıran hale dönüşmesine yardımcı olurlar. Ancak kabartma tozu ve kabartma tozu arasında belirgin bir fark vardır.

how-to-substitute-baking-powder-baking-s

Eşsiz kimyasal yapıları sayesinde, bileşenler sonuçlarına biraz farklı şekillerde ulaşır. (Çoğu insanın bilmediği bir yiyecek gerçekleri hakkında konuşun!). Burada, birini ne zaman üst üste kullanacağınızı, bazı tariflerin neden her ikisini birden gerektirdiğini ve bu pişirme zımbalarının ne kadar sürdüğünü öğrenin.

Karbonat nedir?

Karbonat, unlu mamüllerde kullanılan tek bileşenli bir mayalayıcıdır. O madde? Krep, kek ve hızlı ekmek gibi hızlı kabarma gerektiren tariflerde kullanılmak üzere ince bir toz halinde öğütülen sodyum bikarbonat.

Sodyum bikarbonat alkali bir bileşik olduğundan, ayran, limon suyu, melas, esmer şeker veya kakao tozu gibi asidik bir bileşenle birleştirildiğinde unlu mamullerin kabarmasına neden olur.

Yine de sadece unlu mamuller için değil. Kabartma tozu, doğal temizlikten hoş olmayan kokuları gidermeye ve güneş yanığını yatıştırmaya kadar değişen kullanımları ile en çok yönlü ev malzemelerinden biridir.

Kabartma tozu nedir?

Kabartma tozu ve kabartma tozu arasındaki en büyük fark, kabartma tozunun sodyum bikarbonat ve ayrıca iki bileşen daha içermesidir: tartar kremi gibi toz haline getirilmiş bir asit ve mısır nişastası gibi bir tampon.

Kabartma tozunun mayalanma gücü için asidik bir bileşenle birleştirilmesi gerekirken, kabartma tozunun herhangi bir şeyle birleştirilmesi gerekmez - ıslak malzemelerle karıştırıldığı anda çalışmaya başlar. Tarifinizdeki bu adımda etkinleştirildiğinde, küçük karbondioksit kabarcıkları salmaya başlayacaktır.

Kabartma tozu daha sonra fırının ısısı ile daha da aktif hale gelir ve bu da ona hamurdan iki kat daha fazla havalandırma gücü verir. Kek ve bisküvilerinizde canınızı sıkan o hafif, kabarık dokuyu bu şekilde elde edersiniz. Kabartma tozunu, fırınlanmış ürünleriniz için kabartma tozundan daha sık kullanılan ve çok yönlü bir mayalayıcı yapan bu kendi kendine yeterli doğasıdır.

Kabartma tozu yerine karbonat kullanabilir miyim?

Karbonat, kabartma tozunun bir bileşeni olsa da, birincisini ikincisine dönüştürmek, bire bir takas kadar basit değildir. Pişirme uzmanı Sarah Phillips'e göre, kabartma tozu ve kabartma tozu arasındaki temel fark, kabartma tozunun gücüdür. Kabaca dört kat daha güçlüdür, bu nedenle bir bardak un için bir çay kaşığı kabartma tozu kullanıyorsanız, bir bardak un için yalnızca çeyrek çay kaşığı kabartma tozuna ihtiyacınız vardır.

Bununla birlikte, yanlış miktarda kabartma tozu etkileri oldukça belirgindir. Fazlası sabunlu, hoş olmayan bir tat ve aşırı esmer bir somun oluştururken, çok azı hamur işlerinizin lezzetini tatlı ve dengeliden aşırı keskin bir hale getirir.

Kabartma tozunuz bittiyse, en iyi seçeneğiniz, kabartma tozunu sirke, tartar kreması veya ayran gibi bir asitle karıştırarak bir DIY versiyonu oluşturmaktır.

Sirke, muhtemelen elinizde olduğundan ve tarifinizdeki diğer malzemelerin hiçbirini ayarlamanız gerekmeyeceğinden en kolay seçenektir. Bir çay kaşığı kabartma tozu yapmak için yarım çay kaşığı sirke ile çeyrek çay kaşığı karbonatı karıştırın.

Kabartma tozu yerine kabartma tozu kullanabilir miyim?

Evet, yine de kabartma tozu kullanmadan kurabiye yapabilirsiniz. Ancak herhangi bir takas yaparken iki bileşenin gücünü göz önünde bulundurmanız gerekir.

Kabartma tozu çok daha güçlü olduğu için, yerine dört kat daha fazla kabartma tozu kullanmanız gerekir. Yani tarifte yarım çay kaşığı kabartma tozu gerekiyorsa, iki çay kaşığı kabartma tozu kullanacaksınız.

Neden bazı tarifler her ikisini de kullanıyor?

Karbonat ve kabartma tozu arasındaki fark, yalnızca kimyasal yapılarında değil, aynı zamanda nihai ürününüzü nasıl etkilediklerinde de yatmaktadır. Aslında, bir tarifin her iki mayalama maddesini gerektirip gerektirmediğini belirleyen şey, pişmiş malınızın istenen özellikleri -tadı, hissi ve görünüşü- belirleyicidir.

Örneğin, ayran kreplerini alın. Tarif, tipik olarak kabartma tozu mayalayıcı olarak kullanacağınızı gösteren bir asit (ayran) içerir. Ama bitmiş kısa yığınınızdaki keskin ayranın tadına bakmak istiyorsunuz. Sadece kabartma tozu kullanırsanız, tüm asidi nötralize eder. Kabartma tozu da eklemek, ayran tadından ödün vermeden kreplerinize aradığınız kıvamı verecektir.

Öte yandan, kabartma tozu da esmerleşmeye yardımcı olur. Bu nedenle, kreplerinizde sadece kabartma tozu kullandıysanız ve kabartma tozu kullanmadıysanız, şurubu emmek için o hafif köşelere ve kızılcıklara sahip olacaklar, ancak altın-kahverengi bir kaplama olmayacaklardı.

Bir tarif her iki malzemeyi de gerektiriyorsa, bunun nedeni genellikle her ikisine birden sahip olmanın mükemmel görünümü, tadı ve dokuyu sunmasıdır.

Taze olup olmadıklarını nasıl anlarım?

Genel olarak, kabartma tozu açılmadan iki yıl altı ay, kabartma tozu ise açılmadan 18 ay ve altı ay açık kalır.

Ancak bu tarihleri çoktan geçtiyseniz, hala bir umut olabilir! Kabartma tozu ve kabartma tozu kimyasal mayalayıcılar olduğundan, evde yapılacak küçük bir bilim deneyi, son kullanma tarihlerinin geçip geçmediğini test etmenize yardımcı olacaktır.

Kabartma tozu asitle etkinleştirilir, bu nedenle biraz sirkeye damlatıp gaza bakmak hala iyi olup olmadığını size söyleyecektir. Aynı işlemi kabartma tozu ve sıcak su ile de yapabilirsiniz.

Kabartma tozu ile kabartma tozu arasındaki farkı öğrendikten sonra, şerbet ile şerbet, reçel ile jöle ve beyaz yumurta ile kahverengi yumurta arasındaki farkı bularak öğrenmeye devam edin.

Kaynak: Reader's Digest

soda-4017615.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.