Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yerçekimi yenilenebilir enerjinin en büyük sorununu çözebilir


Önerilen İletiler

  • Admin

Yerçekimi yenilenebilir enerjinin en büyük sorununu çözebilir

AAV1TRe.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

İsviçre'nin Arbedo-Castione belediyesinde 70 metrelik bir vinç yüksekte duruyor. Altı kol, tepeden çıkıntı yaparak dev blokları gökyüzüne kaldırıyor. Ancak bunlar yapı taşları değil ve vinç inşaat için kullanılmıyor.

Çelik kule, enerjiyi depolamak ve serbest bırakmak için yerçekimine ve 35 tonluk tuğlalara dayanan, Amerikan-İsviçre girişimi Energy Vault tarafından tasarlanan dev bir mekanik enerji depolama sistemidir.

Güç talebi düşük olduğunda, vinç, tuğlaları kaldırmak ve en üstte istiflemek için İsviçre şebekesinden gelen fazla elektriği kullanır. Güç talebi arttığında, tuğlalar indirilir ve kinetik enerjiyi şebekeye geri verir.

Bir okul bilim projesi gibi gelebilir, ancak bu enerji depolama biçimi, dünya temiz enerjiye geçerken hayati önem taşıyabilir.

Energy Vault'un kurucusu Robert Piconi, CNN Business'a verdiği demeçte, "Yenilenebilir enerjiyi devreye sokmak için büyük bir baskı var" diyerek şirketlerin hükümetler, yatırımcılar ve çalışanlar tarafından karbondan arındırma yönünde artan bir baskı altında olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak, enerji depolama olmadan tutarlı güç için yenilenebilir kaynaklara güvenmek imkansız diyor. Gece ve gündüz çalışabilen bir fosil yakıt santralinin aksine, rüzgar ve güneş enerjisi kesintilidir, yani bir bulut güneşi engellerse veya rüzgarda bir durgunluk olursa, elektrik üretimi düşer.

Fosil yakıtlarla rekabet edebilmek için, fazla enerjiyi depolamak ve gerektiğinde gönderebilmek anlamına gelen Piconi, "yenilenebilir kaynakları öngörülebilir hale getirmeniz" gerektiğini söylüyor.

Pil alternatifleri
Bu soruna bir çözüm, halihazırda dünya çapında elektrik şebekelerine bağlı olan lityum iyon pillerdir. Rüzgar ve güneşten üretilen elektrik kullanılarak şarj edilebilirler ve bu enerjiyi talep üzerine serbest bırakabilirler.

Bir enerji araştırma ve danışmanlık firması olan Wood Mackenzie'nin küresel enerji depolama başkanı Dan Shreve, teknolojinin son yıllarda hızla ilerlediğini söylüyor. Çoğunlukla, kısa süreli enerji depolaması (altı saate kadar) için kullanıldıklarını ve karbonsuzlaştırma arttıkça daha dayanıklı depolama talebinin artacağını söylüyor.

Diğer bir dezavantaj ise, lityumun sınırlı bir kaynak olması, dünyanın yalnızca belirli bölgelerinde bulunması ve madenciliğinin çevreye zarar vermesidir. Pillerin maliyeti son on yılda düşerken, lityum talebi arzı geride bıraktıkça fiyatlar 2021'de yükselmeye başladı.

Bu nedenlerden dolayı Piconi, pillerin elektrikli arabalar veya bilgisayar elektroniği için harika olmasına rağmen, "büyük ölçekli ticari ticaret için ideal" olmadığını söylüyor.

Bunun yerine Energy Vault, teknolojisini 100 yılı aşkın bir süre önce geliştirilen ve yenilenebilir enerjiyi depolamak için yaygın olarak kullanılan bir yönteme dayandırmaya karar verdi: pompalı depolama hidroelektrik. Yoğun olmayan dönemlerde, bir türbin, suyu alçak zemindeki bir rezervuardan daha yüksek zemindeki bir rezervuara pompalar ve talebin yoğun olduğu dönemlerde, suyun türbinden aşağı akmasına izin verilerek elektrik enerjisi üretilir.

Piconi, Energy Vault'un yerçekimine aynı şekilde dayandığını, ancak "su kullanmak yerine bu kompozit blokları kullanıyoruz" diyor.

Bunu bu şekilde yaparak, şirketin topografyaya bağımlı olmadığını ve çevre üzerinde olumsuz etkileri olabilecek rezervuarlar kazmak veya barajlar oluşturmak zorunda olmadığını söylüyor.

"Sade ve zarif"
Energy Vault'un başarılı prototipini 2020 yılında İsviçre'de kurmasından bu yana şirket, 200 metre yüksekliğe ulaşabilen kule model tasarımından "Enerji Kasası Esneklik Merkezleri" adını verdiği 20 katlı modüler binalara yöneldi. Piconi, şirketin potansiyel müşterilerden kulenin "çok uzun" olduğu ve uluslararası inşaat kurallarına uymayabileceği konusunda geri bildirim aldığını söyledi.

Dayanıklılık merkezlerinde toprak ve atık ürünlerden yapılmış aynı tuğlalar kullanılacak ve binalar yaklaşık 100 metre yüksekliğinde olacak. Tuğlalar, arz ve talebe bağlı olarak enerjiyi doldurmak veya boşaltmak için en uygun zamanları belirleyen bir yapay zeka sistemi tarafından kontrol edilen arabalar üzerinde binanın içinde yukarı ve aşağı hareket edecek.

Merkezler, depolama kapasitesine bağlı olarak, muhtemelen 1,5 ila 20 dönüm arasında değişen ayak izine sahip olacak. Ancak, mevcut rüzgar veya güneş santralleri gibi alanın sorun olmadığı yerlere kurulmaları muhtemeldir.

Energy Vault'un teknolojisi "basit ve zarif" diyor Shreve, ancak cihazların lityum iyon pillerle fiyat konusunda rekabet edip edemeyeceğini sorguluyor.

AAV1Sft.img?w=768&h=432&m=6

Buna rağmen, pazar pil alternatiflerine aç. Kullanılmayan maden kuyularının ağırlığını azaltan İngiltere merkezli Gravitricity gibi diğer girişimler de yerçekimine dayalı enerji depolamayı araştırırken, hiçbiri Energy Vault ölçeğiyle eşleşmiyor.

Şubat ayında Energy Vault, New York borsasında işlem gördü ve yaklaşık 235 milyon dolar topladı. Kısa süre önce aktör ve çevreci Leonardo DiCaprio'nun şirketin stratejik danışma kuruluna katıldığını duyurdu.

Bu yıl, Energy Vault, havacılık endüstrisi için yeşil hidrojen yakıtı oluşturmak için sürekli bir yenilenebilir enerji kaynağı isteyen DG yakıtları için esneklik merkezleri oluşturmaya başlayacak. Ayrıca, dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Aramco, metal eritme şirketi Korea Zinc ve madencilik devi BHP gibi şirketlerle 880 milyon dolara varan değerde anlaşmalar imzaladı.

Bu destekle Piconi, Energy Vault'un enerji geçişini hızlandırmaya yardımcı olabileceğinden emin.

Şimdiye kadar müşteriler, Wood Mackenzie'nin şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyette olduğunu tahmin ettiği 17 gigawatt saatlik pil depolamasına önemli bir katkı olan 2,5 gigawatt saatlik enerji depolamaya eşit olan projelere kaydoldu. Piconi, "Etki açısından oldukça büyük" diyor.

AAV1Sfh.img?w=768&h=432&m=6

Kaynak: CNN

windmills-1048981.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.