Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Doktorunuza Kesinlikle Söylemeniz Gereken 7 Sindirim Belirtileri


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Doktorunuza Kesinlikle Söylemeniz Gereken 7 Sindirim Belirtileri

Muhtemelen bir noktada mide ile ilgili sorunlar yaşadınız. Hakkında konuşmak pek eğlenceli değil ama çok yaygınlar. Aslında, The American Journal of Gastroenterology'de yayınlanan 2018 tarihli bir araştırmaya göre, 71.000'den fazla kişiyle yapılan ulusal bir anket, katılımcıların %61'inin geçen hafta birden fazla gastrointestinal (G.I.) semptom yaşadığını bildirdiğini buldu.

sa-3.jpg

Sindirim sisteminiz, G.I.'niz de dahil olmak üzere birçok bölümden oluşur. yol, karaciğer, pankreas ve safra kesesi - bu nedenle, bu bölgeleri çevreleyen semptomların gamı yönlendirmesi şaşırtıcı değil. Bazıları oldukça hafif olabilir ve komik bir şeyler yediğinizin sinyalini verebilir (muhtemelen daha önce atmanız gereken akşam yemeğinden arta kalanlar gibi). Ancak diğerleri görünüşte hiç bitmeyen hissedebilir, acıdan bahsetmiyorum bile ve bu bir profesyonel görme zamanının oldukça iyi bir işareti.

“Yeni bir G.I.'niz varsa, Rutgers Robert Wood Johnson Tıp Okulu'nda tıpta yardımcı doçent ve İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Çeviri Araştırması direktörü Lea Ann Chen, SELF'e söylüyor.

Tabii ki, G.I'nizle ilgili sorunlar söz konusu olduğunda yaşayabileceğiniz çok çeşitli şiddetler vardır. sistem, aynı semptom içinde bile (ishal çok kısa ömürlü olabilir veya örneğin günlerce hayatınızı ele geçirebilir). SELF, uzmanlara göz ardı etmemeniz gereken sindirim semptomları hakkında sorular sordu.

Sindirim semptomları hakkında ne zaman bir doktora görünmelisiniz?

G.I.'nizin olup olmadığından emin değilseniz. Dr. Chen, semptomlar doktora gitmeyi gerektirir, güvenli tarafta olmak için kontrolden geçmenin muhtemelen en iyisi olduğunu söylüyor. “Olası tanılar, hafif veya kendi kendini sınırlayan bir durumdan yaşamı tehdit eden bir acil duruma kadar geniş bir yelpazede olabilir” diye açıklıyor. "İkisi arasında ayrım yapmak, çevreleyen bağlamın ve hastanın altında yatan risklerin anlaşılmasını gerektirir. Bu, hastaların sağlayıcılarıyla konuştuklarında elde ettikleri uzmanlıktır.”

Her zaman, sizi bir gastroenteroloğa (G.I.'nin yönetiminde uzmanlaşmış bir doktor) sevk edebilecek birinci basamak doktorunuzu görerek başlayabilirsiniz. hastalıklar - gerekirse. İşte radarınızda tutmanız gereken birkaç semptom:

1. Bağırsak alışkanlıklarınızda açıklanamayan, kalıcı değişiklikler var.

Normalden farklı uzun süreli kabızlık, ishal veya kakalarla mı uğraşıyorsunuz? Tuvalette gördüklerinizi not alın. Dr. Chen, "Hafif ila orta dereceli ishal için, semptomların bir hafta içinde çözülmesini bekleriz" diyor. Gevşek, sulu dışkı genellikle gıda zehirlenmesi veya mide gribi gibi bir şeyin sonucudur. "İki ila üç hafta sürüyorsa, daha fazla değerlendirilmesi gerekiyor."

National'a göre, tipik olarak haftada üçten az bağırsak hareketi, sert veya kuru dışkı, geçmesi zor dışkı veya gitmeye çalıştığınızda her şeyi alamamış gibi hissetme ile karakterize edilen kabızlık için aynı. Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü (NIDDK). Dr. Chen, "Dışkıyı çıkarabiliyorsanız ancak zorlamanız gerekiyorsa, bunun için yine de tıbbi bir değerlendirme yapılması gerekiyor" diyor.

Dışkı dokusundaki olağandışı ve kalıcı değişiklikler, bir dizi potansiyel soruna işaret edebilir ve çoğu insan için altta yatan neden genellikle iyi huyludur. Vücudunuzun kabul etmediği bir yemek yemek, yeterince lif tüketmemek, yeterince su içmemek, yeni bir ilaca başlamak veya bir ton stresle uğraşmak kaka alışkanlıklarınızı bozabilir.

Diğer zamanlarda, bu değişiklikler potansiyel olarak altta yatan bir G.I.'ye işaret edebilir. Mayo Clinic'e göre irritabl bağırsak sendromu (IBS), Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya gıda intoleransı veya alerjisi gibi durum. Özellikle yağlı, yağlı kakalar, sindirimi ve kan şekerini etkileyen maddeler üreten pankreasınızın yeterli sindirim enzimi üretmediği sıklıkla yanlış teşhis edilen bir durum olan ekzokrin pankreas yetmezliğinin (EPI) bir işareti olabilir. veya Cleveland Clinic'e göre bu enzimler olması gerektiği gibi çalışmıyor.

Nadir olsa da, kalıcı ishal veya kabızlığın potansiyel olarak kanser belirtisi olabileceğini belirtmekte fayda var. Tıp-gastroenteroloji yardımcı doçenti Richa Shukla, "Hastalarımıza kolon kanseri riskini değerlendirirken sorduğumuz kırmızı bayrak işaretlerinden biri - haftalar ila aylar arasında - bağırsak alışkanlıklarında ani bir değişiklik" dedi. Baylor Tıp Fakültesi, SELF'e anlatıyor.

Tabii ki, bu sorunlarla uğraşıyorsanız aklınız hemen kansere atlamamalı, ancak sürekli ishal veya kabızlığa ek olarak mide krampları, açıklanamayan kilo kaybı, dar dışkı veya rektal kanama yaşıyorsanız, kontrole değer. . Bu da bizi bir sonraki belirtiye götürüyor…

2. Kakanızda kan var.

Zaten kaka alışkanlıklarından söz ettiğimize göre, tuvalet kağıdında veya direkt klozette görülebilen kanlı bağırsak hareketlerinin kesinlikle olmaması gerektiğinin altını çizelim. Bu genellikle bir şeylerin yolunda gitmediğine dair kesin bir işarettir, bu nedenle bu durumda kırmızı leke her zaman doktorunuzu kontrol etmeyi garanti eder. (Bu, özellikle kanama "çok fazla" ise doğrudur, Dr. Chen, bunun acil tıbbi müdahale gerektirdiğini vurgular.)

Cleveland Clinic'e göre, gördüğünüz kırmızı gölge size neler olduğuna dair bir ipucu verebilir. Parlak kırmızı kan genellikle alt kolon veya rektumdan kanamayı gösterir, koyu kırmızı veya kestane rengi kolonda daha yüksek sorunlara işaret edebilir ve derin, katran benzeri dışkı genellikle midenin kendisinde kanama gibi bir sorun olduğuna dair bir işarettir. ülserlere.

Ne yazık ki, Dr. Chen, dışkınızda kana yol açabilecek hafif ila ciddi bir dizi sağlık sorunu olduğunu söylüyor. Tipik olarak spektrumun daha hafif ucunda, alt rektumunuzda kanayan şişmiş damarlar olan hemoroidlerle uğraşıyor olabilirsiniz. Göründükleri kadar rahatsız edici olabilirler, ancak süper yaygın ve genellikle tedavisi kolaydır - Mayo Clinic'e göre dört yetişkinden yaklaşık üçü bir noktada hemoroid ile uğraşır. Anüs çevresindeki deride bir yarık veya yırtık olan anal fissür de kanamaya neden olabilir, ancak çoğu zaman kendi kendine düzelir.

Bununla birlikte, dışkınızda kan - özellikle kalıcıysa ve diğer G.I. ishal gibi semptomlar - IBD'nin ayırt edici bir işaretidir. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit, sindirim sisteminin çeşitli bölümlerinde kronik iltihaplanmaya neden olan ve bağırsaklarınızın iç astarında kanamalı ülserlere veya yaralara neden olabilen otoimmün durumlardır.

Bahsettiğimiz gibi, kolon kanseri nadirdir, ancak Amerikan Kanser Derneği'ne (ACS) göre dışkınızdaki kan hastalığın bir işareti olabilir. Doktorunuz başka bir neden belirleyemiyorsa, polipleri (genellikle kolonun astarında gelişen zararsız hücre kümeleri) aramak ve kolonunuzdaki iltihabı kontrol etmek için kolonoskopi yapmak isteyecektir, diyor Dr. Shukla.

3. Şiddetli veya sık mide ekşimesi yaşıyorsanız.

Buna aşina değilseniz, mide ekşimesi, NIDDK'ya göre göğsünüzde, genellikle göğüs kemiğinizin arkasında kendini gösteren bir yanma hissidir. Ağrı, yemek yedikten sonra, geceleri veya uzandığınızda veya eğildiğinizde başlar veya daha kötü hisseder. Mide ekşimesi, güçlü mide asitleri midenizi boğazınıza bağlayan tüp olan özofagusunuza doğru kabardığında ortaya çıkan asit reflü belirtisidir.

Eğer burada ve orada mide ekşimesi varsa, muhtemelen elinizde büyük bir sorun yok. Çoğu insan, özellikle tetikleyici bir yemekten sonra mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan reçetesiz satılan antasitler ile rahatsızlığı yönetebilir (teşekkürler, yağlı pizza!). Ancak Dr. Shukla, “o kadar şiddetli olan mide ekşimesi sizi bir ila iki haftadan fazla gece uykusuz bırakıyor” diyor.

Sürekli mide ekşimesi, kontrolsüz asit reflü veya gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) bir işaretidir - NIDDK'ya göre ABD'deki insanların kabaca %20'sini etkileyen bir durum. Haftada ikiden fazla mide ekşimesi veya diğer semptomlarla (yutma güçlüğü, yetersizlik veya açıklanamayan öksürük gibi) uğraşıyorsanız, doğru bir teşhis almak çok önemlidir, çünkü tedavi edilmeyen reflü zamanla yemek borusunun iltihaplanması veya daralması gibi komplikasyonlara yol açabilir. sırasıyla ülserlere veya yutma sorunlarına neden olabilir.

Dr. Chen, işleri daha da karmaşık hale getirmek için, mide ekşimesinin kalp krizini işaret edebilen kardiyak göğüs ağrısına benzer hissedebileceğine dikkat çekiyor. “Emin değilseniz, sonraki adımlar hakkında tavsiye almak için lütfen doktorunuzu arayın” diyor. Açıklanamayan nefes darlığı, sırtınızda, boynunuzda, çenenizde veya kollarınızdan birinde ağrı veya ani terleme gibi diğer olası kalp krizi belirtilerini hissederseniz, derhal tıbbi yardım almanız en iyisidir.

4. Garip bir şekilde yutmakta zorluk çekiyorsun.

Boğazınızla ilgili sorunları bir sindirim semptomu olarak düşünmeyebilirsiniz, ancak bir düşünün: Tüm sindirim süreciniz ağzınızda başlar!

Yutmayı rahatsız eden bir boğaz ağrısına sahip olmak, aslında iyi yutamıyormuş gibi hissetmekten çok farklıdır. Disfaji, bu fenomenin tıbbi adıdır ve yiyecekleri kolayca sindiremeyeceğinizi hissetmenin ötesine geçer. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre yemekten sonra çok öksürebilir, yemek yerken boğazınızdan gurultulu sesler duyabilir, boğazınızı çok temizleyebilir, çok yavaş çiğneyebilir veya yuttuktan sonra göğüste rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Dr. Chen, "Her türlü yutma güçlüğü doktora gitmeli" diyor. (Sorunun yemek borunuza sıkışmış bir nesneden kaynaklandığını biliyorsanız veya tükürüğü bile yutmakta zorlanıyorsanız, acil servise gitmenizi önerir.)

Bununla birlikte, yutmakta zorluk çekiyorsanız, ele alınması gereken altta yatan bir sorun olabilir. Bahsettiğimiz gibi, kontrolsüz asit reflüsünden kaynaklanabilir, ancak disfaji ayrıca stres veya kaygı, beyin veya sinir rahatsızlığı veya dilinizle, boğazınız veya yemek borunuzla ilgili doğrudan sorunlardan da kaynaklanabilir, bu nedenle göz ardı edilecek bir şey değildir. günlük hayatınıza müdahale etmek. Bazı durumlarda yutma güçlüğü yemek borusu kanserine işaret edebilir, ancak Dr. Shukla bunun daha az olası bir açıklama olduğunu söylüyor.

5. Mide ağrınız sınırda ıstırap verici.

Şiddetli karın ağrısı, çok fazla yemek yedikten sonra yaşadığınız karın ağrısından farklıdır. Bunun yerine, sizi yatmaya zorlayan keskin, keskin, bıçak saplayan bir ağrıya izin vermeyen yoğun kramplar yaşıyor olabilirsiniz. Dr. Chen, "Karın ağrısı şiddetliyse ve devam ederse değerlendirilmesi gerekir" diyor.

Dr. Chen, gerçekten rahatsızsanız ancak günlük hayatınızı bozacak kadar kötü değilse, birinci basamak doktorunuzdan randevu alın, diyor. Ama acı içinde iki büklüm olduysanız ve bu durumda gününüze devam etmeyi hayal edemiyorsanız, acil servise gitmeniz en iyisidir.

Daha hafif vakalarda, kısa süreli gaz ağrısı veya mide gribi gibi bir şeyle uğraşıyor olabilirsiniz. Ancak şiddetli vakalarda, IBD, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonu ve hatta kan akışı sorunları, yoğun karın ağrısının suçlusu olabilir, diyor Dr. Shukla.

Apandisit veya ekinizin iltihabı (karnınızın sağ tarafında kolonunuzdan çıkıntı yapan küçük bir kese), aynı zamanda NIDDK'ya göre ameliyat gerektiren ani, kısa süreli karın ağrısının en yaygın nedenidir. Böbrek taşları da acil serviste yaygın bir tehdittir. Sert birikintiler böbreklerinizdeki mineraller ve tuzlardan oluşur ve bunları geçirmek (evet, idrarınız yoluyla) oldukça acı verici olabilir. Mayo Clinic, muhtemelen yan ve sırtınızda keskin bir ağrı hissedeceksiniz, ancak ağrı alt karnınıza da gidebilir.

6. Kusmayı durduramazsınız.

Kusmak kimsenin aklına gelmez ama ara sıra kusma ve mide bulantısı yaşamak normaldir. Aslında, vücudunuzun iyi idare edemediği oldukça zararsız bir şeyden kaynaklanıyorsa, örneğin biraz tuhaf tadı olan peynir gibi, kusmadan sonra bir rahatlama hissedebilirsiniz.

Bununla birlikte, kalıcı mide bulantısı ve kusma normal değildir ve bakım aramazsanız oldukça ciddi hale gelebilir. Dr. Chen, "Bulantı ve kusmanız yemeğe tahammül edemeyecek noktaya geldiyse ve özellikle sıvı alamıyorsanız, bunun acil olarak değerlendirilmesi gerekir" diyor.

Mayo Clinic'e göre kalıcı kusmaya ve bu mide bulantısına yol açabilecek pek çok şey var. Duyarlı olanlarda, sonunda kendi kendine yerleşen taşıt tutması veya baş dönmesi gibi basit bir şey olabilir.

Ancak tekrar tekrar meydana gelen kusma, potansiyel olarak gıda zehirlenmesi, mide enfeksiyonu, gıda alerjisi, IBD, bağırsak tıkanıklığı, safra taşı, apandisit gibi bir sorunu işaret edebilir ve liste uzayıp gidiyor. Kusmanız durmaksızın devam ediyorsa, halsizlik veya aşırı susama gibi herhangi bir dehidratasyon belirtisi gösteriyorsanız, kusmuğunuzda kan görüyorsanız, baş ağrınız varsa veya şişmiş veya hassas bir karnınız varsa, en kısa sürede doktora başvurmanız en iyisidir. Komplikasyonlardan kaçınmak ve daha iyi hissetmek için ihtiyaç duyduğunuz destekleyici bakımı almanızı sağlamanın nedeni.

7. Çok kilo kaybediyorsunuz ve nedenini bilmiyorsunuz.

Yaşamın farklı aşamalarından geçerken (özellikle şimdi stresli yaşam değişikliklerinde gezinmeye devam ederken) ağırlık dalgalanmaları tamamen beklenir. Kilonuzdaki değişiklikler genellikle nasıl yediğinize veya nasıl hareket ettiğinize bağlıdır - ancak bir açıklaması yokmuş gibi görünen veya kısa sürede gerçekleşen önemli kilo kaybı kesinlikle doktorunuzla konuşmaya değer. , Dr. Chen diyor.

“Biraz kişinin önceki kilosuna bağlı olduğu için not edilmesi gereken kesin bir kilo sayısı yok” diye açıklıyor. "Örneğin, normalde 100 poundun altındaki biri için verilen beş pound, 200 poundun üzerindeki biri için verilen beş pounddan daha önemlidir."

Bununla birlikte, çoğu insanın 5 ila 10 kilo verene kadar ağırlıktaki değişikliği fark etmediğini, kendilerini düzenli olarak tarttıklarını veya enerji kaybı gibi başka semptomların da ortaya çıktığını söylüyor.

Yine, farkında olunması gereken bir dizi potansiyel sağlık sorunu vardır. Dr. Shukla, açıklanamayan kilo kaybının ekzokrin pankreas yetmezliği veya çölyak hastalığı (gluten yemeye karşı ciddi bir bağışıklık tepkiniz olduğu) gibi bir durum nedeniyle besinleri ememekte sorun yaşadığınızın bir işareti olabileceğini söylüyor. Ayrıca hipertiroidizm (tiroid beziniz aşırı aktif olduğunda ve çok fazla tiroid hormonu ürettiğinde), depresyon gibi zihinsel bir sağlık durumunun veya nadir durumlarda kanser gibi metabolik bir durumun belirtisi olabilir. Dr. Shukla, "Çok çeşitli şeyler kilo kaybına neden olabileceğinden, olasılıkları belirlemeye yardımcı olabilecek bir doktorla konuşmak önemlidir" diyor.

Tanı konduktan sonra ne beklemelisiniz?

Kaç farklı sağlık durumunun sindirim semptomlarına yol açabileceği göz önüne alındığında, tanı almak daha iyi hissetmek için ilk adımınızdır. Bazı G.I. koşullar kendi kendine sınırlıdır - bunlar, bir mide böceği gibi kendi kendine çözülme eğiliminde olan şeylerdir. Veya en azından ilaçlarla veya belirli tıbbi prosedürlerle nispeten hızlı bir şekilde tedavi edilebilir veya iyileştirilebilirler.

Ancak kronik G.I. Dr. Shukla, sorunlar genellikle "uzun vadeli ilaç planları ve izleme gerektirir" diyor. Özel duruma bağlı olarak bir aralık bile var. Örneğin asit reflü geçici olabilir ve kolayca tedavi edilebilir veya daha dikkatli yönetim gerektiren uzun süreli semptomlara neden olabilir.

Sonuç olarak: Eğer geçmeyen veya sizi mutsuz hissettiren mide ile ilgili sorunlarınız varsa, onu öylece atıp atmak zorunda değilsiniz. Bir doktora erişiminiz varsa ve iyileşmediğinizi düşünüyorsanız, neler olduğunu onlara bildirin. Sebep küçük olabilir, ancak daha fazla dikkat gerektiren bir şey de olabilir, bu nedenle içgüdülerinize güvenmek en iyisidir - görünüşte aleyhinize çalışıyor olsa bile.

Kaynak: Self

woman-3186730.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.