Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

6 Tip Özsevici (Narsistik) Vardır ve Akıl Sağlığı Uzmanları Özelikle Onlardan Biri Olan Bu Türden Kaçınmanızı Öneriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

6 Tip Özsevici (Narsistik) Vardır ve Akıl Sağlığı Uzmanları Özelikle Onlardan Biri Olan Bu Türden Kaçınmanızı Öneriyor

AATQKUZ.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

"Narsist" terimi, "anti-sosyal" terimine çok benzer - yani, genellikle gelişigüzel bir şekilde kötüye kullanılır. Pek çok insan narsisizmi düzenli olarak kendileri hakkında konuşan herhangi biriyle ilişkilendirirken, narsisizm, örneğin romantik ilişkileri veya korkunç patronu veya egzersiz hedefi veya başka herhangi bir şey hakkında konuşmak için akşam yemeği sohbetini tekeline alan arkadaşınız gibi, dikkati üzerinde toplamanın durumsal örneklerinin ötesine geçer. Aksine, narsisizm, birinin bütünsel ve sürekli şişirilmiş kendini beğenmişlik duygusuyla karakterize edilen bir kişilik bozukluğudur. Ancak bozukluk, herkese uyan tek beden değildir. Narsisizmin birkaç farklı türü vardır ve her birinden uzak durmak şöyle dursun, yalnızca tanımlamayı söylemek yapmaktan daha kolaydır.

Her tür narsisti hayatınızdan çıkarmak ne kadar zor olsa da, uzmanlar bunu yapmanın kendini korumak için önemli olabileceğini söylüyor. LMFT'den terapist Lesli Doares, "Çoğu zaman insanlar bir kişinin bu kadar bencil ve empatiden yoksun olduğuna inanamaz" diyor. “Cömert görünen şekillerde hareket edebildikleri için şüphe duymalarına izin verilir, ancak bu yalnızca birilerini kendileriyle bağlantılı tutmak veya karşılığında belirli bir şey elde etmek için bir hiledir.” Narsistin gerçekten umursadığının “kanıtı” olarak bu anlara tutunmanın kolay olduğunu ekliyor, ancak doğası gereği genellikle manipülatif olan bu sahte ciddiyetin sürmesinin pek mümkün olmadığı konusunda uyarıyor.

Tüm bu kafa karışıklığını toplayın ve bir narsistin farkında olmadan hayatınıza girmesine izin vermenin ne kadar basit olduğunu görmek çok kolay - işte bu yüzden farklı narsist türleri ve bunların tanımlayıcı özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir - özellikle de uzmanların ne pahasına olursa olsun kaçınarak dikkatli olun.

6 tip narsist

1. Toksik narsist

Bir dizi toksik narsisizm var ve hiçbiri iyi değil. Klinik psikolog John Mayer, “toksik bir narsist, “en azından sürekli olarak başkalarının hayatında dramaya neden olur ve en kötü ihtimalle acı ve yıkıma neden olur” diyor.

Dolayısıyla, tüm zamanınızı ve dikkatinizi sürekli olarak talep eden ve bu talepleri karşılamadığınızda iyi yanıt vermeyen bir arkadaşınız varsa, toksik bir narsistle karşı karşıya olabilirsiniz. Aynı şekilde, hayatınızdaki biri sizi işten kovdurmak, fiziksel olarak taciz etmek veya bir ilişkinin bitmesine neden olmak gibi daha aşırı sorunlara neden olduysa, o da toksik bir narsist olabilir.

2. Psikopatik narsist

Psikopat dengesiz, saldırgan bir kişidir ve bu özellikler psikopatik narsistte de görülür. Bir tür toksik narsist olan psikopatik bir narsist, genellikle şiddetli olacak ve davranışları için pişmanlık göstermeyecektir. Dr. Mayer, "Seri katiller büyük ölçüde bu tür narsistlerden oluşuyor" diyor.

3. Gizli narsist

Diğer narsist türlerini tespit etmek genellikle daha zordur, çünkü kişi bozukluğu hakkında her zaman açık değildir, “gizli narsist, kişiliğini başkalarına veya topluma dayatmayan, ancak narsisizmin özelliklerine sıkı sıkıya inanan kişidir” diyor. Dr. Bu, kendini haklı hissetmek, sürekli olarak başkalarının kendilerine hayran kalmasına ihtiyaç duymak, başarı ile meşgul olmak, diğer insanları kıskanmak ve başkaları için empatiden yoksun olmak gibi birçok şey anlamına gelebilir.

Psikoterapist Alisa Ruby Bash, PsyD, LMFT, “Biraz daha bağımlılar” diyor. "Sıklıkla gerçekten özveriliymiş gibi davranmaya çalışırlar, ancak kendilerini hayran oldukları biriyle ilişkilendirmeyi ve paltolarını sürmeyi severler."

4. Teşhirci narsist

Teşhirci narsist, narsisizm yelpazesinin gizli narsistten zıt ucundadır. Dr. Mayer, “Çevresindeki herkesin narsist olduğunu bilmesini sağlayan bu narsist” diyor ve bu kişinin diğer insanlardan yararlandığını ve genellikle kibirli ve kibirli olduğunu ekliyor.

Ayrıca benmerkezci davranışları konusunda da barizdirler. Dr. Bash, "Onların ilgi odağı olmaları ve öyle olmadıklarında rahatsız olmaları gerekiyor" diyor.

5. Zorbalık yapan narsist

Bu kişi iki korkunç özelliği bir araya getiriyor: zorbalık ve kendini kaptırma. Dr. Mayer, zorbalık yapan narsistlerin diğer insanları mahvederek kendilerini geliştirdiğini söylüyor. Genellikle kazanmaya sabitlenirler ve kendi yollarını bulmaları için başkalarıyla alay ederler veya onları tehdit ederler. Sonunda, diğer insanları kötü, küçük veya değersiz hissettirmekten zevk alırlar. Bu, zorbalık yapan bir narsistin kişisel motivasyon için yaptığı, sosyal kazanç için insanları aşağılama eğiliminde olan “sıradan” bir zorbadan farklıdır.

6. Baştan çıkarıcı narsist

Bu özellikle zor bir narsist türüdür: Baştan çıkarıcı, "sizi cinsellik ya da aşk fethi olarak 'kazanmak' için kendiniz hakkında harika hissetmenizi sağlayacaktır" diyor Dr. Mayer. Sıklıkla size hayran ya da yaltaklanıyorlarmış gibi görünecekler, ancak artık size bir yararları kalmadığında sizi silecektir.

Ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken narsist türü

Doares, nihayetinde, eğer yardımcı olabilirseniz, hayatınızda herhangi bir narsistin olması harika bir şey değil, diyor. Ancak toksik narsist aslında etrafta olmak tehlikeli olduğundan, kaçınılması gereken budur. (Bu, yine bir tür toksik narsist olan psikopatik narsist için geçerlidir.) “Diğer narsist türleri birilerine zarar vermek için dışarı çıkmazlar - sadece kendilerine takıntılıdırlar” diyor. Bash. "Fakat toksik bir narsist aslında birine zarar verebilir."

Tabii ki, her tür narsist incinmeye yol açar, ancak toksik olanı ayıran niyet unsurudur. Kendinizi korumak için etrafınızdaki insanları değerlendirin. Kendinize hangilerinin sizi iyi hissettirdiğini ve bazılarının hayatınızdan çıkarmaya değer bir narsist olup olmadığını sorun.

Kaynak: WellGood

man-4393964.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi 6 Tip Özsevici (Narsistik) Vardır ve Akıl Sağlığı Uzmanları Özelikle Onlardan Biri Olan Bu Türden Kaçınmanızı Öneriyor

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.