Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Artık Şehrinizin Atık Sularında Ne Kadar COVID-19 Virüsü Olduğunu Görebilirsiniz


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Artık Şehrinizin Atık Sularında Ne Kadar COVID-19 Virüsü Olduğunu Görebilirsiniz

AATuci5.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

COVID-19 virüsünün önüne geçmek, pandemiyi nihayetinde geride bırakmanın en iyi yollarından biridir. Ve son iki yıl, vakaları takip etmek ve dalgalanmaların ne zaman ve nerede meydana gelebileceğini mümkün olduğunca tahmin etmek için elimizdeki her araca ihtiyacımız olduğunu gösterdi.

Bir yöntem—enfekte olmuş kişiler tarafından atılan virüsün atık suyu analiz ederek izlenmesi—bunu başarmak için umut verici bir yol olarak ortaya çıktı. COVID-19 ile enfekte olmuş kişilerin %40 ila %80'i herhangi bir yerde dışkılarına viral genetik materyal döker; Çalışmalar, atık suların SARS-CoV-2 belirtileri açısından izlenmesinin, vakaların ne zaman tırmandığının veya yeni bir varyantın hakim olmaya başladığının erken bir göstergesi olabileceğini göstermiştir. Atık su örneklerinin genetik dizilimi, insanlar genellikle semptomlar yaşayana kadar test edilmediğinden, test sonuçlarından günler önce virüs belirtileri gösterebilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Ulusal Atık Su Gözetim Sistemi (NWSS) program lideri Amy Kirby, atık suyun çok fazla veriyi pasif olarak topladığı için faydalı bir bilgi kaynağı olduğunu söylüyor.

4 Şubat'ta gazetecilere verdiği demeçte, "Veriler benzersiz bir şekilde güçlü, çünkü semptomları olan ve olmayan kişilerden gelen enfeksiyonların varlığını yakalıyor ve sağlık hizmetlerine erişimden veya klinik testlerin kullanılabilirliğinden etkilenmedi" dedi. CDC'nin COVID-19 Veri İzleyicisi. İnsanların farklı eyaletlerdeki ve hatta farklı ilçelerdeki bilgileri karşılaştırabilmesi için standartlaştırılmıştır. Bu noktaya kadar, bu eyaletler ve ilçeler verileri kendi başlarına topluyor ve analiz ediyorlardı.

AASrczx.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Atık sudaki SARS-CoV-2'yi izlemek, virüsün artışlarını ortaya koyuyor, bu da topluluklara vakaların artmaya başladığı zamanlar için bir uyarı verebilir ve hastane ve toplum sağlığı hizmetlerine daha fazla talep için hazırlanmalarına yardımcı olabilir. Örneğin, atık sudaki virüs seviyeleri yükseliyorsa, yerel sağlık yetkilileri enfeksiyonların arttığı bölgelere daha fazla mobil test birimi yerleştirebilir ve insanlara daha güçlü hafifletme önlemleri alıp almamaları ve ne zaman almaları gerektiğini bilmelerine yardımcı olabilir.

CDC'nin NWSS sistemi, özellikle SARS-CoV-2'yi izlemek için geçen Eylül'de oluşturuldu; Kirby, fikir yıllarca çalışılırken, yöntemi doğrulamak için COVID-19'u aldığını söyledi. Şu anda 37 eyalet ve dört şehir NWSS'nin bir parçası ve verilerini ağa besliyor. Kirby, önümüzdeki haftalarda yüzlerce sitenin daha verilerini eklemesini bekliyor. CDC, verileri son 15 gün içinde virüs seviyelerindeki değişiklikleri yansıtacak şekilde güncellemek için yerel kanalizasyon barınakları ve sağlık departmanlarıyla birlikte çalışır.

Kirby, izlemenin gücünün yalnızca örnekleme alanlarının derinliği kadar iyi olduğunu belirtiyor. Katılan ve veri sağlayan daha fazla site, eğilimlerin daha güçlü ve daha yararlı olacağını tahmin ediyor. “Atık su gözetimi, değerini en üst düzeye çıkarmak için vaka bazlı gözetim ile birlikte en iyi şekilde kullanılır” dedi. Enfeksiyon artışlarının gidişatını daha iyi anlamak için atık su gözetimini kullanan şehir ve ilçe örneklerini zaten gördük. Artık daha fazla topluluk, halk sağlığı karar verme sürecini yönlendirmeye yardımcı olmak için aracı kullanıyor.”

Kaynak: TIME

road-4896607.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.