Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Predjama: Dünyanın en büyük mağara kalesi

AASRn4W.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Predjama, Slovenya'nın güneybatısındaki bir vadinin sonundaki bir mağara kompleksinin ağzına inşa edilmiş, dünyanın en sıra dışı kalelerinden biridir.

400 metrelik (123 metrelik) bir dikey uçurum yüzünün yarısına yerleştirilmiş, 1202 kayıtlarında yer alıyor ve Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en büyük mağara kalesi olarak listeleniyor.

AASRdg6.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

1580'lere dayanan bir Rönesans cephesi ile "görkemli" kelimesi onu tanımlamaya bile başlamaz. Yine de tur rehberi ve tarihçi Vojko Jurca için öne çıkan noktalardan biri, ilk bakışta biraz ezici.

"İşte bu," diyor gururla, çatısı eğimli ve kapılı bir dış tuvaleti göstererek.

Olağanüstü görünebilir, ancak arkasındaki hikaye değil.

Hikaye, Habsburg Mahkemesi Mareşali Kont Pappenheim'ı meşruiyeti tartışmalı bir düelloda öldürdükten sonra 1480'lerin ortalarında kaleye kaçan yerel bir Robin Hood kahramanı olan soyguncu baron Erasmus von Lueg'e odaklanıyor.

Misilleme olarak, Habsburg İmparatoru Frederick III tarafından Predjama'da bir kuşatma emri verildi.

Ancak Erasmus, erzak getirmesine ve yağmur suyu toplamasına izin veren kayalara oyulmuş bir gizli tünel ağının yardımıyla sağlam durdu.

O yeraltı geçitlerini kullanarak 13 mil batıdaki Vipava Vadisi'nden getirilen taze kirazları göndererek rakipleriyle alay etti.

Son, bir yıl ve bir günün ardından, Erasmus'un bir hizmetçi tarafından ihanete uğramasıyla gelecekti.

Jurca'nın anlattığına göre, Erasmus üçüncü kattaki terasta bulunan ek binaya gittiğinde, hizmetçi işaret olarak tahta bir meşale yaktı. Dakikalar sonra, havada ıslık çalan bir top mermisi geldi ve Erasmus'u son bağırsak hareketinin ortasında öldürdü.

Ek bina, aradan geçen yıllarda açıkça yeniden inşa edildi.

AASRgfm.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Slovenya'dan Westeros'a
Erasmus'un ölüm şekli, banyo tahtındayken bir tatar yayı ile vurulan Lord Tywin Lannister'ın benzer, onursuz sonuna işaret eden "Game of Thrones" hayranlarının dikkatinden kaçmadı.

Ayrıca Predjama'nın son sahipleri olan ve kaleyi II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar bir av köşkü olarak kullanan Windisch-Grätz ailesinin armalarında Stark soylu evinin mührü olan bir kurt olduğunu da belirtiyorlar.

Olduğu gibi, yazar George R. R. Martin, Haziran 2011'de bir akşam Trieste'deki bir kitap imza etkinliğinin ardından kaleyi ziyaret etti.

"Eve dönüş yolunda, devasa bir mağaranın ağzına inşa edilmiş en muhteşem kalede durduk. Kesinlikle Westeros'ta bir kaleyi bunun üzerinde modellemek zorundayız, özellikle geceleri göz alıcıydı" diyor bir blogda. İleti.

Efsane ve tarih, Predjama kalesinin çekiciliğinin yalnızca bir parçasıdır. İnsan girişiminin nasıl bu kadar organik olarak doğaya bağlı olduğunu anlamak için gerçekten ziyaret etmelisiniz.

Kaleye herhangi bir yönden yaklaşırken, neredeyse tamamen gizlidir, yalnızca son anda görülebilir -- oysa kalenin etrafındaki nöbetçiler hemen gelen herhangi birini görebilirdi.

İçeri girdikten sonra, Orta Çağ'daki en büyük endişenin rahatlıktan ziyade güvenlik olduğu açıktır - kale zaptedilemez ancak soğuk ve nem onu neredeyse yaşanmaz hale getiriyor.

Günümüzde kaleye girmek bir asma köprüden geçmeyi içeriyor. Orijinal giriş, iki soluk kapının görülebildiği daha yüksekteydi. Hızlı bir şekilde geri çekilebilecek merdivenlerle ulaşıldı.

O zamanlar ziyaretçiler, önce kaba adaletin dağıtıldığı mahkeme salonuna girerdi. Hükümdarın tebaasından çok azının, şanssız olmadıkça bundan daha ileri gitmesine izin verilecekti.

Kalın ahşap bir kapının arkasında, benzersiz bir şekilde gerçek bir mağara zindanında bulunan bir işkence odası var. Burada tercih edilen cezalar, mahkumların üzerine gerildiği raf ve onların üzerine bindirmek için yapılmış, acı verici bir şekilde sivri uçlu üçgen bir araç olan attı.

Bunu en keyifli mekanlardan biri takip ediyor. Yemek odası, yaklaşık bir buçuk metre kalınlığındaki duvarlarla yalıtılıyor ve bir çatlağın doğal bir davlumbaz görevi gördüğü küçük ama işlevsel mutfak tarafından ısıtılıyor.

Ayrıca, yerçekiminin kirli işini yapmasına izin veren, uçurumun üzerinde çıkıntılı bir koltuk olan orijinal bir tuvaleti de inceleyebilirsiniz. Erasmus tuvalet kağıdı yerine saman, kuru yosun ve lahana yaprağı kullanırdı ya da en azından paramparça olmadan önce kullanırdı.

'Cinayet delikleri'
Üçüncü kata daha fazla merdiven çıkmak, kuşatanların üzerine kaynar yağ veya erimiş reçine dökmek için kullanılan silah halkalarını, ok yarıklarını ve cinayet deliklerini ortaya çıkarır.

Açık terasın bulunduğu yer burasıdır. Burada tüm vadinin yanı sıra Sloven tarihinin en ünlü ek binasının bir manzarası var.

Yanında yatak odası var. Şömineli tek oda olduğu için en sıcak oda. Kale bekçileri 1980'lere kadar burada yaşadılar.

Üst katta, kışla ve gözetleme yeri olarak kullanılan bir çatı katı var. Lokva Vadisi'nin aşağısındaki manzaralar kesintisiz ve muhteşem.

Kışla, savaş baltaları, baltalar, tatar yayı ve döven gibi ortaçağ silahlarını sergileyen bir cephanelik müzesine dönüştürüldü.

İlginç bir şekilde, buradaki bir geçit doğrudan işkence odasına gidiyor. Muhtemelen görev başında uyuyan herhangi biri, beklenmedik bir şekilde oraya sürüklenebilirdi.

Buradan ayrıca mağaranın iç kısımlarına girebilir, girişten gelen ışık bir nokta haline gelene kadar etrafı keşfederek çevreyi izleyebilirsiniz.

Güney Slovenya'daki geniş kireçtaşı mağara sistemi, Trieste'nin yukarısındaki platoya verilen Latince Carsus adından sonra karst olarak adlandırılır.

Yüzyıllardır en iyi bilinen kireçtaşı arazisi olduğu için, kelime genel hale geldi ve delikli bir İsviçre peyniri gibi boşlukları olan herhangi bir kireçtaşı arazisini tarif etti.

Kalenin altında, 8,7 mil boyunca uzanan büyük bir mağara, ikinci uzunluğu yakındaki Postojna kompleksine kadar uzanıyor.

Bu büyük mağarada turistik bir altyapı yok, ancak uygun mağaracılık malzemeleri, lambalar ve uzman bir rehber ile yaz aylarında ziyaret etmek mümkün. Kışın kapalıdır çünkü Schreiber'in uzun parmaklı yarasalarından oluşan bir koloni onu çiftleşmek ve kış uykusuna yatmak için kullanır.

anıt ağaç
Kaleye geri döndüğünüzde, tek yönlü bir sistem, Gotik nişleri ve öküz kanı ile boyanmış bir tavanı ile dikkat çeken şövalyelerin odasına geri döner.

Burada ve orada yapıyı inşa edenlerin kayalık durumlarını nasıl verimli bir şekilde kullandıklarına dair ipuçları var. Çıkışın yakınındaki küçük bir kuyu, av köpekleri için bir köpek kulübesi olurken, kalenin altındaki bir mağara ağzı ahır görevi gördü.

Kaleden ayrılan rehber Vojko'nun turunda bir durağı daha var - Our Lady of Sorrows'un mezarlığına hasta bir ıhlamur ağacının dikildiği yakındaki bir köy.

Kilise 1450 civarında Trieste piskoposu, müstakbel Papa II. Pius tarafından kutsandı.

Vojko, "Efsanelere göre bu ıhlamur ağacı Erasmus'un mezarının üstüne dikilmiş" diyor.

Ağaç 2001 yılında çıkan yangında ağır hasar gördü, ancak köylüler için o kadar önemliydi ki ağaç cerrahları çağrıldı ve gövdesi yarıldı ve onarıldı.

Predjama kalesinin kendisi gibi hala gururla ayakta duruyor.

Kaynak: CNN

rock-4910804.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.