Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin lideri Xi, küresel çatışmanın 'felaket sonuçlara yol açacağı' konusunda uyardı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin lideri Xi, küresel çatışmanın 'felaket sonuçlara yol açacağı' konusunda uyardı

AASRuVB.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Pazartesi günü, tamamen sanal Davos forumunda dünya liderlerine hitaben yaptığı konuşmada, büyük güçler arasındaki çatışmanın "felaket sonuçları" olabileceği konusunda uyardı.

İsviçre Alpleri'ndeki siyasi ve kurumsal güç oyuncularının yüz yüze buluşması, hiçbir azalma belirtisi göstermeyen bir koronavirüs pandemisi sayesinde üst üste ikinci yıl çevrimiçi olmak zorunda kaldı.

Xi, davayı neredeyse geçen yıl yaptığına çok benzeyen bir konuşmayla açtı.

Koronavirüsün 2019'un sonlarında ilk ortaya çıktığı Çin'i, nadir görülen bir pandemik başarı öyküsü ve güçlü büyüme kaydetmeye devam eden tek büyük ekonomi olarak lanse etti.

Kendisini çok taraflılığın savunucusu olarak tanıttı ve aynı zamanda büyük güçler arasındaki ilişkiler çökerken gelecek için ciddi uyarılarda bulundu.

İnternette yayınlanan konuşmanın resmi bir çevirisine göre, "Bugün dünyamız, nefret ve önyargıyı besleyen bolca sakin, retorikten uzak" dedi.

"Tarih, yüzleşmenin sorunları çözmediğini, sadece feci sonuçlara yol açtığını defalarca kanıtladı" diye ekledi.

Çin, ilk salgınını damgaladıktan sonra sıfır Covid vakasını hedefleyen katı bir politikaya bağlı kaldı.

Sınırları büyük ölçüde yabancılara kapalı, ancak pandemi boyunca dünyanın hayati üretim üssü olarak kaldı.

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada Xi, dünyanın "yüzyılda bir salgına" karşı "inatçı bir savaş" verdiğini söyledi.

Ancak pandeminin, yeni varyantların öncekinden daha hızlı yayılarak küresel ekonomi için zorlukları derinleştirdiği "uzun süreli bir hastalık olduğunu kanıtladığını" söyledi.

Xi, "Küresel endüstriyel tedarik zincirleri bozuldu" diye uyardı. "Emtia fiyatları yükselmeye devam ediyor, enerji arzı sıkı olmaya devam ediyor."

Çin'in "sınır ötesi ticareti kolaylaştırmak, endüstriyel tedarik zincirini güvenli ve pürüzsüz tutmak ve küresel ekonomik iyileşmede istikrarlı ve sağlam ilerlemeyi teşvik etmek amacıyla insanlar arası alışverişe" istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak konuşmada, Pekin'in sıkı sınır kontrollerini ne zaman gevşetebileceği veya gevşetemeyeceği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Çin, nispeten koronavirüsten uzak kaldı, ancak şu anda Pekin'deki Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmadan sadece haftalar önce birden fazla ilde ve kilit şehirde bir dizi yerel salgınla mücadele ediyor.

Xi ayrıca, bu sonbaharda Komünist Partinin büyük bir toplantısında üçüncü bir dönemi güvence altına almak için hareket ediyor ve net bir istikrarın bir öncelik olarak kalması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AFP

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.