Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

15 Yıl Önce Bugün, Steve Jobs Tarihin En Başarılı Ürününü Tanıttı. İşte iPhone'un Başarısız Olduğu 3 Alan


Önerilen İletiler

  • Admin

15 Yıl Önce Bugün, Steve Jobs Tarihin En Başarılı Ürününü Tanıttı. İşte iPhone'un Başarısız Olduğu 3 Alan

AASAlbY.img?w=768&h=356&m=6&x=332&y=12&s

Steve Jobs 2007'de MacWorld sahnesine çıktığında, katılanların çoğu farklı bir şeyin olmak üzere olduğunu hissetti. Apple'ın bir akıllı telefon üzerinde çalıştığı söyleniyordu, ancak neredeyse hiç kimse bunun tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyordu. Telefon görüşmeleri yapabilen bir iPod olabilir mi? Ve eğer öyleyse, yine de bir tıklama tekerleği olur mu?

Bunlar, geriye dönüp bakıldığında, iPhone'un ne olacağı veya ne olacağı hakkında kimsenin hiçbir fikrinin olmadığını gösteren gerçek sorulardı. Neyi bilmediğinizi bilmek imkansız ve o sırada herkes ne kadar heyecanlıysa iPhone, yalnızca tek bir operatör olan AT&T ile kullanabileceğiniz pahalı bir cep telefonuydu.

Yine de Jobs'ın elinde tuttuğu "devrimci cep telefonu", tarihin en başarılı ürünü olacak ve Apple'ı gelmiş geçmiş en değerli şirket yapacaktı.

Geriye dönüp baktığımda bunun önceden belirlenmiş bir sonuç olmadığını hatırlamak zor. Aslında, iPhone'un sahip olabileceği ve neredeyse tamamen başarısız olabileceği en az üç yol var.

AT&T ile Anlaşma

iPhone'a kadar satılan her cep telefonunun özellikleri büyük ölçüde mobil operatörler tarafından belirlendi. Sadece bu da değil, genellikle kimsenin istemediği bir sürü bloatware ile yüklendiler, ancak şirketler sizden ek ücret talep etmenin bir yolu olarak kurdular.

Jobs, AT&T'yi (o zamanlar Cingular) iPhone'un özel taşıyıcısı olmak için çığır açan bir anlaşmayı kabul etmeye ikna etmişti. Karşılığında Apple, müşteri başına ayda 10 ABD doları alacak ve iPhone'un tasarımı üzerinde tam kontrol sahibi olacak. Hatta mobil operatörü iPhone'a özel, görsel sesli mesaj olarak bilinen tamamen yeni bir özellik geliştirmeye ikna etti.

Apple, operatörlerden biriyle anlaşma yapmamış olsaydı, iPhone olmazdı. Apple'ın kendine ait bir hücresel ağı yoktu ve Jobs'ın iPhone vizyonundan ödün vermek istemesi pek olası görünmüyor.

Neredeyse Bir App Store Yoktu

iPhone 2007'de ilk piyasaya çıktığında 16 uygulama vardı. Bu kadardı. App Store yoktu ve mevcut tek üçüncü taraf uygulaması Google Haritalar'dı - iPhone'da GPS olmadığı için adım adım yol tarifi bile yoktu. Jobs, iPhone'un geliştiricilerin uygulamaları dağıtabileceği bir mağazaya sahip olması gerektiğine karar verdiğinde 2008'in başlarına kadar değildi. Bu, iş tarihinin en önemli kararlarından biri olduğu ortaya çıktı.

App Store'un dokunmatik ekran kadar iPhone deneyiminin ayrılmaz bir parçası olduğunu söylemek doğru olur. Üçüncü taraf uygulamaları yükleme yeteneği olmasaydı, iPhone yeni bir mobil cihaz olurdu ve eminim birçok insan bunları satın almaya devam ederdi.

Bununla birlikte, bilgi alma, insanlarla iletişim kurma ve çevremizdeki dünyayla etkileşim kurma şeklimizi değiştirmesi pek olası değil. iPhone'u bu kadar güçlü bir platform yapan App Store'dur ve Apple'ın tüm gelirinin yarısından fazlasını sağlayan da bu kombinasyondur.

"Henüz bir ürünümüz yok."

2006'daki bir demoda, iPhone prototipi bir tren kazasıydı. Yazılımı hatalarla doluydu ve Apple iPhone'u gönderecek olsaydı, sadece birkaç ay içinde yapması gerekenlerin çoğunu yapmadı. Jobs ekibine "henüz bir ürünümüz yok" dedi ve hepsi gizlice çalışan mühendisleri bozulan her şeyi tamir etmeleri için geri gönderdi.

Stresli bir kaç ay oldu, ancak Apple'ın son teslim tarihi vardı. Başarısızlık bir seçenek değildi, ama inanılmaz derecede gerçek bir olasılıktı. MacWorld tarafından iPhone'u - veya en azından demo yapabileceği bir şeyi - teslim etmesi gerekiyordu. Olmasaydı, Apple sadece beklentileri karşılamakta başarısız olmayacaktı, hiçbir zaman bugünkü haline de gelemeyecekti - şimdiye kadarki en başarılı ürüne sahip dünyanın en karlı şirketi.

Kaynak: Inc

apple-758333.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.