Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin'in 'insan yapımı güneşi' yeni dünya rekoru kırdı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin'in 1 trilyon dolarlık 'yapay güneş' füzyon reaktörü güneşten beş kat daha sıcak hale geldi

AASvLlf.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Devlet medyasının bildirdiğine göre, Çin'in "yapay güneşi", bir plazma döngüsünü güneşten beş kat daha yüksek sıcaklıklara 17 dakikadan fazla ısıttıktan sonra yeni bir dünya rekoru kırdı.

Xinhua Haber Ajansı'na göre, EAST (Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak) nükleer füzyon reaktörü, 1.056 saniye boyunca 158 milyon Fahrenheit (70 milyon santigrat derece) sıcaklığı korudu. Bu başarı, bilim insanlarını neredeyse sınırsız bir temiz enerji kaynağı yaratmaya küçük ama önemli bir adım daha yaklaştırıyor.

Çin'in deneysel nükleer füzyon reaktörü, 2003 yılında Fransız Tore Supra tokamak tarafından kırılan ve bir sarma döngüsündeki plazmanın 390 saniye boyunca benzer sıcaklıklarda kaldığı önceki rekoru kırdı. EAST, daha önce benzeri görülmemiş bir 216 milyon F'de (120 milyon C) 101 saniye koşarak Mayıs 2021'de başka bir rekor kırmıştı. Gerçek güneşin çekirdeği, aksine, yaklaşık 27 milyon F (15 milyon C) sıcaklığa ulaşır.

İlgili: Mümkün olan 5 bilimkurgu kavramı (teoride)

Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü'nde araştırmacı olan deney lideri Gong Xianzu yaptığı açıklamada, "Son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılmasına yönelik sağlam bir bilimsel ve deneysel temel oluşturuyor" dedi.

Bilim adamları, 70 yıldan fazla bir süredir nükleer füzyonun (yıldızların yandığı süreç) gücünden yararlanmaya çalışıyorlar. Hidrojen atomlarını aşırı yüksek basınç ve sıcaklıklar altında helyum yapmak için birleştirerek, ana dizi yıldızları, maddeyi ışık ve ısıya dönüştürerek, sera gazları veya uzun süreli radyoaktif atık üretmeden muazzam miktarda enerji üretebilir.

Ancak yıldızların kalbinde bulunan koşulları kopyalamak kolay bir iş değildir. Füzyon reaktörleri için en yaygın tasarım olan tokamak, plazmayı (pozitif iyonlardan ve negatif yüklü serbest elektronlardan oluşan dört madde durumundan biri) aşırı ısıtarak, onu güçlü manyetik alanlara sahip halka şeklindeki bir reaktör odası içinde hapsetmeden önce çalışır.

Bununla birlikte, nükleer füzyonun gerçekleşmesi için çalkantılı ve aşırı ısıtılmış plazma bobinlerini yerinde tutmak zahmetli bir süreç olmuştur. Sovyet bilim adamı Natan Yavlinsky, 1958'de ilk tokamak'ı tasarladı, ancak şimdiye kadar hiç kimse, aldığından daha fazla enerji yayan deneysel bir reaktör yaratmayı başaramadı.

Ana engellerden biri, kaynaşacak kadar sıcak bir plazmanın nasıl ele alınacağıydı. Füzyon reaktörleri çok yüksek sıcaklıklar gerektirir - güneşten birçok kez daha sıcak - çünkü füzyonun yıldızların çekirdeklerinde doğal olarak gerçekleştiği yerden çok daha düşük basınçlarda çalışması gerekir. Plazmayı güneşten daha yüksek sıcaklıklarda pişirmek nispeten kolay kısımdır, ancak füzyon sürecini bozmadan reaktör duvarlarını (lazerler veya manyetik alanlar ile) yakmaması için onu mercanlaştırmanın bir yolunu bulmak teknik olarak zordur.

EAST'in, deney Haziran ayında sona erdiğinde Çin'e 1 trilyon dolardan fazlaya mal olması bekleniyor ve şu anda inşa edilmekte olan daha büyük bir füzyon projesi olan Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER) için teknolojileri test etmek için kullanılıyor. Marsilya, Fransa

Dünyanın en büyük nükleer reaktörü ve Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Çin, Hindistan ve ABD'deki her devlet dahil olmak üzere 35 ülke arasındaki işbirliğinin ürünü olarak belirlenen ITER, dünyanın en güçlü mıknatısını içerir ve bu da onu bir manyetik üretme yeteneğine sahiptir. WordsSideKick.com'ın daha önce bildirdiği gibi, Dünya'nın etrafındaki alandan 280.000 kat daha güçlü bir alan. Füzyon reaktörünün 2025'te devreye girmesi bekleniyor ve bilim insanlarına Dünya'daki yıldız gücünü kullanmanın pratikleri hakkında daha fazla bilgi sağlayacak.

Çin ayrıca nükleer füzyon gücü geliştirmek için kendi programlarından daha fazlasını takip ediyor - dahili hapsetme füzyon deneyleri yürütüyor ve 2030'ların başında yeni bir tokamak tamamlamayı planlıyor.

Kaynak: Live Science

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.