Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

10 Yaşındaki Afgan Kız Babası 5 Çocuğunu Besleyebilsin diye Evlenmek İçin Satıldı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

10 Yaşındaki Afgan Kız Babası 5 Çocuğunu Besleyebilsin diye Evlenmek İçin Satıldı

AASjVyr.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Afganistan'da bir kadın, babası tarafından görücü usulüyle satılan 10 yaşındaki kızının boşanmasını sonuçlandırmak için yeterli parayı toplamak için mücadele ediyor.

Associated Press'e göre Aziz Gül'ün kocası, diğer beş çocuğunu beslemek için yeterli parayı sağlamak için 10 yaşındaki kızı evlendirdi. Anlaşmalı evlilikler Afganistan'da nadir görülen bir durum değil, ancak 15 yaşında evlendirilen Gül anlaşmaya direndi ve kızının boşanmasını sağladı. Ancak kocasının aldığı parayı geri ödemek için 1000 dolar toplaması gerekiyor.

Associated Press'e konuşan Gül, evliliği öğrendiğinde nasıl hissettiğini anlatarak, "Kalbim atmayı bıraktı" dedi. "Keşke o zaman ölebilseydim, ama belki de Tanrı ölmemi istemedi... O geceyi her hatırladığımda... Ölüyorum ve hayata dönüyorum."

Aralık ayı başlarında, Taliban hükümeti Afganistan'da kadın ve erkeklerin "eşit olması gerektiğini" söyleyerek kadınların zorla evlendirilmesini yasakladı. Karar, Taliban'ın devralmasının ardından Afganistan'ın uluslararası bir ilgi odağı haline gelmesiyle geldi.

Taliban'ın iktidara yükselişi, ülkedeki kadınların kaderi hakkında uluslararası endişeleri artırdı. Saltanatında yeni bir dönem vaat ederken, Taliban'ın eylemleri, kadın ve erkekleri eşit hale getirme konusundaki yorumlarıyla örtüşmedi. İlk vaatler, Şeriat çerçevesine giren veya "kültürel çerçevemiz dahilinde" olan terimler etrafında şekillendi ve belirsiz bir vizyon sundu.

Yazın devralmalarından aylar sonra, kadınların çoğunluğu işlerinden men edildi ve binlerce kızın okula gitmesi yasaklandı.

Gül'ün kocası, ailesinin geri kalanını kurtarmak için 10 yaşındaki çocuğu sattığını iddia ettikten sonra evlerini terk etti. Onu yetkililere ihbar edebileceğine inanmış olabileceğine inanıyor. Kızının boşanmasını sağlamak için köyün yaşlılarından ve erkek kardeşinden yardım alırken, Associated Press'e 21 yaşındaki damat adayının ailesini ancak bu kadar uzun süre savuşturabileceğini söyledi.

Associated Press'e verdiği demeçte, "Bu insanlara ödeyecek parayı sağlayamazsam ve kızımı yanımda tutamazsam kendimi öldüreceğimi söyledim" dedi. "Ama sonra diğer çocukları düşünüyorum. Onlara ne olacak? Onları kim besleyecek?" En büyüğü 12, en küçüğü - altıncısı - sadece iki aylık."

Çocuğunu kendisinden çok daha yaşlı bir damata kaptırma ihtimaliyle karşı karşıya olan tek Afgan Gül değil. Askerlerin geri çekilmesinden bu yana yoksulluk ülke genelinde artıyor ve ABC News, insanların ailelerini beslemek için mücadele ettiği bölgelerde zorla evliliklerin daha yaygın hale geldiğini bildirdi.

Dört çocuk babası Hamid Abdullah, Associated Press'e, kronik hasta olan karısının tedavisine yardımcı olmak ve yemek masraflarını karşılamak için genç kızlarını evliliğe satmak zorunda kaldığını söyledi.

Eşi Bibi Jan Associated Press'e verdiği demeçte, "Karar verdiğimizde sanki biri benden bir parça almış gibiydi" dedi.

Amerika merkezli, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Too Young to Wed, görücü usulü evliliğe satılan 9 yaşındaki bir kızın, annesinin ve kardeşlerinin güvenli bir eve taşınmasına yardım etti. Ancak kurucu Stephanie Sinclair, CNN'ye bunun yalnızca "geçici bir çözüm" olduğunu ve hedefin satışın gerçekleşmesini engellemek olduğunu söyledi.

Kaynak: Newsweek

afghanistan-60662.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.