Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sonsuza kadar pandemi olmayacak. İşte bundan sonra ne olabileceği hakkında düşüncelerimiz


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Sonsuza kadar pandemi olmayacak. İşte bundan sonra ne olabileceği hakkında düşüncelerimiz

AARKKx7.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Covid-19 vakaları mevcut rekor seviyelerinden düştükten sonra bile, bırakın dünyayı ABD'nin onlara neden olan koronavirüsü tamamen ortadan kaldırması pek olası değil.

Ancak artık bir pandemi olmadığı, vakaların artık kontrolden çıkmadığı ve hastanelerin hastalarla dolup taşma riskinin yüksek olmadığı bir gün gelecek.

BB1dmEox.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&

Birçok uzman, koronavirüsün yayılmasının nihayetinde mevsimsel grip gibi görüneceğini ve hissedileceğini tahmin ediyor.

Bazı uzmanlar, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ocak ayı sonunda Omicron vakalarının zirvesini geçmiş olabileceğini söylüyor; Dr. Ofer Levy bu hafta CNN'den Alisyn Camerota'ya verdiği demeçte, koronavirüsün "arka planımızın bir parçası olduğu ve geldiği zaman" 2022 olabilir.

Boston Çocuk Hastanesi Hassas Aşılar Programı direktörü Levy, "Bence bu dalganın gelip gittiğini ve ilkbahar ve yazın şu anda göründüğünden çok daha iyi görüneceğini göreceğiz" dedi. "Daha az vaka olacak ve önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında viral hastalıklar, koronavirüsler, grip ve diğerlerinde bir artış göreceğiz, ancak bu daha çok endemik bir döngü gibi olacak.

"Daha iyi bir kış olacak, tıpkı bu kış gibi, tüm zorluklarla birlikte, önceki kıştan daha iyi."

Ancak bu koronavirüs sık sık değişiyor ve şaşırtıyor - ve pandeminin ne zaman sona erdiği ve yeni bir normalin ne zaman başladığına dair resmi bir ölçüt yok.

Michigan Üniversitesi'nde epidemiyoloji profesörü Dr. Arnold Monto, "Bir şeyin salgın veya pandemi olduğunu söyleyecek bir ölçü bile yok. Bütün bunlar bakanın gözünde - ve bu konunun bir parçası" ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin Aşılar ve İlgili Biyolojik Ürünler Danışma Komitesi başkan vekili, Kasım ayında CNN'e verdiği demeçte.

Monto, "Yani, bunların hepsi kurallara dayanmıyor. Tipik olarak salgını kontrol etmek için yapmanız gerekenlere dayanıyor" dedi. "Burada çok farklı olan şey, aşılarımızın genellikle gördüğümüzden çok daha etkili olmasıdır."

Monto'ya göre bu iyi haber. Kötü haber, virüsün değişme ve gelişme gücüyle birlikte geliyor.

Hiç kimse Covid-19'un geleceğinin nasıl görünebileceğini tahmin edemez ve Delta ve Omicron gibi koronavirüs çeşitlerinin ortaya çıkması yörüngeyi değiştirdi.

"İletim modellerindeki değişiklikle birlikte, varyantlar ortaya çıktıkça -- ben buna bir varyantlar geçidi diyorum -- şimdi çok daha kapsamlı bir aktarım ve küresel olarak çok daha tekdüze bir yayılma görüyoruz. Bu, pandeminin sonunu ilan etmeyi daha da zorlaştırıyor." dedi Monto. "Çünkü tüm yayılma modeli değişti ve hala dünyanın geri kalanının geçtiği türden dalgalardan geçmemiş cepler olabilir."

'Bekle ve gör ve nefesimizi tut'
Monto ve diğer halk sağlığı liderleri, gelecekte dünyanın Covid-19'a neden olan koronavirüs SARS-CoV-2'nin yayılmasını mevsimsel gribin izlenmesine benzer şekillerde izleyebileceğini tahmin ediyor.

Monto, "SARS-CoV-2 ile bu tür bir mevsimsel kalıp görüp göremeyeceğimize dair hiçbir fikrimiz yok, ancak bu bize solunum yolu virüslerimizin çoğunun mevsimsel olaylar gibi davranmaya başladığını hatırlatıyor" dedi.

"İnsanları enfekte eden bazı koronavirüsler için çok mevsimsel bir model için emsal var" diye ekledi. "SARS-CoV-2 böyle davranmaya başlar mı bilmiyoruz ama en azından bize böyle davranmaya başlayabileceğine dair bir senaryo veriyor."

Monto'nun dediği gibi, koronavirüsün endemik bir aşamasının nasıl görünebileceğini ortaya çıkarmak için "bekleyip görmeli ve nefesimizi tutmalıyız".

Endemik, bir hastalığın bir popülasyonda sabit bir varlığı olduğu, ancak tipik olarak bir pandemide görüldüğü gibi endişe verici derecede çok sayıda insanı etkilemediği anlamına gelir.

2020'nin başlarında bile, pandemi hızla yükselirken, Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri yeni koronavirüsün "topluluklarımızda başka bir endemik virüs haline gelebileceğini" ve asla gitmeyeceğini tahmin etti.

Anthony Fauci, "Pandemileri düşündüğünüzde, pandemi aşamasındasınız ve sonra bir yavaşlama aşamasına sahipsiniz, sonra bir kontrol aşamasına sahipsiniz, sonra umarım eleme ve belki de eradikasyona sahip olursunuz" dedi. Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, Kasım ayında ABD Senatosu Sağlık, Eğitim Çalışma ve Emeklilik Komitesi'ne yaptığı açıklamada.

Fauci, "Bunu elde etmeyi umduğumuz şey o kadar düşük bir seviyede ki, tamamen ortadan kaldırılmamış olsa da, halk sağlığı üzerinde veya hayatımızı yürütme şeklimiz üzerinde büyük bir etkisi yok" dedi. "Yani, küresel olarak daha fazla insana aşı yaptırırsak ve şimdi daha fazla insana aşı yaptırırsak, umarım makul bir süre içinde, zaman zaman arka planda inip çıkabileceği bir noktaya geleceğiz, ancak bize bu şekilde hakim olmayacak. şu anda yapıyor."

Covid-19 vakaları yeni zirvelere yükselirken bile, federal sağlık yetkilileri pandeminin sonunu nasıl ölçeceklerini ve endemik hale geldiğinde koronavirüsü izlemeye nasıl devam edeceklerini düşünüyorlar.

'Daha yapılacak çok şey var'
Boston College'da çocuk doktoru ve epidemiyolog olan Dr. Philip Landrigan, Kasım ayında CNN'e verdiği demeçte, pandemiden endemik hale geçmek için ulusun koronavirüse karşı bağışıklık geliştirmesi gerekiyor - bu da daha fazla insanın aşılanması gerektiği anlamına geliyor.

Bazı Amerikalılar hala Covid-19 aşılarını yaptırmayı reddederken ve bazıları maske takmayı reddederken, geçiş daha uzun sürebilir.

Toplam ABD nüfusunun yaklaşık %62'si Covid-19'a karşı tam aşılıdır. Daha da azı destekleyici doz aldı.

CDC'de 15 yıl boyunca çalışan Landrigan, "Ya enfeksiyon geçirerek ya da aşı yaptırarak bağışıklığı olan nüfusun %80'inin, hatta muhtemelen %90'ının oldukça kuzeyinde bir yere gitmemiz gerekiyor" dedi.

Örneğin, ABD popülasyonunda kızamık virüsünün yayılmasını kontrol etmek için, "bağışıklık oranını %95'in üzerine çıkarmamız gerekiyordu ve o zaman bile, sporadik salgınlar yaşadık. Bu salgınlar tipik olarak, bir kümeniz olduğunda ortaya çıkar. Landrigan, belirli bir yerde aşılanmamış ve bir gezgin virüsle geldiği için birdenbire virüs bulaşıyor - ve bang, bir kasabada 20 kızamık vakası var, "dedi Landrigan. "Ama bu bir salgın değil. Neredeyse hiç vakanın olmadığı veya dağınık endemik vakaların olduğu bir arka plana karşı bir salgın."

Sağlık görevlileri, aşılama oranlarını iyileştirmek için yapılması gereken çalışmalara aşinadır.

CDC, neredeyse 6 aylık ve daha büyük herkesin her yıl grip aşısı olmasını önermektedir. Ancak CDC'ye göre 2019-20 grip sezonunda, bu insanların sadece yarısı -% 51.8 - yaptı. Ajans, gribin 2010 ve 2020 yılları arasında her yıl yaklaşık 12.000 ila 52.000 ölüme neden olduğunu tahmin ediyor.

Koronavirüs şu ana kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde 800 binden fazla insanı öldürdü. Gelecekte, virüsü her yıl kontrol altına alma savaşı, griple yıllık mücadeleye çok benzeyebilir.

CDC Direktörü Dr. Rochelle, "Endemik bir dönemin neye benzediği ve bu aşamada toplamamız gereken veriler hakkında çok düşündük. Kesinlikle şu anda vakalar, hastaneye yatışlar, ölümler hakkında veri topluyoruz." Walensky, Kasım ayında Senato komitesi oturumunda söyledi. "Soru şu: İlerleyen en iyi metriklerimiz ne olacak? Ve muhtemelen bunu grip üzerine modelliyoruz."

Geleceğin daha olası bir resmi
CDC, teşhis edilen grip vakalarını izlemek, hangi grip virüslerinin dolaştığını belirlemek ve bu virüslerin hastaneye yatışlar ve ölümler üzerindeki etkisini ölçmek için sağlık departmanları, laboratuvarlar, hastaneler ve sağlık hizmeti sağlayıcıları ile işbirliği yapar.

Bir fikir, koronavirüs endemik hale geldiğinde, patojeni izlemek için benzer bir izleme sisteminin kullanılabileceğidir.

"Vakaları, kış mevsiminde birkaç vaka göreceğimizi bildiğimizi söyleyebildiğimiz mevsimsel gripte olduğu gibi halledebiliriz ve doğru personele sahip olabiliriz, Kaiser Permanente'nin ulusal bulaşıcı hastalık lideri Dr. Stephen Parodi, Kasım ayında CNN'e verdiği demeçte, burada uğraştığımız dalgalanmaların aksine, doğru malzeme hazır ve biz bununla başa çıkmaya hazırız" dedi.

"Hala telefonlarda 'YBÜ yatak kapasitemiz ne kadar? Hastalara bakım sağlamak için ihtiyaç duyduğumuz tedarik zincirlerimiz neler? Yeterli ilacımız var mı?' "dedi Parodi. "Olmak istediğimiz yere ulaşmak için daha yapacak çok işimiz var ve bence bu geçişi 2022 yılında göreceğiz. Ancak daha az bağışıklığın olduğu bazı yerlerde bu daha uzun sürecek." Çalıştırmak."

Grip bile önceden tahmin edilemez ve doktorlar yıllar boyunca bunun çoğunu gördüler.

Monto, "Vakalar olacağını biliyoruz" dedi. "Grip ile daha önce grip salgınlarıyla ilgili deneyimimiz oldu. Bu nedenle tipik olarak nasıl davrandıklarını biliyoruz. Bu, tamamen yeni bir patojenle gelişen bir durum oldu."

Kaynak: CNN

vaccine-5926664.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.