Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Asemptomatik COVID-19'unuz Varsa Ne Yapmalısınız?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Asemptomatik COVID-19'unuz Varsa Ne Yapmalısınız?

AASdueX.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Kısmen yüksek oranda bulaşıcı Omicron varyantı nedeniyle ülke çapında artan COVID-19 vakaları ile COVID-19 için pozitif test yaparsanız ancak herhangi bir semptomunuz yoksa ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsunuzdur. COVID-19 ile ilişkili sayısız semptomdan kurtulduğunuz için anlaşılır bir şekilde rahatlamış hissedebilirsiniz, ancak virüsün etrafınızdakilere bulaşmasını önlemek için yine de uyanık ve proaktif olmanız gerekir.

Belki daha da rahatsız edici: JAMA Network Open'da yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, dünya çapında doğrulanmış COVID-19 vakalarının yüzde 40'ından fazlasının asemptomatik olduğunu buldu - Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin tam olarak aşılanmış kişilerin yapabileceğini doğruladığı düşünüldüğünde endişe verici bir istatistik. üçüncü bir doz aldıktan sonra bile virüsü yaymak. (Neyse ki, bir güçlendirici almış olmanız, son zamanlarda yapılan birçok çalışmanın gösterdiği gibi, ciddi hastalık yaşama ihtimalinizin daha düşük olduğu anlamına gelir.)

Ancak COVID-19 için pozitif test ederseniz ancak asemptomatikseniz ne yapmalısınız? Uzmanların açıklamasına izin verin.

Asemptomatikseniz COVID Testi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Semptomlarınız olup olmadığını ne zaman test edeceğinizi bilmek yanı sıra, vakalardaki artış ve ulusal tedarik sorunları nedeniyle COVID-19 testi bulmanın imkansız bir başarı gibi hissettirebileceği gerçeği de zor olabilir.

Genel olarak konuşursak, LetsGetChecked epidemiyoloji direktörü Gwen Murphy, Ph.D., MPH, COVID-19 testleri iki kategoriye ayrılır: genellikle bir laboratuvarda veya klinikte gerçekleştirilen moleküler tanı testleri (RT-PCR) ve sisteminizde SARS-CoV-2 virüsünün varlığını ve klinikte yapılabilen ancak aynı zamanda evde test etmek için satın alabileceğiniz antijen testleri (hızlı testler) tanımlayabilir. "Antijen testleri ucuz ve kullanımı kolaydır, ancak altın standart tanı laboratuvarı testlerinden daha az hassastır" diyor. Başka bir deyişle, bu DIY testleri "genellikle PCR testlerinden daha az doğru kabul edilir ve bazı vakaları kaçırabilir", Charlene Brown, M.D., halk sağlığı doktoru ve Everlywell danışmanı daha önce Shape'e verdiği demeçte. (İlgili: Yanlış Pozitif COVID-19 Test Sonuçları Hakkında Bilmeniz Gerekenler)

Chicago merkezli dahiliye doktoru Vivek Cherian, "Hızlı antijen testlerinin en büyük avantajı, hızlı, ucuz ve virüsün yayılıp yayılmadığını öğrenmeniz için güvenilir bir yol olmasıdır" diye ekliyor. "Bir PCR testi daha hassastır ve aslında bir enfeksiyonu daha erken tespit edebilir, ancak dezavantajı, sonucunuzu almanın birkaç gün sürebilmesidir. Bu nedenle, her iki test de faydalı olabilirken, hızlı bir testin yararı, hızlı bir testin hızlı bir şekilde istenebilmesidir. bir kişiyi daha erken izole edecek ve böylece virüsü daha erken yaymanızı önleyecektir."

Ve semptomlarınız yoksa, test için en uygun zamanın tam olarak ne zaman olduğundan emin olmayabilirsiniz. Dr. Cherian, "CDC'nin mevcut kılavuzu, aşılı kişilerin COVID-19 ile yakın temas kurduktan beş gün sonra test yaptırmaları gerektiğini belirtiyor" diyor. "Bununla birlikte, Omicron varyantının kısa iki katına çıkma süresi göz önüne alındığında, olası maruziyeti izleyenden daha erken test etmek mantıklı. İki ila dört gün daha makul görünüyor ve Omicron baskın hale geldiğinde CDC'nin sonunda kılavuzlarını güncelleyeceğini tahmin ediyorum. bu ülkedeki varyant" diye belirtiyor.

"Aşıysanız, seyahat ettikten veya kalabalık bir toplantıda bulunduktan sonra aşırı dikkatli olmanız ve test yaptırmanız gerekmez" diyor. Bununla birlikte, semptom durumunuz ne olursa olsun, bilinen bir maruziyetten sonra test yaptırmanız önemlidir. "Yüksek riskli bir ortamda bulunduktan veya bilinen bir maruziyetten sonra ilk testiniz negatifse, iki veya üç gün sonra tekrar test etmek akıllıca olur." Sonuçta, COVID-19'un öngörülemeyen doğası gereği, dikkatli olmak her zaman daha iyidir. (Daha fazlasını okuyun: Coronavirüs Testi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey)

Asemptomatikseniz Ne Kadar Karantinaya Alınır?
Yeni başlayanlar için, pozitif test ederseniz, ne kadar iyi veya "normal" hissederseniz hissedin, kendinizi izole etmeniz gerekir. Murphy, "COVID-19 için pozitif test yapan herkes tecrit altında kalmalı ve semptomları kötüleşirse veya herhangi bir endişesi varsa, özellikle de komplikasyon riski yüksek olduğu anlamına gelebilecek mevcut rahatsızlıkları olanlar, doktorlarını aramalıdır" diye açıklıyor.

Dr. Cherian, "Testiniz pozitifse ve asemptomatikseniz, mevcut CDC yönergeleri kendinizi izole etmeniz gerektiğini belirtiyor" diye ekliyor. Yakın zamana kadar, CDC 10 günlük izolasyon önerdi. Ancak Pazartesi günü kuruluş, asemptomatik enfeksiyon için sadece beş gün karantina ve ardından diğer insanların yanındayken 5 gün maske takmayı önermek için yönergelerini güncelledi. (Çünkü bilim, COVID-19 bulaşmasının çoğunluğunun hastalığın erken döneminde, genellikle semptomların başlamasından 1-2 gün önce ve 2-3 gün sonra meydana geldiğini göstermiştir.)

Günlerinizi nasıl doğru bir şekilde sayacağınıza gelince, asemptomatik pozitif bireyler pozitif viral testin gününü sıfır gün olarak saymalıdır, birinci gün pozitif testinizden sonraki ilk tam gündür. Hiçbir zaman semptom geliştirmezseniz, kendinizi şanslı sayın. Ancak bunları izolasyon döneminiz tamamlanmadan geliştirirseniz, CDC semptomatik yayılmayı önlemek için baştan başlamanız gerektiğini, semptomların ilk gününü sıfıra, semptomların gelişmesinden sonraki ilk tam günü ilk gün yapmanızı gerektiğini not eder.

CDC'ye göre, kendinizi iyi hissetseniz bile, ayrı bir odada kalmak ve evinizdeki diğer insanlardan ayrı bir banyo kullanmak isteyeceksiniz. Bu mümkün değilse ve başkalarının yanında olmanız gerekiyorsa, yayılmayı önlemeye yardımcı olması için bir maske takmak isteyeceksiniz. Bardak, havlu ve mutfak eşyaları gibi ev eşyalarını paylaşmaktan kaçının ve izolasyon süreniz boyunca toplu taşıma araçlarından uzak durun. Ayrıca semptomlar için kendinizi izlemek ve nefes almada zorluk, aşırı yorgunluk veya şiddetli ağrı ve/veya göğüs basıncı gibi aniden kötüleşirseniz veya şiddetli semptomlar geliştirirseniz doktorunuzla görüşün. (İlgili: Sizde COVID-19 Olduğunu Düşünüyorsanız Ne Yapmalısınız)

Sonra ne yapacağız
Dr. Cherian, "Eğer testiniz pozitif çıkarsa, yakın zamanda yakın temasta olduğunuz herkese kesinlikle haber vermelisiniz ki onlar da test yaptırabilsinler ve gerekirse karantinaya alınsınlar" diyor Dr. Cherian. CDC, yakın temasın, 24 saatlik bir süre boyunca toplam 15 dakika veya daha fazla süre boyunca enfekte bir kişinin 6 fit yakınında olduğunu belirtir. (Ve evet, buna üç ayrı 5 dakikalık maruziyet dahildir.) Evde kendi kendine test yaparak pozitif bir sonuç aldıysanız, sağlık uzmanınızla iletişime geçmek isteyeceksiniz, çünkü COVID'ye sahip olmak gelecekte sağlık risklerinizi etkileyebilir.

5 günlük izolasyon sürenizi semptom geliştirmeden atlatırsanız, tekrar test yapılmasını tavsiye edip etmediklerini öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız. Bununla birlikte, iyileşen bireylerin ilk enfeksiyondan haftalar veya aylar sonra virüs için pozitif test yapabildikleri göz önüne alındığında, izolasyonunuzu sona erdirmek için negatif bir test alana kadar beklemeniz gerekmez.

Ne yazık ki, son iki yılın gösterdiği gibi, bu virüs hesaba katılması gereken bir güçtür. Murphy, "Her yerde bir tehdit, her yerde bir tehdittir ve şu anda Omicron varyantıyla gördüğümüz şey bu" diyor. "Koronavirüs dünyanın herhangi bir yerinde dolaştığı sürece, aşılardan kaçan bir varyant geliştirme tehdidi var. Bu nedenle, dünya genelinde tam aşı kapsamına sahip olmak bir öncelik olmalı." (İlgili: Çalışmaya Göre COVID-19 Hastalarının Yarısı Altı Ay Boyunca Semptomlar Yaşıyor)

"Ayrıca, aşılı kişilerin virüsü hala alıp bulaştırabileceğini biliyoruz, bu yüzden şimdilik maskelemeye, sosyal mesafeye ve düzenli testlerin hayatın bir parçası olmasına alışmamız gerekiyor" diye ekliyor. "Pandemiden çıkmanın bir yolu var, ancak yakında gelmiyor ve bu arada kendimize ve topluluklarımıza bakmamız gerekiyor."

Bu hikayedeki bilgiler, basın tarihi itibariyle doğrudur. Koronavirüs COVID-19 ile ilgili güncellemeler gelişmeye devam ettikçe, bu haberdeki bazı bilgiler ve tavsiyeler ilk yayından bu yana değişmiş olabilir. En güncel veriler ve öneriler için CDC, WHO ve yerel halk sağlığı departmanınız gibi kaynakları düzenli olarak kontrol etmenizi öneririz.

Kaynak: Shape

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.