Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Analiz: McKinsey Çin'in Amerika'ya Karşı Silahı mı?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

McKinsey Çin'in Amerika'ya Karşı Silahı mı?

AASaYDE.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Dünyanın en büyük danışmanlık firması McKinsey & Company ile Florida Cumhuriyetçisi Senatör Marco Rubio arasındaki Aspat, Çin'e karşı kritik bir Amerikan ulusal güvenlik açığını vurguluyor.

Danışmanlık, "Çin hükümeti" için çalışmalarını örtbas ederken yakalandı. McKinsey aldatmayı reddediyor, ancak bölüm, Amerikan ve Çin hükümetlerinin ikili temsilinin ABD çıkarlarına hizmet etmediğini bildiğini öne sürüyor.

Rubio, 16 Aralık'ta McKinsey'in küresel şirketi Bob Sternfels'e yazdığı bir mektupta, "McKinsey & Company'nin bana ve çalışanlarıma, McKinsey'in Çin Komünist Partisi ve Çin hükümetiyle olan ilişkisi konusunda birçok kez yalan söylediğini fark ettim." Yönetim ortağı, San Francisco'da.

Rubio, Temmuz 2020'de firmanın kendisine ne Çin hükümetinin ne de Çin Komünist Partisinin hiçbir zaman bir McKinsey müşterisi olmadığını söylediğini iddia ediyor. Senatör ayrıca McKinsey'in Mart 2021 Zoom konferans görüşmesinde danışmanlarına iddiasını tekrarladığını bildirdi. Yine de, bir deniz sondaj şirketi olan Valaris ile ilgili Eylül 2020 tarihli bir mahkeme dosyasında McKinsey, "Çin hükümeti" için çalışmalarını ifşa etti.

McKinsey, Valaris davasındaki açıklamasının "yerel ve eyalet yönetimini içeren müşteri hizmetinin doğru bir tanımını yansıttığını ve senatörün ofisiyle açıkça iletişim kurduğumuz çalışma türüyle tamamen tutarlı olduğunu" söyledi.

Firma, yine Valaris açıklamasına atıfta bulunarak bunu da belirtti: "Hiçbir şekilde McKinsey'in müşterisi olmayan Merkezi Hükümet, Çin Komünist Partisi veya Çin Merkez Askeri Komisyonu için çalışmaktan ve bilgimiz, hiçbir zaman McKinsey'in müşterisi olmadı."

McKinsey, Çin yönetiminin doğası hakkında son derece teknik argümanlar öne sürerek Çin'deki çalışmalarının önemini en aza indirmeye çalışıyor. Teknik bir konu olarak danışmanlık, Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisi'nin Rubio'nun iddia ettiği gibi bir ve aynı olmadığı konusunda doğrudur.

Maoist dönemde Parti ile hükümet arasında anlamlı bir ayrım yoktu. Takip eden "reform çağında", ikisini ayırmak için önemli çabalar oldu, ancak şimdi iktidarda olan Xi Jinping yönetimi sırasında Parti, çizgiyi yeniden bulanıklaştırdı. Ayrım eskisi kadar belirgin değil.

McKinsey ayrıca Çin merkezi hükümeti ile alt kademe hükümetleri arasında bir ayrım yapmaya çalışıyor. Ancak Çin'de üniter bir hükümet var. Birleşik Devletler'de ve federal sistemlere sahip diğer ülkelerde olduğu gibi bölünmüş egemenlik kavramı yoktur. Bir "Çin hükümeti" var ve Çin Komünist Partisi'nin sıkı kontrolü altında.

Her halükarda, McKinsey'in müşterilerinin tam olarak tanımlanması, eldeki kritik konuyla hiçbir ilgisi yoktur: Firmanın hem Çinli hem de Amerikalı müşteriler için çalışması ABD ulusal güvenliği için bir risk teşkil ediyor mu?

Rubio'nun net bir cevabı var. 16 Aralık'ta firmaya yazdığı mektupta, "McKinsey & Company ile ÇKP, Çin hükümeti ve ÇKP ile ilgili kuruluşlar arasındaki daha önce açıklanmayan bu ilişkiler ciddi kurumsal çıkar çatışmaları oluşturuyor" diye yazdı. "McKinsey & Company'nin istihbarat topluluğumuz da dahil olmak üzere Birleşik Devletler hükümeti adına çalışmaya devam etme konusunda güvenilemeyeceği giderek daha açık hale geliyor."

Florida senatörü riskin doğası ve boyutu konusunda haklı. Çin şu anda Amerikan işletmeleri ve ABD istihbarat topluluğu hakkında bilgi edinmek için McKinsey ile karlı danışmanlık anlaşmalarını kullanacak bir konumda.

Danışmanlık CIA, FBI, NSA ve DOD için çalıştı. Aynı zamanda firma, Çin'in en büyük 100 devlete ait kuruluşundan 22'sini ve en büyük 20 Kuşak ve Yol Girişimi yüklenicisinden dokuzunu temsil ediyor veya temsil ediyor.

Bu gelir akışı açıkça Pekin'e McKinsey üzerinde bir etki sağlıyor.

ABD-Çin Ekonomi ve Güvenlik İnceleme Komisyonu eski başkanı Roger Robinson, Daily Caller'a geçen yıl verdiği demeçte, "McKinsey, Çin güvenlik servisleri için değerli bir istihbarat hazinesini temsil ediyor" dedi. "Bu tür hizmetler - ve isteklerini yerine getiren devlet kontrolündeki işletmeler - önemli Amerikan şirketlerinin ve hatta devlet kurumlarının iç operasyonlarının adli değerlendirmelerine erişmek için yaşıyor."

Robinson'ın belirttiği gibi, "Şaraplı büyük bir akşam yemeğinden sonra, Çin tarafından biri, 'Pek bir şey söyleyemeyeceğinizi biliyoruz, ama bize biraz fikir verebilir misiniz?' diyecek."

Ayrıca, McKinsey ortakları ve çalışanları, casusluk yapmak için yasal bir zorunluluk altında olabilir. Çin Komünist Partisi'nin yukarıdan aşağıya sisteminde, direktiflerine itaat zorunludur. Ayrıca, Çin'in 2017 Ulusal İstihbarat Yasası'nın 7. ve 14. Maddeleri, bir talepte bulunulması halinde her Çin vatandaşının casusluk yapmasını zorunlu kılıyor.

Beijing'in McKinsey'i bu amaçla kullanmaya çalışıp çalışmadığını bilmiyoruz, ancak yine de büyük zarar potansiyeli var. Çin'in McKinsey üzerinde böyle bir etkisi olduğu için, Washington danışmanlığın seçimini yapmalıdır: Amerika için çalışmak veya Çin için çalışmak, ancak ikisini birden değil.

The Journal of Political'ın yayıncısı Anders Corr, Rubio-McKinsey'in son zamanlardaki toz toplaması, danışmanlık firmasının "Çin rejimiyle olan sözleşmeler de dahil olmak üzere, Çin sözleşmelerinde bariz çifte konuşma, çıkar çatışmaları ve geri adım atma" içinde olduğunu gösteriyor. Risk, Newsweek'e söyler. Bu aldatma, McKinsey'in Rubio'nun ikili temsilinin sonuçları konusunda doğru olduğunu bildiğini gösteriyor.

Aynı zamanda yeni çıkan The Concentration of Power: Corporateization, Hierarchy & Hegemony'nin de yazarı olan Corr, ABD'nin şimdi harekete geçmesi gerektiğine inanıyor. Bu yayına verdiği demeçte, "Çin'deki şirketler ve devlet kurumlarıyla iş yapan vicdansız şirketler, yeni daha sert mevzuat ve geçmiş suçların kovuşturulması da dahil olmak üzere yasanın tüm ağırlığını hissetmelidir" dedi.

Evet, Amerika'nın daha sert yasalara ihtiyacı var. Bu arada, Başkan Biden, McKinsey'i bir seçim yapmaya zorlamak için 1977 tarihli Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasasını başlatabilir.

Kaynak: Newsweek

shanghai-6579053.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.