Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yabancı Cisim Yuttuğunuzda Ne Yapılmalı: İlk yardım


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yabancı Cisim Yuttuğunuzda Ne Yapılmalı: İlk yardım

Yabancı bir cismi yutarsanız, genellikle sindirim sisteminizden sorunsuz geçer. Ancak bazı nesneler boğazınızı ve midenizi (yemek borusu) birbirine bağlayan tüpe girebilir. Yemek borunuzda bir nesne sıkışmışsa, özellikle şu durumlarda onu çıkarmanız gerekebilir:

AARQbyC.img?w=632&h=390&m=6&x=158&y=129&

Özofagus astarının daha fazla yaralanmasını önlemek için mümkün olduğunca çabuk çıkarılması gereken sivri uçlu bir nesne
Hızla yakındaki doku yaralanmasına neden olabilen ve yemek borusundan gecikmeden çıkarılması gereken, saat veya hesap makinesi tipi küçük bir düğme pil

Kişi kuvvetli öksürebiliyorsa, kişi öksürmeye devam etmelidir. Kişi boğuluyorsa ve konuşamıyor, ağlayamıyor veya güçlü bir şekilde gülemiyorsa, Kızıl Haç ilk yardım sağlamak için "beş-beş" yaklaşımını önerir:

5 geri darbe verin. Yan tarafta ve boğulan bir yetişkinin hemen arkasında durun. Bir çocuk için, arkada diz çökün. Destek için bir kolunuzu kişinin göğsüne koyun. Kişiyi belden bükün, böylece üst vücut yere paralel olur. Elinizin topuğuyla kişinin kürek kemikleri arasına beş ayrı sırt darbesi verin.

5 karın vuruşu yapın. Beş karın vuruşu gerçekleştirin (Heimlich manevrası olarak da bilinir).

Tıkanıklık giderilene kadar 5 vuruş ve 5 itme arasında geçiş yapın.

AARQ6Jh.img?w=632&h=390&m=6

Tek kurtarıcı sizseniz, yardım için 911'i veya yerel acil durum numaranızı aramadan önce sırtınıza darbeler ve karın hareketleri yapın. Başka bir kişi varsa, ilk yardım yaparken o kişinin yardım aramasını sağlayın.

Bir cismi yutan kişi bilincini kaybederse, kişiyi sırt üstü yere yatırın. Ağızda bir nesne görüyorsanız, parmağınızı içeri uzatın ve nesneyi dışarı doğru süpürün. Hava yolunun derinliklerine itmemeye dikkat edin. Nesne sıkışmış kalırsa ve kişi çabalarınıza yanıt vermezse, kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) yapın.

Amerikan Kalp Derneği, geri üfleme tekniğini değil, sadece abdominal itme prosedürlerini öğretir. Geri üfleme tekniğini öğrenmediyseniz, geri üfleme kullanmamanızda bir sakınca yoktur. Her iki yaklaşım da kabul edilebilir.

AARQdPO.img?w=400&h=247&m=6&x=96&y=81&s=

Bir başkası üzerinde abdominal baskılar (Heimlich manevrası) yapmak

Kişinin arkasında durun. Denge için bir ayağınızı diğerinin biraz önüne koyun. Kollarınızı beline sarın. Kişiyi hafifçe öne doğru eğin. Bir çocuk boğuluyorsa, çocuğun arkasında diz çökün.

Bir elinizle yumruk yapın. Kişinin göbeğinin biraz yukarısına yerleştirin.
Diğer elinizle yumruğunu kavrayın. Kişiyi yukarı kaldırmaya çalışıyormuş gibi hızlı, yukarı doğru bir itme ile karnınıza sertçe bastırın.

Tıkanıklık yerinden çıkana kadar altı ila 10 abdominal itme gerçekleştirin.

Tekniğin değiştirilmiş bir versiyonu bazen hamile veya obez kişilerde kullanılmak üzere öğretilir. Kurtarıcı, sıkıştırmak için elini karın yerine göğsün ortasına yerleştirir.

Heimlich manevrasını kendi üzerinizde gerçekleştirmek için

Boğuluyorsanız ve yalnızsanız, hemen 911'i veya yerel acil durum numaranızı arayın. Kendinize sırt darbeleri uygulayamazsınız. Ancak karına baskı uygulayabilirsiniz.

Göbeğinizin biraz üstüne bir yumruk yerleştirin.

Diğer elinizle yumruğunuzu kavrayın ve sert bir yüzeyin üzerine eğin - bir tezgah veya sandalye yeterli olacaktır.

Yumruğunuzu içe ve yukarıya doğru itin.

Kendinizi bu durumlara hazırlamak için sertifikalı bir ilk yardım eğitim kursunda Heimlich manevrasını ve CPR'yi öğrenin.

AARQdPZ.img?w=400&h=247&m=6

Kaynak: Mayo Clinic

first-aid-850490.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.