Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni Bir Video: Birleşmiş Milletler'in “Ölüm Makinesi - Slaughterbots” Neden Yasaklaması Gerektiğini Grafiklerle Açıklıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni Bir Video: Birleşmiş Milletler'in “Ölüm Makinesi - Slaughterbots” Neden Yasaklaması Gerektiğini Grafiklerle Açıklıyor

 

Video'nun ismi - Slaughterbots -  if human: kill() - Ölüm Makinesi - Eğer insansa: öldür ()

Viral bir video, çetelerin, terörist grupların ve diğerlerinin düşmanlarını öldürmek için yapay zeka destekli robotları kullandığı bir geleceği hayal ediyor.
Video, insanlar birlikte çalışmadıkça, "mezbahaların" diğer insanlardan daha büyük bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
Birleşmiş Milletler, insanları hedef alan otonom silahların yasaklanmasını ve diğer silah türlerini sınırlandırmayı tartışmak üzere önümüzdeki haftalarda toplanacak.

YouTube'da yayınlanan yeni bir videonun insanlık için korkunç bir uyarısı var: Dünya ülkeleri şimdi harekete geçmedikçe, yapay zeka destekli drone sürülerinin arkasındaki teknoloji, "katliam robotları" olarak adlandırdığı şey, insan toplumuna zarar verebilir. Videonun yaratıcıları, Yaşamın Geleceği Enstitüsü, Birleşmiş Milletler'i, teknoloji vahşi doğaya çıkmadan önce bu tür robotları yasaklamaya çağırıyor, burada yeterince motive olmuş herhangi bir grup onları şiddet uygulamak için kullanabilir.

8 Aralık itibarıyla 2 milyondan fazla izlenen video, yapay zeka ile donatılmış otonom silahların dünya çapında sivillere karşı şok edici saldırılar gerçekleştirdiği bir dünya hayal ediyor.

Videoda gösterilen senaryoların gerçek hayattaki versiyonlarının gerçekte nerede gerçekleştiğini belirtmek kolaydır. Kasım 2020'de İsrail istihbaratı, İran'ın nükleer programının önemli isimlerinden Mohzen Fakhrizadeh'i uzaktan kumandalı bir makineli tüfek kullanarak öldürdü. Makineli tüfek, silahı hedeflemek için yapay zekayı içeriyordu ve Fakhrizadeh'in konvoyunu vurmak için bir operatörün komutu ile kamera beslemesi arasındaki 1,6 saniyelik gecikme süresinin üstesinden geldi. 2021'de İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'de bulunan ve İsrail nüfus merkezlerine yönelik roketatarların yerini tespit etmek amacıyla insansız hava araçlarını kullandı.

Mart 2020'de Türk yapımı bir Kargu-2 insansız hava aracı, bir insan operatörün izni olmadan Libya birliklerine saldırarak tarihteki insan hedeflerine ilk özerk saldırıyı gerçekleştirdi. 2020'de, yıllık ABD Ordusu Birliği kongresinde Ghost Robotics, tüfek silahlı dört ayaklı bir insansız hava aracı sergiledi.

Ne kadar şiddetli olursa olsun, video aslında umut verici bir notla bitiyor. Savaş sırasında birbirlerini öldürmenin eşiğinde olan iki insan, daha sonra Birleşmiş Milletler'in çatışmadan önce kendi kendini avlayan silahları yasakladığı ortaya çıkana kadar, üçüncü bir taraf - özerk bir drone - tarafından neredeyse öldürülüyor. Ortak tehdide karşı işbirliği yaparak, ikisi kendi hayatlarını kurtarır.

Sürpriz son, Aralık ayı ortasında Cenevre'deki Birleşmiş Milletler'de yapılacak olan Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi'nin gerçek hayatta yaklaşan Altıncı Gözden Geçirme Konferansına bağlı. Videonun yaratıcıları olan Yaşamın Geleceği Enstitüsü gibi kuruluşlar ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), konferans katılımcılarını, yasal dişlerle desteklenen özerk silahları sınırlayan yeni kurallar önermeye çağırıyor. “ICRC, Devletlerin, güç kullanımında yeterli insan kontrolü ve yargısının muhafaza edilmesini sağlamak için otonom silah sistemlerine ilişkin yeni, yasal olarak bağlayıcı kurallar benimsemelerini tavsiye ediyor. ICRC'nin görüşü, bunun belirli türdeki otonom silah sistemlerinin yasaklanmasını ve diğerlerinin katı bir şekilde düzenlenmesini gerektireceğidir.”

AARC5qI.img?w=768&h=384&m=6

George Mason Üniversitesi'nde Schar School of Policy and Government'ta bir kitle imha silahları analisti olan Zachary Kallenborn, “Otonom drone sürüleri, otonom silahların en riskli enkarnasyonlarından birini temsil ediyor” dedi. “Belki de sadece otonom nükleer silahlar daha ürkütücüdür. Otonom silahların yasaklanması, zorunlu olarak otonom drone sürülerinin yasaklanması anlamına gelir.”

Otonom silahların vahşi doğaya kaçması pekala kaçınılmaz olabilir, ancak kullanımlarına ilişkin bir yasak veya kısıtlamalar, dünya ulusları onlarla nasıl başa çıkacaklarını bulana kadar yayılmalarını yavaşlatabilir.

Kallenborn, "Bir anlaşma, doğal olarak kolayca inşa edilemeyen daha karmaşık drone sürülerinin çoğalmasını yavaşlatmaya da yardımcı olabilir." Dedi. “Devletler cezalandırıcı yasalar çıkarabilir, gerekli teknik donanıma erişimi kısıtlayabilir, istihbarat bilgileri ve uyarıları toplayabilir ve paylaşabilir, dünya liderleri ve kritik altyapı gibi yüksek riskli hedefleri koruyabilir ve genel olarak terör örgütlerini dağıtabilir.”

İnsanlık, kimyasal ve nükleer silahlar gibi diğer kitle imha silahlarıyla nasıl başa çıkacağını, icatlarından yüz yıl veya daha fazla bir süre sonra henüz çözebilmiş değil. Bununla birlikte, bu tür silahların yayılmasının yasaklanması, en azından yayılmalarını sınırlamıştır.

Kaynak: Popular Mechanics

skydio-2-drone-iha.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.