Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın en mutlu ülkesi teknoloji konusunda son derece ciddi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın en mutlu ülkesi teknoloji konusunda son derece ciddi

AARzOTI.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Küçücük boyutundaki bir ülke için Finlandiya, orantısız sayıda kategoride dünya sıralamasında ilk sırada yer alıyor; en iyi eğitim sistemine, en iyi kamu hizmetlerine ve en yüksek dijital becerilere sahiptir. En son Birleşmiş Milletler sıralamasına göre, aynı zamanda dünyanın en mutlu ülkesi.

Ancak, İskandinav bölgesindeki bazı komşuları gibi Finlandiya da koleksiyonuna yeni bir başlık eklemeyi umuyor: küresel teknoloji devi.

Yerel teknoloji ekosistemi hala göreceli olarak emekleme aşamasında olsa da, tek boynuzlu atların (değerlemeleri 1 milyar doların üzerinde olan işletmeler) adil payından daha fazlasını hızla tahakkuk eden Finlandiya'dan bir dizi etkili şirket ortaya çıktı.

TechRadar Pro, Slush 2021'e kadar Helsinki'deki bu firmalardan bazılarıyla ve ülkenin en iyi ve en parlak şirketlerini desteklemekle görevli organizasyon olan Business Finland'ın sözcüleriyle konuştu.

Aralarındaki fikir birliği, belki de tahmin edilebileceği gibi, Fin teknoloji sahnesinin çok sık gözden kaçırılması ve hafife alınmasıdır. Ayrıca, yerel işletmelerin, Silikon Vadisi'nin acımasız yaklaşımının yarattığı bazı kültürel sorunlara panzehir sunan benzersiz bir rekabet perspektifinden yararlandığını söylüyorlar.

Hepimiz birimiz ve birimiz hepimiz için

Finlandiya'da geçirdiğimiz kısa süre boyunca, bulut, yapay zeka ve iş yazılımlarından kripto para, oyun ve sanal gerçekliğe kadar çok çeşitli alanlara odaklanan teknoloji şirketlerinden haber aldık. Bu firmalar aynı zamanda bir aylık startuplardan yerleşik çok uluslu şirketlere kadar farklı olgunluk seviyelerine sahipti.

Bununla birlikte, ortak noktaların olmamasına rağmen, hemen hemen hepsi aynı fenomeni tanımladı: Fin iş ortamına özgü yüksek bir topluluk duygusu.

Supercell'in (Clash of Clans ve diğer popüler mobil oyunların arkasındaki şirket) CEO'su Ilkka Paananen'e göre, rakip işletmelerin genellikle açıkça işbirliği yaptığı Finlandiya'da rakiplere karşı zafer kazanmaya çok daha az vurgu yapılıyor.

TechRadar Pro ve bir grup başka yayına “Diğer Fin oyun şirketlerini rakip olarak değil, bir ailenin üyeleri olarak görüyoruz” dedi.

“Bir işletme başarılı olursa, tüm ağa fayda sağlar; yükselen bir gelgit, dedikleri gibi, tüm tekneleri yükseltir. Başarı başarıyı getirir.”

Açık kaynaklı veritabanı şirketi Aiven'in CEO'su Oskari Saarenmaa, benzer bir deneyim anlattı. “Buradaki teknoloji sahnesi çok işbirlikçi” dedi. "Birbirimizle çok fazla rekabet etmiyoruz, bu da insanların yaptıklarını, öğrendikleri dersleri ve hep birlikte nasıl fayda sağlayabileceğimizi paylaşmalarına olanak tanıyor."

Ayrı olarak, bize ayrıca, insanların hiçbir karşılık beklemeden yerel topluluklarına yardım etmek için bir araya geldikleri “talkoot” adı verilen yerel bir gelenekten de bahsedildi. Konsept, Fin teknoloji ekosistemine de uzanıyor gibi görünüyor.

Bu tipik olmayan yaklaşım, ulusal gurur (bize yerel yemeklerin veya saunanın kalitesi hakkında bilgi vermeye istekli olmayan tek bir Finli ile tanışmadık) ve yerel şirketlerin karşılaştığı dezavantajlara ilişkin ortak bir anlayışın birleşiminden kaynaklanıyor gibi görünüyor. Geleneksel olmayan bir teknoloji merkezinden gelen Finli işletmeler, küresel sahnede tanınmak için daha çok mücadele etmelidir.

Burada bir miktar paradoks söz konusudur; iş dünyasında başarılı olmak için (rekabetçi bir ürüne ek olarak) belirli bir acımasızlık gerekir, ancak Finli işletmeler için rekabeti ezmek başarının karşıtı olabilir. Bu ikilem karşısında Finliler, geleneklere meydan okuyan bir “ortak rekabet” biçimine karar verdiler.

Büyük düşün ya da hiç düşünme

ABD'deki veya diğer büyük Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarının aksine, Fin teknoloji firmalarının büyük düşünmekten başka seçeneği yok. Ne de olsa sadece 5,5 milyonluk nüfusuyla Finlandiya, yerel işletmelere yüzebilecekleri nispeten küçük bir havuz sunuyor.

Bu nedenle, iddialı teknoloji şirketlerinin kendi anlayışlarından enternasyonalizmi benimsemeleri gerekiyor. Saarenmaa'nın dediği gibi: "buradaki herkes küresel bir izleyici kitlesi için inşa ediyor".

Bu, ülkeye akan yatırımdaki artışı açıklamanın bir yolu. 2011'de Fin startup'ları sadece 102 milyon Avro çekti, ancak bu rakam 2021'de neredeyse 1 milyar Avro'da - Avrupa'da kişi başına düşen en yüksek finansman oranı.

Slush'ın başkanı Timo Ahopelto, Finlandiya'dan gelen ve şu anda on (hem Aiven hem de Supercell dahil) olmak üzere teknik tek boynuzlu atların sayısında çarpıcı bir artış olacağını söylüyor. 2025 yılına kadar bu rakamın kabaca iki katına çıkmasını bekliyor.

Tek boynuzlu atların sayısı, bir ülkenin teknoloji sektörünün kalitesinin kesin bir testi değil elbette, ancak güçlü bir öncü. Ayrıca uluslararası tanınmaya da yardımcı olur.

Finlandiya'nın neden artan oranda tek boynuzlu at üretmeye başladığı sorulduğunda, Paananen, yüksek yaşam standardı, daha az talepkar çalışma kültürü (çalışanları nadiren 17:00'den sonra çalışır) ve İngilizce'nin yüksek penetrasyonunun, gelecek neslin ilgisini çektiğini söylediğini vurguladı. teknoloji yeteneği Helsinki'ye.

ABD'nin teknoloji sektöründeki hakimiyeti günlerinin sayılı olduğunu öne sürüyor; Silikon Vadisi büyük yenilikler getirdi, ancak çok fazla kötülük var ve Finlandiya alternatif bir model sunmaya hazır.

"İnsanlar Amerikan rüyasından bahsediyor" dedi. "Fakat Finlandiya'da Amerika'dan çok daha doğru."

Temel değerler

Finlandiya, yeni kurulan şirketler ve teknoloji şirketleri ağını geliştirmeye fon ayırmaya devam ederken, ana sorulardan biri, ülkenin bu ilk nesil başarı öykülerini tanımlayan değerlere sadık kalıp kalamayacağı olacaktır.

Business Finland, "klan" zihniyetinin yerel DNA'ya ve buna bağlı olarak yerel işletmelere işlendiğini söylüyor. Ancak ülke uluslararası beğeni toplamayı ve kendisini bir teknoloji santrali olarak kurmayı başarırsa, bu son derece organize ve işbirlikçi yapıyı sürdürmek artık mümkün (veya yapıcı) olmayabilir.

Talkoot'un gelecekte imparatorluk inşasına yönelik daha geleneksel bir yaklaşımla değişip değişmediğine bakılmaksızın, Finlandiya neredeyse kesinlikle bir teknolojik yenilik dalgası getirecek bir devrilme noktasına yaklaşıyor gibi görünüyor.

Kaynak: TechRadar

flag-of-finland-201175.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.