Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

NASA-Çin uzay yarışı nükleer olarak devam edecek gibi gözüküyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

NASA-Çin uzay yarışı nükleer olarak devam edecek gibi gözüküyor

AAQpPT9.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Science Alert'e göre, son zamanlarda NASA ve Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı, endüstriye on yıl içinde aya yerleştirilebilecek bir nükleer enerji santrali için tasarımlar önerme çağrısı yaptı. Bu arada, İlginç Mühendislik, Çin'in kendi ay tabanlı nükleer reaktörü için bir tasarım tamamladığını bildirdi. İki haber, mevcut uzay yarışının her iki tarafının da aya geri dönme ve Dünya'nın en yakın komşusunu büyük ölçüde geliştirme konusunda çok ciddi olduğunu gösteriyor.

Çin Ay nükleer reaktörünün tam bir megawatt elektrik üretme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. WordsSideKick.com'a göre NASA, Ay nükleer santralinin 10 yıl boyunca sadece 40 kilovat güç üretmesini, 12 fit uzunluğunda ve 18 fit genişliğinde bir roketin içine sığmasını ve 13.200 pounddan daha ağır olmamasını şart koşuyor. Muhtemelen, ay üssü 40 kilovattan fazla enerji gerektiriyorsa, kullanıma hazır olarak daha fazla enerji santrali fırlatılabilir ve konuşlandırılabilir.

Hem NASA hem de Çinliler nükleere giderek, uzayda büyük bir şekilde çalışmak için muazzam miktarda güç gerektiğini kabul ediyor. Astronotları canlı tutan ve deneylerini devam ettiren sistemler güç gerektirir; daha fazla astronot; daha fazla güç. Ay madenciliği gibi ticari faaliyetleri destekleyen sistemler eklenirse, doğru sonuç, güneş enerjisinin tek başına cevap olmadığıdır. Nükleer enerji, hem bilimsel keşif hem de ticari gelişim için çok çeşitli insan faaliyetlerine alan açmanın anahtarıdır.

Nükleer enerji aynı zamanda, ister uzaya dayalı ister Dünya'ya bağlı olsun, 7/24 çalıştığı için güneş enerjisine göre bir avantaja sahiptir. Güneş enerjisi sistemleri, güneş ışığı engellendiğinde pil yedeklemelerine ihtiyaç duyar.

NASA ayrıca uzay araçları için, özellikle de Mars'a yolculuk yapacak ve ötesini işaret edecek olanlar için nükleer enerji üzerinde çalışıyor. Uzay ajansı, 1960'lardaki Roket Aracı Uygulamaları için Nükleer Motor (NERVA) programından bu yana nükleer roketleri değerlendiriyor. NERVA, NASA'nın yakın zamanda insanları Mars'a göndermeyeceği netleştiğinde sona erdi. Artık Mars yeniden gündeme geldiğine göre, bir uzay aracının arkasından çıkan egzozu aşırı ısıtmak için bir nükleer reaktör kullanacak nükleer roketler de geri döndü.

Bir nükleer termal roket, insanları ve malzemelerini, geleneksel roket motorlarına sahip bir uzay aracından çok daha hızlı bir şekilde Mars'a gönderebilir. Böylece, Mars'a yolculuk yapan astronotlar, derin uzayın radyasyonla dolu ortamına maruz kalmak için daha az zaman harcayacaklar.

Tıpkı nükleer enerjinin uzay operasyonları için bir rönesans yaşadığı gibi, teknolojiye Dünya'da ikinci bir bakış atılıyor. Nükleer enerji, Three Mile Island, Çernobil ve Fukushima'daki yüksek profilli kazalardan sonra kötü bir baskı aldı. Daha aydın çevreciler, nükleer enerjinin insan uygarlığını fosil yakıtlara bağımlı olmaktan uzaklaştıran bir çözümün parçası olması gerektiği sonucuna vardılar.

Milyarder hayırsever ve Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, 2028 yılına kadar Wyoming'de inşa edilecek yeni teknolojiyi kullanan bir nükleer santrali kısmen finanse ediyor. Nükleer santral, reaktörü soğutmak için su yerine sıvı sodyum kullanacak. Teknoloji, patlama veya erime riskini azaltır. Ayrıca daha az nükleer atık üretir.

Modern uygarlık, ister Dünya'da ister uzayda olsun, çalışması için muazzam miktarda enerji gerektirir. Teknoloji ilerledikçe, medeniyet daha da fazla güce ihtiyaç duyacaktır. İster Dünya'daki evlerde klimaları çalıştırmak için, isterse bir ay üssünde veya Mars'a giden bir uzay aracında çevresel sistemleri çalışır durumda tutmak için, bu gücü sağlamak için nükleer teknoloji yakın vadede mevcut.

Dünya'da olduğu gibi uzayda da nükleer sistemlere karşı çevreci muhalefet yükselecek ve onların gelişimini engelleyecek mi? Nükleer karşıtı eylemciler, 1997'de Cassini uzay sondasının Satürn'e görevi için güç sağlayan 72 pound plütonyum 238 ile fırlatıldığında olduğu gibi, bölünebilir malzeme içeren roket fırlatmalarını protesto ettiler. Hiç şüphe yok ki, bir nükleer reaktör ve yakıtı aya fırlatıldığında da benzer protestolar beklenebilir.

Ancak Atom Bilimcileri Bülteni'nin de belirttiği gibi, nükleer santraller bir kez bir ay üssünde veya Mars'a giden bir uzay aracında uzaya yerleştirildiğinde, Dünya'daki insanlar için hiçbir tehlike arz etmeyeceklerdir. Uzayda nükleer enerji tartışması, tıpkı Dünya'da olduğu gibi gerçekleşecek ve devreye girmesi gerekecek.

Kaynak: TheHILL

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.