Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Plastik geri dönüştürülebilir ürünleriniz denizaşırı ülkelere gönderiliyor, parlak yeni ürünler haline getirilmiyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Plastik geri dönüştürülebilir ürünleriniz denizaşırı ülkelere gönderiliyor, parlak yeni ürünler haline getirilmiyor

Geri dönüşüm endüstrisi, okyanuslarımızı ve Dünya'nın geleceğini riske atan sırlarda boğuluyor.

Plastiği okyanuslardan uzak tutmak için bir sosyal girişim başlattığımda, görünüşte temizliğe odaklanan bir endüstride kirli ayrıntılardan oluşan bir tsunami ile karşılaşmaktan korktum. Bu yeşil endüstrinin kara göbeği hakkında üç sırra derinlemesine dalmak için iyi bir zaman.

Ne kadar okyanusa bağlı plastik atık ürettiğimizi önemli ölçüde hafife alıyoruz. Araştırmalar, geri dönüşümün okyanuslara dökülen plastik selini yavaşlatmadığını gösteriyor. Bunun nedeni kısmen üretilen plastiğin yalnızca %9'unun geri dönüştürülmesidir. Bilim adamları, yılda en az 8 milyon ton plastiğin okyanusa girdiğini tahmin ediyor.

Aslında Geri Dönüşüm Yapmıyorsunuz

Geri dönüşüm kutunuza plastik bir şişe attığınızda, onu uzman bir ekibin verimli bir şekilde parçalayıp yeni bir şeye dönüştürdüğü parlak bir fabrikaya götürüldüğünü hayal edebilirsiniz. Ancak gerçek, parlak olmaktan uzaktır. Bu tamamen aşınmış.

Tarihsel olarak, geri dönüştürdüğünü düşündüğünüz plastiğin en az yarısı yerel geri dönüşüm merkezinize hiç ulaşmadı. Yurtdışına kargolandı.

ABD her yıl denizaşırı ülkelere bir milyon ton plastik atık gönderiyor. 90'lı yıllardan itibaren ABD, en kullanışlı öğelerin gerçekten geri dönüştürülebileceği Çin'e plastik atık gönderdi. Bununla birlikte, çoğu, plastiği okyanusa taşıyan nehirlere döküldü. Çin, 2018'de bu ithalatı yasakladı. Ardından ABD, plastik atıkları daha az elleçleyebilecek ülkelere göndermeye başladı.

Plastik fakir ülkelere gönderiliyor

Küresel plastik atık düzenlemelerinin olmaması, yoksul ülkelerdeki plastik atıkların kontrolsüz kaldığı anlamına geliyor. Filipinler, Manilla gibi yerlerde bazı sokaklar kelimenin tam anlamıyla plastikle dolup taşıyor. Bu alanlar, ithal çöpleri bırakın, kendi plastik atık sorunlarını yönetecek yerel altyapıya sahip değil. Böylece plastik akarsulara, nehirlere ve okyanuslara fışkırır.

The Guardian tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, ABD'nin plastik atıklarını alan gelişmekte olan ülkelerin kendi plastik atıklarının %70'ini yanlış yönettiklerini buldu.

Şirketlerin tek kullanımlık plastikler üretmeye devam etmesi, halkı kolayca geri dönüştürülebilir olduğuna inandırması ve parayı okyanusa komşu, krizle baş edemeyen topluluklara aktarması çok çirkin.

Sorunla başa çıkmak

Bilim adamları plastik dalgayı durdurmak için üç şey yapmamız gerektiğini söylüyor.

► Okyanusa bağlı atık plastiği kaynağında yavaşlatın.

► Okyanusa bağlı atık plastiğin toplanmasını ve yeniden kullanılmasını teşvik edin.

► Ulusların yerel geri dönüşüm altyapısını geliştirmelerine yardımcı olun

Bu büyük bir çaba gerektirecektir. Araştırmacılar, sorunu çözmek için plastik üretimini en az %25 azaltmamız ve atık toplama ve yönetimini %60 artırmamız gerektiği konusunda uyarıyor.

Hükümetler kapsamlı bir küresel çözüm geliştirmeye ayak uydururken, bireyler nasıl yardımcı olabileceklerini merak ediyor.

AARcMbL.img?w=560&h=720&m=6&x=205&y=253&

Sorunun kapsamı felç edici olabilir. Bir kişi Pasifik'te 600.000 mil karelik bir çöp alanı olduğunu ve her yıl okyanusa milyonlarca pound plastiğin döküldüğünü düşündüğünde, muhtemelen donacaktır.

Psikolog Karl Weick, bir kişinin bir problemin bunaltıcı olduğunu hissettiğinde hiçbir şey yapmadıklarını belirtti. Yine de bir düzeltme var. Weick, tek bir kişi "küçük kazançlara" odaklandığında başarıya ulaşmanın çok daha kolay olduğunu buldu. Bu yüzden, bireylerin okyanuslar için büyük değişikliklere yol açan küçük kazançlar yaratmalarına yardımcı olan bir okyanus koruma projesine başladım.

Bir okyanus kahramanı olmak

Okyanusları şimdi korumak için yapmamız gereken üç şeyi ele alan OceanHero adlı çevre dostu bir arama motoru oluşturdum. Herkesin internette gezinirken ücretsiz olarak küçük eylemlerle okyanusa bağlı plastik dalgayı yavaşlatmaya katılmasına olanak tanır.

OceanHero'nun göze batmayan reklamları, yoksul ülkelerde okyanusa bağlı plastik koleksiyonlarını finanse ediyor. Fon, bu ülkelerdeki işçilere plastiği alıp yeniden kullanmaları için para ödüyor. OceanHero şimdiye kadar, okyanusa bağlı 20 milyondan fazla plastik şişeyi geri kazanmaları ve gerçekten geri dönüştürmeleri için işçilere para ödedi.

Halihazırda dünyayı kirleten plastiği toplamak ve yeniden kullanmak için çalışırken, plastik atık yığınına daha fazlasını eklemememiz hayati önem taşıyor. Günlük yaşamınızda küçük plastik atık azaltma kazançları yaratmak için atabileceğiniz basit adımlar var. İlk olarak, tek kullanımlık plastikleri rutininizden hemen çıkarın. Ürünleri sürdürülebilir ambalajlarda satın alın. Markalar giderek artan bir şekilde plastiği kağıt veya camla değiştiriyor. Bu ürünleri satın aldığınızda cüzdanınızla birlikte bir mesaj gönderiyorsunuz.

İkinci olarak, şirketler sürdürülebilirlik standartlarınızı karşılayamadıklarında onlara haber verin. Onları sosyal medyadan arayabilir, liderliğe e-posta gönderebilir veya mümkün olduğunda işteki biriyle şahsen konuşmayı deneyebilirsiniz. İşletmelerin plastik ambalajlardan veya tek kullanımlık plastik unsurlardan şikayet eden tüketicilere açık olduğunu gördüm.

Su damlalarının okyanusları oluşturmak için toplanması gibi, yarattığınız her küçük eko-kazanç, plastik endüstrisinde bir değişim dalgası oluşturmak için bir araya gelir.

Marvin Burman, okyanusa bağlı plastik atık temizleme ve geri dönüşüm altyapısı geliştirme için fon sağlayan çevre dostu arama motoru OceanHero'nun kurucusudur. Daha fazla bilgi edinmek için oceanhero.today adresini ziyaret edin.

Kaynak: USA TODAY

garbage-2729608.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.