Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Et alışkanlığımız, kakalarımız yoluyla kirlilik sorunlarına neden oluyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Et alışkanlığımız, kakalarımız yoluyla kirlilik sorunlarına neden oluyor

İnsan kanalizasyonunun temizlenmesi uluslararası bir konudur. Artan nüfus, insan atıklarının nasıl düzgün bir şekilde işlenip bertaraf edileceğiyle boğuşurken, dünyanın dört bir yanındaki su yollarında önemli miktarda kanalizasyon var. Dünya çapında 2 milyardan fazla insan herhangi bir sanitasyondan yoksundur, bu da her yıl milyonlarca ton insan atığının arıtılmadan çevreye girdiği anlamına gelir. Ve ABD gibi daha zengin ülkelerde, çoğu arıtılmış kanalizasyon doğrudan nehirlere ve okyanuslara dökülüyor. İnsan atığı aynı zamanda su yollarımıza çok fazla nitrojen katar ve bu da su havzalarının eskiden deniz yaşamını barındıran ölü bölgelerle karşılaşmasına neden olur.

AAQFvx8.img?h=813&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Bu konunun haritasını çıkarmak için, şu anda Columbia İklim Okulu'na bağlı olan lisansüstü araştırmacı Cascade Tuholske ve UC Santa Barbara'daki meslektaşları, insan kanalizasyonunun su havzalarına ekstra nitrojen ve patojenler sokmasının yollarını çizdi. Tuholkse, ekibin, popülasyonların kentsel mi yoksa kırsal mı olduğunu, kişi başına ne kadar protein tüketildiğini, daha sonra ne kadar nitrojen atıldığını ve atığın ne kadar ve nasıl sterilize edildiğini ayrıntılandırmak için veri setleri kullandığını söylüyor. Bir kişi ne kadar çok et yerse, atıklarında o kadar fazla nitrojen bulunur, bu da yakınındaki su yollarında daha fazla nitrojen olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni azotun proteini oluşturan amino asitlerden gelmesidir. Bu proteinlerin sindirim sırasında parçalanması, atık su ile sonuçlanan nitrojeni oluşturur.

Tuholske yaptığı açıklamada, "25 su havzasının atık sudan okyanusa küresel nitrojen girdilerinin yaklaşık yüzde 46'sına katkıda bulunduğunu tahmin ediyoruz." Dedi. Neredeyse yarısı kadar nitrojen, atık sudan küresel olarak tarımsal yüzey akışından geliyor ve bu çok büyük bir oran.”

[İlgili: Sadece metan değil, et üretimi de havayı zararlı partikül maddelerle dolduruyor.]

Dünya genelinde kıyı şeridinde sabit bir noktaya sahip 130.000'den fazla su havzası analiz edildi. Çalışma ayrıca, nitrojenin deniz yaşamına zarar verebilecek kıyı ekosistemlerini nerede oluşturduğu hakkında kabaca bir fikir edinmek için nitrojenin okyanusa yolculuğunu da modelliyor. Tuholske, Popular Science'a, Asya'daki bazı ülkeler gibi hızla "gelişmekte olan" ülkelerdeki azot artışının, bu ülkeler zenginleştikçe hayvansal protein tüketiminin artmasıyla ilişkilendirilebileceğini söylüyor - OECD-FAO'nun önümüzdeki on yıl için Tarımsal Görünümü bekleniyor Gelişmiş ülkelerdeki yüzde 0,24'e kıyasla et tüketiminde her yıl yüzde 0,8'lik bir artış.

Araştırmacılar, en endişe verici su havzalarının Kore, Hindistan ve Çin'de olduğunu ve Çin'deki Chang Jiang (Yangtze) Nehri'nin küresel toplam insan kanalizasyon azotunun yüzde 11'ine katkıda bulunduğunu buldular. Mercan resiflerinin ve deniz otlarının aşırı derecede kanalizasyona ve nitrojene maruz kaldığı alanlar için sıcak noktalar Çin, Haiti, Gana ve Nijerya dahil olmak üzere çeşitli ülkelerde bulunuyor. Deniz otu ve mercan resifleri özellikle artan nitrojenden etkilenir çünkü nitrojen akışı ötrofikasyona neden olabilir. Tuholske, ötrofikasyonun "ölü bölgeleri" tetikleyerek zararlı alg patlamalarına, kıyılardaki ölü bölgelere ve balıkçılıkta hem insan hem de deniz popülasyonlarını mahvedebilecek bir düşüşe yer açtığını söylüyor.

Hem deniz otu hem de mercan, özellikle bazı kaplumbağa, denizatı ve denizayısı türleri gibi nesli tükenmekte olan türleri beslediği veya barındırdığı için, çeşitli ekosistemlerde özel bir öneme sahiptir. Bu aynı zamanda bazı bölgelerde balıklar için sağlıklı bir ortam sağlamak için suda yeterli oksijen olmadığı anlamına gelir ve bu da balıkçılığa zarar verir.

UC Santa Barbara'da deniz bilimi profesörü olan ortak yazar Ben Halpern bir yayında, “Besin seviyeleri çok yüksek olduğunda tüm ekosistem oldukça bozulmuş bir duruma geçebilir” dedi. "Mercan resifleri, aşırı büyüyen ve altındaki mercanları öldüren yosun tarlalarına dönüştürülebilir."

Tuholske, araştırmanın insan atıklarının su havzalarımızdaki aşırı nitrojene nasıl katkıda bulunduğuna dair daha fazla araştırmayı teşvik edeceğini umuyor. Şu anda, bu konuyla ilgili çoğu araştırma, genellikle kanalizasyon yerine tarımsal akışa odaklanmaktadır.

Bu nedenle, su akışından kaynaklanan sorunların çoğu için keki tarım çekerken, kendi kakamız söz konusu olduğunda hem ekolojik hem de halk sağlığı yararına yapılabilecek çok şey var. Tuholske, daha az hayvansal ürün yemenin yardımcı olabileceğini öne sürüyor, ancak buna farklı insan popülasyonlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir şekilde yaklaşılması gerektiğini düşünüyor.

“Yemek kültürdür, gerçekten önemlidir ve ben asla diyet inançlarımı başkasına tavsiye eden biri değilim” diyor. “[Yeterli araştırma ile] uygun protein tüketimi ile kültürel olarak uygun gıda sistemleri oluşturabiliriz.”

Kaynak: Popular Science

sewage-pipe-polluted-water-3465090.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.