Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bu İllüzyondaki Daireler Aslında Hiç Şekil Değiştirmiyor veya Hareket Etmiyor, Üzgünüm


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bu İllüzyondaki Daireler Aslında Hiç Şekil Değiştirmiyor veya Hareket Etmiyor, Üzgünüm

İnternet hiçbir zaman optik yanılsamalar konusunda yetersiz değildir - beynimizi kandıran ve duyularımızı yanlış yönlendiren trippy gifler ve animasyonlar.

AAQmPLo.img?h=454&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Bazıları çözülmeye değer, bize tedavi ve teşhis için kullanabileceğimiz bazı zeki psikolojik araçlar veriyor. Diğerlerini yıkmak daha zordur, ancak bu arada bize savaşacak yeni bir şey verin. Sonra gerçekten aklımızı başımızdan alan bazıları var.

Burada bir uyarı: beyniniz dönen ve yanıp sönen şeylerle karşılaştığında mutlu değilse, birinin bunu size okumasını sağlayın ve bu yanılsama sanatının ne kadar şaşırtıcı olduğunu hayal edin.

Anladım? İyi. Devam edelim.

Geçen yıl, Japon dijital sanatçı @jagarikin'e atfedilen bir çift dönen mavi-sarı daire, eğlencemize (ve kafa karışıklığına) çok şey kattı.

AAQmPLs.img?h=449&w=644&m=6&q=60&o=f&l=f

O zamandan beri, aynı temada bir veya iki varyasyon var. Örneğin bu son gökkuşağı tekerleği yanılsamasını alın.

Bir de şu siyah beyaz var.

Elbette herkesin burada ne tür bir zihinsel sihir olduğu konusunda bir fikri var.

Bazı fikirleri kolayca reddedebiliriz.

Birçok optik illüzyon, görüş alanımızdaki zıtlıklarla oynayarak çalışır. Örneğin, Phil Plait'in Slate'de kapsadığı bu harika örnek aynı zamanda dönen çizgili daireleri de içeriyor.

AAQmJyQ.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o=

Arthur Shapiro'nun çalışmasına dayanan animasyon. (Phil Plait/Arduvaz)
Bununla birlikte, bu belirli eğiriciler, beynimizin, çevresel bilgileri işleme biçiminden farklı olan, odak noktamızdaki bilgileri hemen ele alma biçimi sayesinde değişiyor gibi görünüyor.

@jagarikin'in çevrelerinin her birine doğrudan bakabilmemiz ve yine de aynı yanılsamayı görebilmemiz, nörolojinin bu tuhaflığını ortadan kaldırabileceğimizi gösteriyor.

Bir tür ince etki uygulayan oklara gelince, onları unutun.

Aşağıda, Twitter kullanıcısı @XQA999 onları kaldırdı, böylece olabilecekleri bilinçaltı etkilerini de hariç tutabiliriz.

@blindrob'un kullanışlı eklemeleri sayesinde, dairelerin gerçekten durağan olduğundan da emin olabiliriz.

İlginç bir şekilde, @blindrob ilk dairenin etrafına siyah bir halka yerleştirerek yanılsamanın bir sınır tarafından sönümlendiğini de gösteriyor.

Diğer dairelere dikkatlice bakarsak, dairelerin kenarlarında alışılmadık bir dokunuş daha var. Her birinde, iç ve dış kenarlarda kontrast renk şeritleri (sadece birkaç piksel genişliğinde) yapabiliriz.

AAQmPLy.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o=

Sarı blokların dışındaki mavi piksellere dikkat edin.
Daire döndükçe, bu iki sınır çizgisinin dizilişine göre dairelerin yönleri ve boyutları değişir.

Bütün bunları bilmek, sihirbazın sahnesinin hileli olduğunu bilmek gibidir. Elbette, şimdi tuzak kapıları görebiliyoruz, ancak beynimizin renk parıltılarını parlak bir performansa dönüştürdüğü kesin yöntem üzerinde spekülasyon yapmak, görme mekaniğinin daha derinlerine inmeyi gerektirir.

Bir yüzyıldan fazla bir süredir Gestalt Psikoloji Okulu, beynimizin görsel uyarımdaki değişiklikleri biçim ve harekete dönüştürme yollarını araştırdı.

Sinir sistemimizin phi fenomeni denen bir şeyden hareket sonuçlarını algılamasının bir yolu. Bu nörolojik program, renk veya parlaklıktaki hızlı değişim dizilerini, bir şeyin konumunun değiştiğine dair genel bir his gibi daha derin bir şeye dönüştürür.

Bu, gördüğümüz şeyi sadece kısmen açıklıyor. Ne de olsa gergin, sallanan bir karışıklık değil, tek bir yönde yumuşak bir hareket, hiç durmayacakmış gibi görünen bir hareket.

Lincoln Üniversitesi'nden psikolog George Mather tarafından yapılan bir sanat eseri bize bu yapbozun son parçasını veriyor. Bir sahnenin ileri geri atlayan birkaç karesine doğru sırayla uygulanan gölgedeki kontrastların nasıl kusursuz, sonsuz bir hareket oluşturduğunu, yalnızca ileri yönde olan bir hareket oluşturduğunu gösterir.

Phi fenomenine benzer şekilde, bu 'ters' phi fenomeni sadece hareket izlenimi yaratmakla kalmaz, aynı zamanda sürekli olarak tek bir yöne giden hareket izlenimi yaratır.

Yukarıdaki hareketli daireler söz konusu olduğunda, renklerin etrafındaki sınırlardaki değişen kontrastlar, gerçekte orada olmayan algılanan hareketleri yaratmak için tüm bu işi yapıyor gibi görünüyor.

Nörolojik açıklama, görsel nöronları uyarmanın ve engellemenin kesin zamanlamasına dayanarak, biraz daha ilgili.

Her iki ilkeye dayalı illüzyonlar nesiller boyu gözlerimizi kamaştırdı ve sevindirdi. @jagarikin gibi inanılmaz yetenekli sanatçılar sayesinde, eğlencemiz için bu hileleri uygulamanın sayısız yeni yolunu keşfetmeye devam edeceğiz.

Peşindeyiz beyin.

Kaynak: sciencealert

lights-837359.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.