Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çalışma Bulguları: Çin bir güneş enerjisi devriminin eşiğinde


Önerilen İletiler

  • Admin

Çalışma Bulguları: Çin bir güneş enerjisi devriminin eşiğinde

Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın en büyük karbon yayıcısı olan Çin, yeni güneş enerjisinin ülkenin çoğunda kömürden daha ucuz hale gelmesiyle temiz enerji geçişinin zirvesinde.

AAPItdU.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Harvard, Tsinghua, Nankai ve Renmin üniversitelerinden yapılan ortak bir araştırmaya göre, Çin 2023 yılına kadar ülke çapında kömürle aynı fiyata güneş enerjisini dağıtma kapasitesine sahip olacak ve şu anda ülkenin dörtte üçünde bu yeteneğe sahip olacak.

Çalışmanın yazarlarından Xi Lu yaptığı açıklamada, "Bugün sübvansiyonsuz güneş enerjisi, Çin'in çoğu yerinde kömür enerjisinden daha ucuz hale geldi" dedi.

Ortak yazar, ülkenin bu teorik potansiyelden faydalanmaktan çok uzak olmasına rağmen, yeni araştırma, güneş enerjisinin “kömürle çalışan elektriğe daha ucuz bir alternatif ve daha şebeke uyumlu bir seçenek” haline geldiği “önemli bir enerji geçiş noktası”nı vurguluyor. Michael McElroy.

Çalışma, 2060 yılına kadar Çin'in elektrik ihtiyacının yüzde 43'ünü kilovat saat başına 2,5 sentten daha az maliyetli olan güneş enerjisiyle karşılama kapasitesine sahip olacağını ortaya koydu. mevcut ortalama ABD enerji maliyeti.

Bu tahmin, araştırmacıların, Çin'in büyüyen güneş enerjisi sektörünün - şu anda toplam küresel güneş enerjisi üretiminin üçte birini temsil ediyor - teknik ilerlemelerden ve ölçek ekonomilerinden nasıl yararlandığını açıklayamadığını söylediği önceki çalışmalardan çok daha hızlı.

Rapor, önümüzdeki ay İskoçya'da yapılacak ve Çin'in kömürden uzaklaşma planlarının dünyanın küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma becerisinde önemli bir faktör olacağı küresel iklim zirvesinden önce geliyor.

Çin'in güneş enerjisi büyümesinin önemli bir hızlandırıcısı "sermaye maliyeti"dir: güneş enerjisi geliştiricilerinin yeni projeler için finansman sağlamak için ne kadar faiz veya temettü ödemesi gerektiği.

Araştırmacılar, 2011 ve 2018 yılları arasında Çin'de bu rakamın yüzde 63 oranında düştüğünü söyledi.

Bu düşüş, fotovoltaik (güneş) enerjisinin ve pil depolama teknolojisinin, kesintili güneş enerjisi ile elektrik şebekelerini entegre etmek için gerekli olan düzenleyici ve teknik bilgi birikiminin büyümesiyle birlikte eşzamanlı olarak geliştirilmesinden kaynaklandı.

Diğer bir kilit faktör de politiktir: Çin için, kömürden arındırma açık ve acil bir sorundur, çünkü Çin'in kömüre olan bağımlılığı, şu anda Çin'in yaşam beklentilerini azaltan "şiddetli hava kirliliği" olaylarına yol açmaktadır.

Raporda, bu siyasi ve ekonomik değişikliklerin Çin'in kömür enerjisinden uzaklaşmasına yardımcı olduğu, ancak ülkenin enerji talebinin 1979 ile 2019 arasında 8,5 kat artması nedeniyle Çin'in enerji karışımının üçte ikisini oluşturmaya devam ettiği belirtildi.

Kömür enerjisi, eski bitkilerin karbonlaşmış gövdelerinde depolanan eski güneş ışığını içerir - bu da onu, elektrik üretmek için bir jeneratörde yakılması gereken, işlevsel olarak isteğe bağlı bir pil haline getirir.

Buna karşılık güneş enerjisi, fotonlar fotovoltaik güneş panellerine çarptığında hemen elektrik üretir, elektriği bir telden boşaltır - bu onları birçok yönden elektrik şebekesine fosil yakıt enerjisinden daha basit bir katkı haline getirir.

Geleneksel olarak, güneş enerjisi için ana zorluk depolama olmuştur: şebeke, güneş enerjisinin geniş dalgalanmalarıyla kolayca baş edemez, bu da daha düşük üretim maliyetleri ve daha basit bağlantıların yeni, daha yüksek kapasiteli pil teknolojisine duyulan ihtiyaçla dengelendiği anlamına gelir.

Ancak rapora göre, 2020 itibariyle, Çin endüstriyel güneş ve depolama inovasyonu serası, konut gücünden araba trafiğine kadar ülkenin mevcut enerji ihtiyaçlarının iki katını karşılamak için yeterli yeni güneş enerjisi üretimi sağlamak için "teknik potansiyel" yarattı.

Kaynak: TheHillsolar-energy-5622969.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.