Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni Keşfedilen Yarasa Virüsleri, Kovid'in Kökenlerine İlişkin İpuçları Veriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni Keşfedilen Yarasa Virüsleri, Kovid'in Kökenlerine İlişkin İpuçları Veriyor

2020 yazında, koronavirüs pandemisinin altı ayında, bilim adamları patojenin yakın kuzenlerini barındırabilecek yarasaları yakalamak için kuzey Laos ormanlarına gittiler.

AAPw7QI.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Gecenin köründe, yakındaki mağaralardan çıkan hayvanları yakalamak için sis ağları ve kanvas tuzaklar kullandılar, tükürük, idrar ve dışkı örnekleri topladılar ve sonra onları tekrar karanlığa bıraktılar.

Dışkı örneklerinin, bilim adamlarının BSL-3 olarak bilinen yüksek güvenlikli biyogüvenlik laboratuvarlarında özel koruyucu giysiler ve hava filtreleri kullanarak inceledikleri koronavirüsleri içerdiği ortaya çıktı.

The New York Times'tan The Morning bültenine kaydolun

Laos koronavirüslerinden üçü olağandışıydı: Yüzeylerinde, SARS-CoV-2 adı verilen Covid-19'a neden olan virüsün üzerindeki kancaya çok benzeyen moleküler bir kanca taşıyorlardı. SARS-CoV-2 gibi, kancaları da insan hücrelerine tutunmalarını sağladı.

Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nden bir virolog olan ve Laos koronavirüsleri üzerindeki kancanın insan hücrelerine ne kadar iyi bağlandığına atıfta bulunan Marc Eloit, "SARS-CoV-2'nin erken türlerinden bile daha iyi" dedi. Çalışma geçen ay çevrimiçi olarak yayınlandı ve henüz bilimsel bir dergide yayınlanmadı.

Virüs uzmanları keşif hakkında vızıldıyor. Bazıları, bu SARS-CoV-2 benzeri virüslerin zaman zaman insanları enfekte edip yalnızca hafif ve sınırlı salgınlara neden olabileceğinden şüpheleniyor. Ancak doğru koşullar altında patojenlerin Covid-19 benzeri bir pandemiye yol açabileceğini söylüyorlar.

Uzmanlar, bulguların aynı zamanda Covid'in kökenleri hakkındaki hararetli tartışmalar için de önemli etkileri olduğunu söylüyor. Bazı insanlar, SARS-CoV-2'nin insan hücrelerini enfekte etme konusundaki etkileyici yeteneğinin, bir hayvandan doğal bir yayılma yoluyla evrimleşmiş olamayacağını düşünüyor. Ancak yeni bulgular aksini gösteriyor gibi görünüyor.

Çalışmaya dahil olmayan Arizona Üniversitesi virologlarından Michael Worobey, “Bu, virüsün insanları enfekte etmede çok iyi olması için bir laboratuvarda uydurulmuş veya bir şekilde manipüle edilmiş olması gerektiği fikrini gerçekten çürütüyor” dedi.

Bu yarasa virüsleri, son aylarda Laos, Kamboçya, Çin ve Tayland'da keşfedilen bir düzineden fazla virüsle birlikte araştırmacıların gelecekteki salgınları daha iyi tahmin etmelerine yardımcı olabilir. Virüslerin soy ağaçları, potansiyel olarak tehlikeli suşların nerede saklandığı ve bilim adamlarının onları bulmak için hangi hayvanlara bakmaları gerektiği konusunda ipuçları veriyor.

Geçen hafta ABD hükümeti, yayılma risklerini belirlemek için Asya, Latin Amerika ve Afrika'daki binlerce vahşi virüsü tespit etmek için 125 milyon dolarlık bir proje duyurdu. Dr. Eloit, bulunması gereken daha birçok SARS-CoV-2 akrabası olduğunu tahmin etti.

"Ben sinek avcısıyım" dedi. "Bir alabalık tutamıyorsam, bu nehirde alabalık olmadığı anlamına gelmez."

SARS-CoV-2 ilk ortaya çıktığında, bilinen en yakın akrabası, Çinli araştırmacıların 2016 yılında güney Çin'in Yunnan Eyaletindeki bir madende bulduğu bir yarasa koronavirüsüydü. Bilindiği gibi RaTG13, genomunun yüzde 96'sını SARS-CoV-2 ile paylaşıyor. Bilim adamları, her virüsün taşıdığı mutasyonlara dayanarak, RaTG13 ve SARS-CoV-2'nin yaklaşık 40 yıl önce yarasaları enfekte eden ortak bir ataya sahip olduğunu tahmin ettiler.

Her iki virüs de hücreleri, yüzeylerine tutunmak için "reseptör bağlama alanı" adı verilen moleküler bir kanca kullanarak enfekte eder. RaTG13'ün yarasa hücrelerine takılmak üzere uyarlanmış kancası, insan hücrelerine yalnızca zayıf bir şekilde yapışabilir. SARS-CoV-2'nin kancası, aksine, potansiyel olarak ölümcül bir Covid-19 vakasına doğru ilk adım olan insan solunum yolundaki hücreleri sıkıştırabilir.

SARS-CoV-2'nin diğer yakın akrabalarını bulmak için yaban hayatı virüsü uzmanları, dünyanın dört bir yanından gelen eski örneklerle dolu dondurucularını kontrol etti. Güney Çin, Kamboçya ve Tayland'dan birkaç benzer koronavirüs tespit ettiler. Çoğu yarasalardan, birkaçı ise pangolinler olarak bilinen pullu memelilerden geldi. Hiçbiri RaTG13'ten daha yakın akraba değildi.

Dr. Eloit ve meslektaşları bunun yerine yeni koronavirüsler bulmaya başladı.

Çinli araştırmacıların RaTG13'ü bulduğu madenden yaklaşık 150 mil uzakta, kuzey Laos'a gittiler. Altı ay boyunca 45 farklı türe ait 645 yarasa yakaladılar. Yarasalar, özellikle reseptör bağlama alanında, üçü SARS-CoV-2'ye çarpıcı biçimde benzeyen iki düzine türde koronavirüs barındırıyordu.

RaTG13'te, alanın 17 temel yapı taşından 11'i SARS-CoV-2'ninkilerle aynıdır. Ancak Laos'tan gelen üç virüste 16 kadarı aynıydı - bugüne kadarki en yakın eşleşme.

Dr. Eloit, bir veya daha fazla koronavirüsün insanları enfekte edebileceğini ve hafif hastalığa neden olabileceğini tahmin etti. Ayrı bir çalışmada, o ve meslektaşları, Laos'ta yaşamak için yarasa gübresi toplayan insanlardan kan örnekleri aldı. Laoslular, SARS-CoV-2 ile enfekte olduklarına dair işaretler göstermeseler de, benzer bir virüsün neden olduğu anlaşılan, antikor adı verilen bağışıklık belirteçleri taşıyorlardı.

Singapur'daki Duke-NUS Tıp Okulu'nda çalışmaya dahil olmayan moleküler virolog Linfa Wang, yeni keşfedilen virüsler ACE2 adı verilen insan hücreleri üzerindeki bir proteine sıkıca bağlanabildiğinden, böyle bir enfeksiyonun mümkün olduğunu kabul etti.

Dr. Wang, "Reseptör bağlama alanı ACE2'yi kullanmaya hazırsa, bu adamlar tehlikelidir" dedi.

Paradoksal olarak, üç Laotian virüsündeki diğer bazı genler, diğer yarasa virüslerine göre SARS-CoV-2 ile daha uzaktan ilişkilidir. Bu genetik yama işinin nedeni, koronavirüslerin karmaşık evrimidir.

Bir koronavirüs ile enfekte olmuş bir yarasa ikincisini yakalarsa, iki farklı virüs aynı anda tek bir hücrede olabilir. Bu hücre, bu virüslerin her birini kopyalamaya başladığında, genleri birlikte karıştırılır ve yeni virüs hibritleri üretilir.

Laos koronavirüslerinde, bu gen karıştırma, onlara SARS-CoV-2'ninkine çok benzeyen bir reseptör bağlama alanı verdi. Orijinal genetik takas, İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan Spyros Lytras'ın ön analizine göre yaklaşık on yıl önce gerçekleşti.

Bay Lytras ve meslektaşları şimdi SARS-CoV-2'yi sadece Laos'tan gelen yeni virüslerle değil, son aylarda bulunan diğer yakın akrabalarla da karşılaştırıyorlar. Gen karıştırmaya dair daha fazla kanıt buluyorlar. Rekombinasyon olarak bilinen bu süreç, virüsleri yıldan yıla yeniden şekillendiriyor olabilir.

Bay Lytras, "Rekombinasyonun ne kadar önemli olduğu giderek daha açık hale geliyor" dedi.

O ve meslektaşları şimdi bu yeni anlayışlara dayanarak SARS-CoV-2 benzeri virüslerin karmaşık evrim ağaçlarını çiziyorlar. Daha fazla virüs bulmak, resmi netleştirmeye yardımcı olabilir. Ancak bilim adamları, onları nerede arayacakları konusunda bölünmüş durumda.

Dr. Eloit, en iyi bahsin, meslektaşlarının koronavirüslerini bulduğu siteyi ve RaTG13'ün bulunduğu Yunnan'daki yakındaki madeni içeren bir Güneydoğu Asya bölgesi olduğuna inanıyor.

Dr. Eloit, “Bence ana manzara kuzey Vietnam, kuzey Laos ve güney Çin'e tekabül ediyor” dedi.

ABD hükümetinin DEEP VZN adlı yeni virüs avlama projesi, o bölgede bir veya daha fazla SARS-CoV-2 benzeri virüs ortaya çıkarabilir. Çalışmayı finanse eden kurum olan USAID'in bir sözcüsü, Vietnam'ı araştırmacıların araştıracağı ülkelerden biri olarak adlandırdı ve yeni koronavirüslerin en önemli önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Diğer bilim adamları, SARS-CoV-2'nin daha uzaklardaki akrabalarını aramaya değer olduğunu düşünüyor. Arizona Üniversitesi'nden Dr. Worobey, Doğu Çin ve Tayland'da SARS-CoV-2 benzeri segmentler taşıyan bazı yarasa koronavirüslerinin bulunduğunu söyledi.

Dr. Worobey, "Açıkça rekombinasyon bize bu virüslerin tek bir gen havuzunun parçası olduğunu gösteriyor, binlerce mil olmasa da yüzlerce kilometre boyunca" dedi.

Georgetown Üniversitesi'nde biyolog olan Colin Carlson, Covid benzeri bir salgın üretebilen bir virüsün daha da uzakta gizlendiğinden şüpheleniyor. Endonezya kadar doğuda ve Hindistan kadar batıda yarasaların, SARS-CoV-2 benzeri virüsleri taşıdığı bilinen hayvanlarla birçok biyolojik özelliği paylaştığını belirtti.

Dr. Carlson, "Bu sadece bir Güneydoğu Asya sorunu değil," dedi. "Bu virüsler çeşitlidir ve düşündüğümüzden daha kozmopolittirler."

Pandeminin kökenlerine olan ilgi, araştırmacıların potansiyel olarak tehlikeli virüsleri incelerken kullandıkları güvenlik önlemlerine yeniden dikkat çekti. Bir USAID sözcüsüne göre, DEEP VZN hibelerini kazanmak için bilim insanlarının bir biyogüvenlik ve biyogüvenlik planı sağlamaları gerekecek.

Bilim adamları SARS-CoV-2'nin daha yakın kuzenleri bulursa, bu mutlaka ölümcül bir tehdit oluşturdukları anlamına gelmez. İnsanlarda yayılmayı başaramayabilirler veya bazı bilim adamlarının tahminlerine göre sadece küçük salgınlara neden olabilirler. Sadece yedi koronavirüsün, iyi bilinen insan patojenleri olmak için tür engelini aştığı bilinmektedir.

Princeton Üniversitesi'nde evrimsel bir ekolojist olan Jessica Metcalf, "Muhtemelen hiçbir yere gitmeyen çok sayıda başka koronavirüs var" dedi.

Yine de rekombinasyon, hiçbir yere gitmeyen bir virüsü yeni bir tehdide dönüştürebilir. Mayıs ayında araştırmacılar, Endonezya'da köpeklerde iki koronavirüsün rekombine olduğunu bildirdi. Sonuç, sekiz çocuğu enfekte eden bir melezdi.

"On yıllardır izlediğimiz, evcil hayvanlarımızın alabileceği bir şey olduğunu düşündüğümüz bir koronavirüs sıçrama yapabilir - bunun geldiğini görmeliydik, değil mi?" Carlson dedi.

Kaynak: The New York Times

animal-6630305.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.