Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiye, Etiyopya ve Fas'a silahlı drone satışlarını genişletiyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Türkiye, Etiyopya ve Fas'a silahlı drone satışlarını genişletiyor

AAPvzvF.img?h=692&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

ANKARA (Reuters) - Anlaşmalara aşina dört kaynağa göre Türkiye, uluslararası çatışmalarda başarılı bir şekilde kullanılmasının ardından Fas ve Etiyopya ile satış anlaşmaları imzalayarak silahlı insansız hava araçlarının ihracatını genişletti.

Etiyopya'ya yapılacak herhangi bir insansız hava aracı sevkiyatı, Mavi Nil üzerindeki bir hidroelektrik barajı konusunda Addis Ababa ile anlaşmazlığa düşen Ankara ve Kahire arasındaki zaten gergin ilişkilerde sürtüşme riskini artırma riski taşıyor.

İki Mısırlı güvenlik kaynağı, Kahire'nin ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden herhangi bir anlaşmayı dondurmaya yardım etmesini istediğini söyledi. Üçüncü bir Mısırlı kaynak, herhangi bir anlaşmanın, ilişkileri onarmaya çalışırken Kahire ve Ankara arasındaki görüşmelerde gündeme getirilmesi ve açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Türkiye, Etiyopya ve Fas, herhangi bir silahlı insansız hava aracı anlaşmasını resmi olarak açıklamadı, ancak düzenlemelere aşina olan birkaç kaynak, Reuters'e ayrıntılı bilgi verdi.

Bir Türk yetkili, Etiyopya ve Fas'ın, yedek parça garantileri ve eğitimi de içerebilecek anlaşmalarda Bayraktar TB2 dronlarının satın alınmasını talep ettiğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat ayrıca Fas'ın Mayıs ayında sipariş ettiği ilk silahlı insansız hava aracı grubunu teslim aldığını söyledi. Elçi, Etiyopya'nın onları almayı planladığını, ancak bu düzenin durumunun daha az net olduğunu söyledi.

Kaynaklar, anlaşmalara kaç tane insansız hava aracının dahil olduğunu söylemedi veya finansal detaylar vermedi.

Ukrayna ve Türkiye'nin NATO ortağı Polonya da askeri uzmanların İsrail, Çin ve ABD'de yapılan pazar rakiplerinden daha ucuz olduğunu söylediği silahlı insansız hava araçları sipariş etti.

Resmi veriler, Türkiye'nin savunma ve havacılık ihracatının son iki ayda Fas ve Etiyopya'ya keskin bir şekilde arttığını gösteriyor, ancak drone satışlarının ayrıntılarını vermiyor.

Etiyopya ordusu ve başbakanlık, konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Fas hükümeti yorum yapmak için hemen müsait değildi. Ordusu, satın almaları kamuoyu önünde tartışmaz.

Türkiye'nin üst düzey savunma tedarik ve geliştirme organı, yazılı bir yorum talebine hemen yanıt vermedi. TB2 modeli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı tarafından tasarlanan drone yapımcısı Bayraktar da bir yorum talebine yanıt vermedi.

BAŞARILI DAĞITIM

Silahlı insansız hava araçlarına artan ilgi, ekonomik sorunlarını hafifletmek için ihracatı artırmaya çalışan Türk hükümeti için bir destek ve modern savaşta silahlı insansız hava araçlarının artan öneminin altını çiziyor.

Türk ordusu, geçen yıl Suriye'de ve Ankara'nın Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tarafından desteklenen doğu güçlerine karşı Trablus merkezli hükümeti desteklediği Libya'da insansız hava araçları kullandı.

Dağlık Karabağ'da insansız hava araçları, Türkiye'nin müttefiki Azerbaycan'ın Ermenistan destekli güçleri yenmesine yardımcı oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne göre, Etiyopya'ya savunma ve havacılık ihracatı, geçen yılın aynı döneminde 203.000 dolardan bu yılın ilk üç ayında 51 milyon dolara yükseldi.

Fas'a yapılan ihracat, geçen yılki 402.000$'a kıyasla, sadece Eylül ayında 62 milyon$ ile aynı dönemde 78.6 milyon$ olarak gerçekleşti.

Fas'taki bazı medya organları, Türkiye'den silahlı insansız hava araçlarının geldiğini bildirdi.

Kendisini resmi olmayan bir Fas askeri forumu olarak tanımlayan bir Facebook sayfası, geçen ay 13 kişilik ilk TB2 dronlarının Türkiye'den geldiğini ve silahlı kuvvetlerin pilot eğitimi için Türkiye'ye subay gönderdiğini bildirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne göre, Türkiye'nin genel savunma ve havacılık ihracatı, bu yılın ilk üç çeyreğinde geçen yıl 1,5 milyar dolardan %39 artarak 2,1 milyar dolara ulaştı.

Kaynak: Reuters

bayraktar-tb2.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.