Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

COVID-19 aşılarının, aşı karşıtları tarafından abartılan kalp iltihabına neden olduğunu söyleyen çalışma, yanlış hesaplama nedeniyle geri çekildi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

COVID-19 aşılarının, aşı karşıtları tarafından abartılan kalp iltihabına neden olduğunu söyleyen çalışma, yanlış hesaplama nedeniyle geri çekildi

AAPltGX.img?h=560&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Bir ön baskı çalışması, COVID-19 aşısının 1000 alıcısından 1'inin miyokardit olabileceğini belirtti.

Yanlış bir hesaplamanın kalp rahatsızlığı riskini abartması üzerine çalışma geri çekildi.

COVID-19'a yakalanmak güvenlidir ve COVID-19'dan miyokardit alma riski aşıdan daha fazladır.

İlk olarak MedRxiv'de yayınlanan ve COVID-19 aşısından miyokardit kapma riskinin 1000'de 1 olduğunu iddia eden bir ön baskı çalışması, yanlış hesaplamalar nedeniyle geri çekildi.

Reuters'e göre MedRxiv, henüz hakemli olmayan çalışmaları yayınlayan bir web sitesidir.

Çalışma ilk olarak 16 Eylül'de yayınlandı ve Ottawa Üniversitesi Kalp Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü. COVID-19 aşısının kullanım için güvenli olmadığı fikrini desteklemek için yaygın olarak kullanıldı.

AAPlr9D.img?h=560&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Ancak, Reuters'in bildirdiğine göre, çalışma bir yanlış hesaplama nedeniyle geri çekildi.

Miyokardit oranı - kalp kasının iltihabı - Ottawa'daki COVID-19 aşılarının sayısının kalp rahatsızlığı vakalarının sayısına bölünmesiyle hesaplandı.

Hesaplamalarına göre, miyokardit riski 1000'de 1 veya %0,1 idi.

Ancak, çalışma tarafından kullanılan sayılar yanlıştı. Yazarlar, gerçek miktardan 25 kat daha küçük bir sayı vererek, verilen aşı miktarını büyük ölçüde hafife aldılar.

Başlangıçta, teslim edilen aşı sayısının 32.379 olduğunu söylediler - aslında 854.930 iken.

Bu yanlış hesaplamanın bir sonucu olarak, çalışma 24 Eylül'de geri çekildi ve araştırmacılar bir açıklamada şunları söyledi: "Bildirilen insidansımız, yanlış küçük bir payda (yani, çalışmanın süresi boyunca uygulanan doz sayısı) tarafından büyük ölçüde şişirilmiş görünüyordu. Open Ottawa'da mevcut olan verileri gözden geçirdik ve uygulanan dozların gerçek sayısının 800.000'den fazla olmasıyla birlikte, gerçekten de büyük bir eksik tahmin yapıldığını gördük.

"Meslektaşları, kamuoyunu ve basını yanıltmamak için, biz yazarlar oybirliğiyle bu makaleyi yanlış insidans verileri nedeniyle geri çekmek istiyoruz" diye eklediler.

Ottawa Üniversitesi Kalp Enstitüsü de bu çalışma sonucunda yayılan herhangi bir yanlış bilgi için bir özür bildirisi yayınladı.

CDC, Aşı Güvenliği Veri Bağlantısından elde edilen verileri kullanarak, Reuters'e, diğer çalışmaların, tüm yaş gruplarına bakıldığında, "mRNA arasında bir ilişki" konusunda uyarıda bulunmalarına rağmen, "miyokardit/perikardit ve mRNA aşıları arasında önemli bir ilişki" olmadığını gösterdiğini tavsiye etti. genç bireylerde aşılar ve miyokardit/perikardit," özellikle genç erkekler arasında daha yüksek.

Bununla birlikte, genç erkeklerde miyokardit prevalansı üzerine bir ön baskı çalışması, COVID-19'dan miyokardit geliştirme olasılığının aşıdan altı kat daha fazla olduğunu buldu.

CDC, COVID-19 aşısının bilinen herhangi bir riskinin faydalarından çok daha ağır bastığını belirterek aşı yaptırmanın önemini vurgulamaya devam ediyor.

Kaynak: Business Insider

blood-pressure-monitor-1749577.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.