Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bu yerde yaşadığınızı hayal edin..! Hele de kışın


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bu yerde yaşadığınızı hayal edin..! Hele de kışın

Doğu Avrupa'daki Gürcistan'ın Khevsureti bölgesinin muhteşem dağlarında yükseklerde, popüler HBO drama dizisi Game of Thrones'tan bir sahneyi anımsatan eski bir köy yatıyor. Sevilen dizide olduğu gibi hiçbir ejderha uçarken görülmezken, seçilmiş birinin gelmesini beklemeyi içeren bir efsane var.

Georgian Journal'a göre, yerel bilgi, Mutso'nun antik kale köyünün 10. yüzyılda, onu yaklaşık 5,250 fit yükseklikte veya bir mil yüksekliğe yakın dağlara inşa eden beş kardeş tarafından kurulduğunu söylüyor. Sarp araziyi bütünleştirmek, yerleşimi yüzyıllar boyunca güçlendirdi ve kuzey Gürcistan'daki en güçlü karakol haline gelmesine yardımcı oldu, yolları kontrol etti ve yüzyıllar boyunca devlet sınırını korudu.

AAPaxsz.img?h=497&w=885&m=6&q=60&o=f&l=f

Efsane ayrıca, yüzyıllar boyunca köylüler tarafından korunan bir hazinenin, "seçilmiş olanı" bekleyen dağlarda hala gizli olduğunu iddia ediyor.

Bugün Mutso'da yaşayan birkaç aileden birinin üyesi olan Aluda Daiauri, Ruptly'ye dağlardaki kalelerin savunma yapıları olarak dikildiğini ve insanların "düşmanı daha başarılı bir şekilde püskürtmek için" yakınlara yerleştiğini söyledi. Daiauri ailesi üyeleri, kalenin ilk sakinlerinin torunlarıdır ve hala kendi topraklarından ayrılmamış birkaç aileden biridir.

Daiauri, Ruptly'ye "Orası stratejik bir yerdi, düşman birlikleri savaştı ve saldırdı. Kayalara tahkimatlar inşa edildi, bu yüzden kalelerde yaşadık" dedi. Müstahkem köydeki evlerin genellikle üç kat üzerine inşa edildiğini ve en üst katın hem yaşam alanı hem de gözetleme noktası olarak kullanıldığını kaydetti.

Europa Nostra'ya göre, uzak, kayalık arazi ortaçağ köyünün korunmasına yardımcı olurken, verimli toprakların kıtlığı, affetmeyen bir iklim ve yetersiz altyapı, 20. yüzyılın ortalarına kadar devam eden kademeli bir nüfus düşüşüne katkıda bulundu. Elektrik ve iletişim araçlarının olmaması, modern dünyada oradaki yaşamı daha da zorlaştırdı.

AAParDV.img?h=497&w=885&m=6&q=60&o=f&l=f

Sovyet Gürcistan'da köyler aynı temel nedenlerle boşalmaya başladı. 20. yüzyılın ikinci yarısında işsizlik, zayıf altyapı, cezalandırıcı bir iklim ve su ve elektrik eksikliği insanları dışarı attı. Doğu Avrupa'nın Kafkaslar olarak bilinen kısmına odaklanan bir medya kuruluşu olan JAMnews'in 2019 tarihli bir raporuna göre, insanlar bu dağ köylerinden gelişen şehirlere göç etti; bu eğilim hükümet tarafından yoğun bir şekilde desteklendi.

Mutso, yaklaşık bir asır önce neredeyse tamamen terk edilmiş olsa da, eski konutlar ve kaleler korunmuştur. 2014 yılında, Gürcistan hükümeti, Daiauri ailesi de dahil olmak üzere yerel halkın turist çekmesini ve iş yaratmasını umduğu bir çaba olan yerleşimi rehabilite etmek için kapsamlı bir proje başlattı.

Eldar Daiauri, altı yıl önce memleketi Mutso köyüne döndü ve köye turist çekmek amacıyla ailesinin bir otel açmasına yardım etti.

Mariam Daiauri, Ruptly'ye verdiği demeçte, "Ben kendim Tiflis Devlet Üniversitesi'nde bir öğrenciyim ve bunun, diğerlerinin anavatanlarına dönmeleri için bir örnek olacağını düşünüyorum." Turizm bir yana, uzak bölgenin insanları tam zamanlı olarak çekecek çok az şey olduğunu kabul ediyor. Birçok yerli orada sadece yazları geçirir ve kış için şehre çekilir.

AccuWeather Uluslararası Meteoroloji Uzmanı Jason Nicholls'a göre, bölge kış aylarında genellikle karla kaplanıyor. Kar derinliği, bölgede bir fit (30 cm) ile 3 fit (100 cm) arasında değişebilir. Daha yüksek rakımlar, daha fazla karla gömülebilir ve kar derinlikleri 2 m'ye (2 m) yakın ulaşır. Ve kışın en sert havası, sıfırın altında 18 F ila sıfır F altında 31 (sıfır C'nin altında 28 ila sıfır C'nin altında 35) gibi düşük sıcaklıklarda başlayabilir.

Belki de oradaki sert hava, bazılarının yer hakkında kasvetli bir bakış açısına sahip olmasına neden oldu.

Mariam Daiauri, Ruptly'ye "Maalesef ne kadınlar ne de erkekler için tatmin edici bir yaşam için ideal koşullar yok, örneğin burada bütün bir yılı geçirmek imkansız olmasa da," dedi. Yine de, özellikle devam eden yenileme projesi ışığında umutlu. "Durumun umutsuz olmadığına inanıyorum."

Mariam'ın kuzeni, 10 yaşındaki Keti de Mutso'da yaşıyor ve okul için yakındaki Shatili köyüne gidiyor. Ruptly gazetecilerine, bir arkadaşının yakın zamanda eğitimini bitirip ayrılmasından sonra üzgün olduğunu söyledi. Keti, yolların karla kapatıldığı kışın okula gitmenin zor olduğunu, bu yüzden okul sezonu boyunca sık sık Shatili'de kalacağını, çünkü okul 30 mil içinde tek okul olduğunu açıkladı. JAMnews'in haberine göre, 2019 yılında bina yenilendi ancak okul müdürü Makvala Daiauri, öğretmenlerin sert kışa dayanamayıp okuldan ayrılmaları nedeniyle öğrencilerin kimya, matematik ve fizik okuyamayacaklarını söyledi.

JAMnews'e göre, Tiflis'ten bir minibüs, kış için Shatili'ye yolcu ve malzeme taşıyor. "Kışın yol neredeyse tamamen kapanıyor. Kasım ayında, kar yağışı Gürcistan'ın geri kalanından Khevsureti'yi kesiyor. Hiçbir araba Shatili'ye ulaşamıyor ve hatta bir helikopter bile havanın orada uçmasını beklemek zorunda. mayısta erir."

Keti'nin amcası Aluda Daiauri, Mutso'nun restorasyonu üzerinde, kendi evini inşa ederek - kendi elleriyle, eski moda "kuru yol" - harç kullanmadan taş döşemeye çalışıyor. Europa Nostra'nın belirttiği gibi, kuru şist duvarcılık geleneğine ilişkin yerel bilgiler neredeyse kaybolmuştu. Teknik, komşu bölgeden Kisti ustaları tarafından yerel halka aktarıldı ve Europa Nostra'nın belirttiği gibi, "yerel topluluk kendi mirasına sahip çıkmak için yetkilendirildi."

Aluda Daiauri, çocukluğunda Mutso'da 16 ailenin yaşadığını söyledi. 2021'in sonlarına doğru, sadece dörde düştü. Bir tanesinde hiç elektrik olmadı. Geri kalanı eski bir hidroelektrik santralinden güç alıyor. Elektrik sadece aydınlatma ve bazen de TV için yeterlidir. Mutso'da hiç internet olmadı. Telefon görüşmesi yapabilmek için sinyalin geldiği Anatori köyüne 10 mil yürümek gerekiyor.

Sert kışlara rağmen yerel halk, antik köylerinin modern insanların ihtiyaçları ile güncellenmesini sağlamaya kararlı. Ulusal Kültürel Miras Koruma Ajansı başkanı Nikoloz Antidze Georgian Journal'a, Mutso'da artık turistlerin dinlenebileceği bir kafe olduğunu ve otel ve pansiyonlar için daha fazla plan olduğunu söyledi. Ayrıca, kalıcı bir iletişim sisteminin de düzenlendiğini söyledi. Telefon direklerinin kurulduğunu ve bir hidroelektrik santrali ile elektrik güç sisteminin de düzenlendiğini söyledi.

"Ziyaretçilerin güvenliği sağlanacak. Yürüyüş parkurlarının düzenlenmesi ve özel bariyerler de planlanıyor. Ayrıca burada üç yerlinin çalıştığı müze rezervimiz var. Ziyaretçilerin güvenliğini sağlamaktan onlar sorumlu olacak. Antidze, turistlerin güvenliği için özel uyarı pankartları yerleştirilecek" dedi.

Binalar adapte edildiğinden ve elektrik ve iletişim eksikliği gibi temel altyapı sorunları çözüldüğünden, aileler yavaş yavaş geri dönmeye başladı. Proje eskiyi yeniden yapıyor ve bazıları bunun Gürcistan'ın dağlık, tarihi yerleşimlerinin daha fazla canlandırılması için gerekli emsali oluşturduğunu söylüyor.

Kaynak: AccuWeather

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.