Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Zengin Pasaportu Fakir Pasaportundan Farklıdır


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Zengin Pasaportu Fakir Pasaportundan Farklıdır

AAODZ8E.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

COVID salgını, ciddi seyahat eşitsizliklerini gün ışığına çıkardı. Dünya aniden durduğunda, seyahat planlarının çoğu boşa gitti ve hepimiz sınırlarımız içindeyken çok fazla umut kayboldu. Ancak, seyahat için farklılaşan kuralların küresel kaosu ve karmaşasının ortasında, yüksek riskli gezginler, zorlu seyahat noktalarına girmeye cesaret ettiler - kendilerini ve varış noktasının nüfusunu ve geri döndüklerinde yine kendi nüfuslarını riske attılar.

Ancak tüm vatandaşlara ve tüm ülkelere kimin seyahat edebileceği ve kimin ziyaret edebileceği konusunda aynı kurallar verilmedi. Bu belirgin tutarsızlık, başka bir seyahat eşitsizliğine ışık tuttu: hareket özgürlüğü eşit değildir ve hiçbir zaman da olmamıştır. Ve bu, herhangi bir ülkenin pasaportunun “zenginliğinden” kaynaklanmaktadır.

Pasaportu “Zengin” veya “Yoksul” Yapan Nedir?

Bir vatandaşın hükümeti tarafından verilen resmi bir pasaport, "sahibinin kimliğini ve vatandaşlığını [onaylamak] ve yabancı ülkelere ve yabancı ülkelere kendi koruması altında seyahat etme [hakkını] verir." Ancak evrensel olarak kabul edilen tanıma rağmen, tüm pasaportlar aynı ayrıcalıklara tabi değildir. “Zayıf” bir pasaport, seyahatin vizesiz olarak birkaç yabancı bölgeyle sınırlı olduğu, küresel olarak zayıf bir kimlik belgesidir. Ancak “zengin” bir pasaport, sahiplerinin yabancı toprakların çoğuna vizesiz girebildiği, uluslararası düzeyde güçlü bir hareket aracıdır.

“Yoksul” bir pasaport, küresel olarak zayıf bir kimlik belgesidir…[A] “zengin” pasaport, sahiplerinin yabancı toprakların çoğuna vizesiz girebildiği, uluslararası düzeyde güçlü bir hareket gemisidir.
Vizesiz giriş veya bir ülkeye vergi ödemeden giriş, doğası gereği avantajlıdır. Bir pasaport sahibi ne kadar çok ülkeye vizesiz girebiliyorsa, o pasaport o kadar değerli veya “zengin” olur. Ülkeler dış politikaları, uluslararası ticaret anlaşmaları ve ekonomik zenginlikleri nedeniyle “zengin” pasaport statüsü kazanırlar. Mevcut uluslararası yapılar, yeni kaynaklar ve varlıklar edinmeye devam edecek mali güce sahip oldukları için zengin ülkeleri tercih ediyor. Bu adaletsiz sistem, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin pasaport sahipleri arasında önemli bir kutuplaşmış uçurum yaratmaktadır.

Vize Fiyatları Menşe Ülkeye Göre Neden Önemli Farklılıklar Gösteriyor?

Çoğu durumda, vize almanın maliyeti “fakir” bir pasaport sahibi için “zengin” bir pasaport sahibine kıyasla daha pahalıdır. Ettore Recchi ve Emanuel Deutschmann tarafından 2020'de yapılan bir araştırmaya göre, "Güney Asya'daki insanlar [vize için] yurtdışına seyahat ederken Batı Avrupalılardan (14.98 $) ortalama üç kat daha fazla (53.95 $) ödüyorlar." Çalışma, bir bireyin vize almak için ne kadar çalışması gerektiğini analiz ederken, çeşitli gelişmekte olan ülkelerde “turist vizesine başvurmak için 10 günden fazla gelir gerektiğini” gösteriyor.

Buna karşılık, gelişmiş ülkeler kendi aralarındaki ticaret anlaşmaları nedeniyle genellikle vize ücretlerinden muaftır. Örneğin, ABD'nin “katılımcı ülkelerin vatandaşlarına (çoğunlukla Avrupa, Avustralya ve birkaç Asya ve Güney Amerika ülkesi) vizesiz 90 gün boyunca Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmesine izin veren bir Vize Muafiyet Programı vardır. Avrupa Birliği'nin bir parçası olan Avrupa ülkeleri, Schengen Bölgesi içindeki herhangi bir bölgeye vizesiz erişim hakkına sahiptir.

Para Biriminin Bununla Ne İlgisi Var?

Gelişmekte olan ülkelerdeki para biriminin değer kaybetmesi (genellikle yüksek enflasyon ve dış yardıma bağımlılıktan kaynaklanır), seyahat vizelerinin engelleyici maliyetlerine katkıda bulunur. Gelişmekte olan ekonomiler, gelişmiş ekonomilere kıyasla çoğunlukla daha zayıf para birimlerine sahiptir. Harvard Üniversitesi'nde Hükümet Profesörü Jeffry Frieden, Harvard International Review'da, zayıf para birimlerinin “ulusal malları yabancılar için nispeten ucuz” hale getirdiğini yazıyor. Bu nedenle, “zengin” bir pasaport sahibi, daha zayıf bir para birimine sahip bir ülkeyi ziyaret edebilir ve kendi ülkesinden daha ucuza mal satın alabilir. Bu nedenle, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan birçok sırt çantalı gezgin, Güneydoğu Asya'da genellikle bir bütçeyle seyahat etmeyi tercih ediyor. Batılı para birimleri daha güçlü olduğu için bunu yapmak onlar için nispeten ucuz ve uygun fiyatlı. Tersine, "zayıf" para birimi ülkelerinden gelen yolcular, güçlü para birimi ülkelerindeki maliyetleri çok daha pahalı bulacaktır.

İnceleme, zayıf para birimlerinin yerli tüketicileri "daha yoksul, daha az mal satın alabilecek durumda" tuttuğunu bildiriyor. Zayıf bir para birimi, nihayetinde yoksulluğa neden olan ve yerel nüfusunun finansal büyümesini engelleyen çeşitli faktörlerden biridir. Ek vize masraflarıyla birleştiğinde, “yoksul” pasaport sahipleri, seyahat söz konusu olduğunda “zayıf” para birimi nedeniyle doğuştan gelen mali engellerle karşı karşıya kalmaktadır.

“Yoksul” Pasaport Sahipleri İçin Uçuşlar Neden Bu Kadar Pahalı?

Gelişmekte olan ülkelerle kıtalarda uçuşlar genellikle daha pahalıdır. Örneğin, Afrika içinde uçmak Afrika dışına uçmaktan daha pahalıdır. African Airlines Association tarafından hazırlanan bir raporda, “Afrika'daki transit yolcular için ortalama vergi ve harç tutarının, Avrupa'da 17.55 dolar ve Orta Doğu'da 6.24 dolara kıyasla 36.02 dolar olduğu” sonucuna varılıyor. Afrika içi seyahat, Afrikalılar için genellikle diğer kıtalardan gelen gezginlerden daha pahalıdır. Bu, kıta çapında seyahati Afrikalıların büyük çoğunluğu için gerçekçi olmayan ve pratik olmayan bir hedef haline getiriyor.

AAODZ8C.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Hangi Pasaportlar Çalınır?

Interpol, “pasaportunuzun bir silah olduğuna” inanıyor. Pasaport sadece bir belge kabı olmasına rağmen, iyi ve kötü amaçlar için kullanılabilir. İyi amaçlar, yasal kimlik belgelerini kullanarak seyahat etmeyi içerir. Kötü amaçlar, kötü koşullar altında uğursuz amaçlarla seyahat etmeyi gerektirir. Bir kişi pasaportunu kaybederse, kendisini bir dizi suça açan kimlik hırsızlığına karşı hassastır. “Zengin” pasaportlar, daha az kısıtlama ve maliyetle daha fazla hareket imkanı sunduğundan, suç faaliyetine hizmet etmek için daha değerlidir ve bu nedenle çalınmaya ve hain amaçlarla kullanılmaya daha açıktır. Bazı pasaportlar daha değerliyse, sahibine daha fazla zenginlik ve kaynak sunar.

İkamet Ayrıcalığı ve Dünya Seyahatine Etkisi

BM İnsan Hakları Beyannamesi'nin 13. maddesi, “Herkesin, kendi ülkesi de dahil olmak üzere herhangi bir ülkeden ayrılma ve ülkesine dönme hakkı vardır” der.

Ancak seyahat, neyse ki gelişmiş ekonomilerin lehine olan değerli ve çok imrenilen bir lüks olmaya devam ediyor. “Zengin” pasaportlar, sosyal statünün ve kişisel özgürlüğün sessiz bir sembolü haline geldi. Zengin pasaport sahipleri seyahatte gelişmeye devam ederken, “yoksul” pasaport sahipleri seyahat etmek için, hatta bazen kıtalar arasında çok daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Seyahat, uçuş, vize ve konaklama maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle gelişmekte olan dünyanın çoğu için gerçekçi olmayan bir rüya olmaya devam ediyor.

Pasaportlar, gelişmiş ekonomiler, geçiş ekonomileri ve gelişmekte olan ekonomiler arasında var olan bir başka servet eşitsizliğidir. Bu adaletsiz sistem, seyahati ulaşılabilir bir hedeften çok bir burjuva hobisi olarak gören “yoksul” pasaport sahipleri pahasına, kolay ve ucuza seyahat edebilen “zengin” pasaport sahiplerini kayırmaya devam ediyor.

Kaynak: Fodor'sTravel

passport-2733068.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.