Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

COVID Güçlendirici İlave Aşı: Nedir ve Kimler Bunları Alabilir?

AAO98xx.img?h=937&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Kanser tedavisi için radyasyon geçmişim nedeniyle bağışıklık sistemim diğer insanlarınki kadar güçlü değil. Genç yeğenim ve yeğenimle neredeyse her gün takılırım ve onlardan biri ne zaman üşütse hastalanırım. Bu yüzden COVID-19 aşısının ilk iki dozundan sonra tam aşıya ulaştığımda son derece rahatladım. Ancak bu yaz çığır açan vakalar artmaya başladıktan sonra, tam olarak aşılanmış insanlar nadiren hastaneye gidecek veya ciddi olumsuz sonuçlar doğuracak kadar hastalansa da endişem arttı.

Raporlarımda, beyin sisi veya aşırı bitkinliği olan COVID uzun nakliyecileriyle konuştum. Birkaç hafta önce panik içinde, aynı zamanda kronik hastalığı olan en iyi arkadaşlarımdan birine mesaj attım. Delta varyantını yakalamak konusunda benim kadar endişeli miydi? Zaten uzun olan listelerimize nasıl ek belirtiler koyabiliriz? "Sahip olduğum beyin sisinin üzerine daha fazla beyin sisi kaldıramam," dedim. "Evet," diye kabul etti. "Gerçekçi olarak, yeni bir şeyden dolayı bir kez daha hasta olup olmayacağımı bilmiyorum."

13 Ağustos itibariyle, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), “orta ila ciddi derecede bağışıklığı baskılanmış” kişilerin ikinci dozlarını aldıktan en az dört hafta sonra COVID-19 aşısını tekrar aşılamalarını tavsiye etti. Biden yönetimi, ikinci dozdan sekiz ay sonra genel nüfus için üçüncü bir atış önereceğini söyledi, ancak bu kılavuzun hala FDA tarafından onaylanması ve her ikisi de biraz sınırlı verileri gözden geçirmekle görevli olan CDC tarafından resmi olarak tavsiye edilmesi gerekiyor. aşının zaman içindeki etkinliği hakkında.

Sağlık geçmişim ve üçüncü bir aşı için uygunluğum göz önüne alındığında, harekete geçtim ve 22 Ağustos için bir randevu ayarladım. Güçlendirici için randevu almak, orijinal aşı için randevu almaktan tamamen farklıydı. İlk defa, açık bir randevu bulmak için farklı eczanelerin web sitelerini karıştırarak saatler harcadım. Güçlendirici için, seçeneklerime beş dakika baktıktan sonra gelişigüzel bir Pazar öğleden sonrasını seçtim.

Yine de, güçlendiricime giderken iki orijinal çekimde yaptığımdan daha endişeli hissettim. Kaygımın kaynağını tam olarak belirlemek zor: Bunun bir kısmı, ilk etapta bir destekleyici atışa ihtiyacım olması utanç vericiydi (merhaba, sağlamlık); İşin bir kısmı da güçlendiriciyi alan sadece bir kişi tanıyordum; ve bir kısmı vücudumun nasıl tepki vereceği konusunda endişeliydi. İlacı almaya gittiğimde bu endişe dinmedi ve eczacı bana ne beklemem gerektiğini bilmediğini, çünkü güçlendiriciyi verdiği ilk kişi olduğumu söyledi.

Yıllarca süren kronik hastalıktan sonra iğnelerden çekinmiyorum, bu yüzden gerçek aşılama kolaydı. Muhtemel yan etkileri değerlendirmek için eczanede 15 dakika bekledim ve sonra eve gittim. Pazar gecesi uyumaya gittiğimde aşırı uyuşuk ve biraz ağrılı hissettim. çabucak uyudum. Üşüdüğüm için bir sweatshirt giyerdim, sonra sıcak hissettiğim için tüm battaniyelerimi çıkardım. Sabahları, COVID aşıları ile aynı olan semptomlar olan bir grip başlangıcı yaşıyormuş gibi hissederek uyandım. Vücudum hala ağrıyordu, başım ağrıyordu ve gece boyunca yaşadığım titreme devam etti.

Birkaç saat çalıştım, sonra üç saatlik bir uykuya daldım. Uyandığımda grip benzeri semptomlarım biraz daha kötüydü. Neyse ki ablam o gün ve ertesi gün yediğim tek şey olan meşhur ev yapımı tavuklu şehriye çorbasını yapmıştı. Pazartesi gecesi erken yattım ve Salı uyandığımda kendimi daha iyi hissettim. Vücut ağrıları ve titremeleri azalmıştı. Tek kalan belli belirsiz bir akşamdan kalma hissiydi - yorgundum ve başım ağrıyordu ama çalışabiliyordum. Salı öğleden sonra, neredeyse normale döndüğümü hissettim. Çarşamba günü, iğneyi aldığım yerdeki hafif ağrı dışında hiçbir şey hissetmedim.

Teen Vogue, güçlendirici aşıyla ilgili kendi sorularınızı yanıtlamak için Arizona merkezli eczacı Sarina Dhaliwal, PharmD ve New York Üniversitesi Langone Hastanesi'nde alerji ve bulaşıcı hastalık doktoru olan Purvi Parikh ile konuşuyor.

Güçlendirici ilave aşı nedir?

Şu anda mevcut güçlendirici aşı, COVID aşısının başka bir dozudur. Güçlendiricinin amacı, bağışıklık sisteminin virüse tepkisini güçlendirmek ve sizi daha güvende tutmaktır. Dhaliwal, "Güçlendirici, virüse karşı bağışıklık sisteminin tepkisini korumak veya artırmak için verilir" diyor. "Güçlendiriciler çok yaygın" diyor ve başlangıçta çocuklukta verilen bazı diğer aşıların da destekleyici aşılar gerektirebileceğine dikkat çekiyor.

Güçlendirici atışın kimlere ve ne zaman yapılması önerilir?

Şu andan itibaren, yalnızca bağışıklığı baskılanmış kişiler destek aşısı için uygundur. Beyaz Saray geçtiğimiz günlerde, Eylül ayının sonundan başlayarak (ve bu zaman çizelgesini beş aya indirmeyi düşünüyordu), ikinci bir atıştan sekiz ay sonra genel popülasyona destekleyici aşılar yaptırma önerisini duyurdu, ancak bağışıklığı baskılanmamış bireyler için üçüncü dozlar için FDA onayı hala beklemede ve tartışmalı görünüyor.

İki kıdemli FDA yetkilisi kurumdan ayrılmaya hazırlanıyor; The New York Times'ın kaynaklarına göre, ayrılmalarının bir nedeni, "Biden yönetiminin, Amerikalı yetişkinlerin ikinci aşılarını yapıldıktan sekiz ay sonra bir koronavirüs güçlendirici aşı yaptırmaları gerektiğine dair son açıklamasından dolayı üzgün olmaları". Yetkililerin hiçbiri kararı haklı çıkarmak için yeterli veri olduğuna inanmıyor ve duyurunun FDA üzerinde aşırı baskı oluşturduğunu düşünüyorlar.

Genel nüfus için destekleyici aşılar için bir öneriyle ilgili bir çelişki var gibi görünse de, CDC, orta ve ciddi derecede bağışıklığı baskılanmış kişilerin destekleyici aşılar alması gerektiği tavsiyesinde açıktır.

Güçlendirici ilave aşılar normal aşıların etkili olmadığı anlamına mı geliyor?

Hiç de bile. Parikh, "Aşı, ölümleri, hastaneye yatışları ve ciddi enfeksiyonları önlemede hala son derece etkili" diyor. "Fikir, varyantların ışığında gelecekteki azalan bağışıklık potansiyelinin önüne geçmektir."

Parikh, ABD'de COVID nedeniyle hastaneye yatışların ve ölümlerin büyük çoğunluğunun aşısız kişiler olduğunu belirtiyor ve Teen Vogue'un daha önce bildirdiği gibi, aşı oranları arttıkça aşılı kişilerde çığır açan vakaların yüzdesi artacak, ancak bu alarm için bir neden değil .

Parikh, "Aşının sizi hastaneden ve yoğun bakım ünitesinden uzak tutmaya yardımcı olacağı açık" diyor.

Gelecekte ek güçlendirici aşıya ihtiyaç duyabilir miyiz?

Bu tartışma tıp camiasında devam ediyor. Genel popülasyonun üyeleri için bir destekleyici aşıya duyulan ihtiyaç, hastalık bilimciler arasında şimdiden anlaşmazlığa yol açtı, ancak bir başlangıç destekleyicisi onaylansa bile, daha fazlasına ihtiyaç olabilir mi?

Parikh, “Her şey, insanları tam olarak aşılatmada ve genel enfeksiyonların yanı sıra varyantları en aza indirmede ne kadar başarılı olduğumuza bağlı” diye açıklıyor. "Varyasyonlar, aşı bağışıklığındaki en büyük endişemiz."

Daha yoksul ülkelerdeki birçok insan henüz ilk aşısını bile yapmamışken, zengin ulusların insanlara destekleyici aşılar yapması gerekip gerekmediği konusunda başka bir tartışma sürüyor.

Hem Parikh hem de Dhaliwal, herkesin aşı olması ve en son tıbbi rehberliğe uyması gerektiğini vurguluyor. Dhaliwal, lise veya üniversitenin halk sağlığı üzerine bir ders gerektirmesi durumunda pandemi yanıtının nasıl farklı olacağını merak ediyor. Halk sağlığı 101 dersinde kendisine pandemiler, aşılar ve toplum sağlığı hakkında öğretildiğini hatırlıyor. “Çocukların oy kullanmadan önce halk sağlığı hakkında bilgi edinmeleri şart çünkü bu siyasi bir sorun olmamalı” diyor.

Kaynak: TeenVogue

vaccine-6165772.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.