Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2021 Admin Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2021 COVID görgü kuralları: İş yerinde, partilerde ve düğünlerde aşılanmamış kişilere kibarca nasıl davranılır? Oh, dışarısı çok çirkin. Bu günlerde, her biri diğerini işaret eden, aşılanmış ve aşılanmamış iki yeni kampa ayrıldık. Duruşunuza bağlı olarak, “onlar” ya özgürlüklerimizi ortadan kaldırıyor (“koyunsunuz!”) ya da halk sağlığını tehlikeye atıyor (“şunu yapın, şimdiden!”). Amerikalıların yaklaşık %52,3'ü tamamen aşılanmıştır, ancak bu eyaletten eyalete büyük ölçüde değişmektedir. Yaşadığınız yere bağlı olarak, komşularınızın %68'i tam aşılı olabilir (Vermont) veya yalnızca %38'i (Alabama) olabilir. Son derece bulaşıcı delta varyantı yayıldığı için şimdi daha fazla çekim silaha girse de, bu hala birçok korumasız insan. Ve heck, neredeyse herkes kaybettiği zamanı telafi ediyor - düğün yapmak, tatile çıkmak ve yemek planlamak, ayrıca çocuklar okula ve yetişkinler ofise geri dönüyor. Aşı görgü kurallarının virüsle birlikte geliştiği açıktır. Sonuç olarak, tüm olağan görgü kuralları geçerlidir - insanlara mahremiyetlerini verin, meraklı sorular sormayın - ve pandeminin gerektirdiği bazı olağandışı kurallar. Sağlık ve güvenlik önce gelir ve ortak yarar bireysel haklardan üstündür. Mümkünse aşı olun ve durumunuz ne olursa olsun güvende kalın ve başkalarını koruyun. İşte son iki hafta içinde bana gönderilen sorulardan bazıları: S: Bir arkadaşı, güçlendirici iğne vurulduğunu bildirdi. Zaten bir güçlendirici için nasıl kalifiye olduğunu sormak kabul edilebilir mi? Bu soru, bilme ihtiyacını (Bu bilgi benim davranışımı değiştirecek mi yoksa başkalarını koruyacak mı?) doğuştan gelen merakımızla (Tanrım, bilmek istiyorum!) dengelemeyi gerektiriyor. Bu durumda, hayır, birisinin bir güçlendirici için nasıl kalifiye olduğunu sormak uygun değildir, çünkü bu bilgi davranışınızı etkilemeyecektir. Nitelikli bir tıbbi durumu olup olmadığını merak ediyor musunuz? Seni ilgilendirmez. Belki de çizgiyi atladığını düşünüyorsun? İncelemeyi tıp uzmanlarına bırakalım. Ayrıca, özel tutmak istediğiniz bir uygun durumunuz varsa, bu ek çekim hakkında yayınlamamanızı öneririm. Bir arkadaşım, Facebook'ta kendisine bir güçlendirici verildiğini ve sonunda nadir görülen bir otoimmün bozukluk teşhisi konduğunu kabul ettiğinde bir frakasa neden oldu. Korunmasına sevindim, bu da herkesi daha iyi korur. Ve şimdi durumu herkese açık olduğuna göre, güçlendirici arayan başka biri ona randevuyu nasıl aldığını sorabilir. Bu sadece merak değil, faydalı bilgiler. S: Gelinler ve damatlar misafirlerinin aşı olmasını isteyebilir mi? Oh evet. Benim düğünüm, benim kurallarım – ve bu kesinlikle “törende telefon yok” gibi direktiflerden daha az tartışmalı. Ev sahipleri, özellikle delta varyantının yükselişiyle birlikte güvenli bir ortam sağlamaktan sorumludur ve düğün konuk listeleri genellikle büyükanne ve büyükbabaları (yaşları nedeniyle daha yüksek risk altındadır) ve 12 yaşın altındaki çocukları (henüz aşı için uygun olmayan) içerir. Düğün kuralları, konuk sayısını sınırlamayı, dışarıda kutlama yapmayı ve test, maskeleme, sosyal mesafeyi veya aşılamayı zorunlu kılmayı içerebilir. Uymayan veya uymayan misafirler (kibarca) davetsiz kalabilirler. Ve bir düğüne veya başka bir büyük sosyal etkinliğe davet edildiyseniz, “COVID kurallarınız nelerdir?” Diye sormaktan çekinmeyin. S: Çalışan arkadaşlarıma aşı olup olmadıklarını sorabilir miyim? Parti misafirleri ne olacak? Kimsenin aşı durumunu sormak size düşmez, ancak çalışanların güvenli bir çalışma ortamına hakkı vardır ve bu işverenin sorumluluğundadır. İşyeriyle ilgili bir endişeniz varsa, bir çalışana aşı durumu hakkında soru sormak yerine bir yönetici veya insan kaynakları ile konuşun. Ofise dönüş yapmayı planlayan (veya zaten yapmakta olan) birçok şirket değişiklikler yaptı. Bazıları zaman çizelgesini geri çekiyor; diğerleri, istihdam koşulu olarak aşı kanıtı veya düzenli test gerektiriyor. Meşru tıbbi veya dini muafiyetlere sahip olabilecek çalışanlar, iş arkadaşları korunduğu sürece bu bilgileri gizli tutma hakkına sahiptir. Konuklarla ilgili soru, akşam yemeği partilerinde ve arka bahçedeki barbekülerde düzenli olarak ortaya çıkar. Bir etkinlik planlıyorsanız, ev sahibi olarak rolünüz, herkesin sağlığını korumak için konukların aşı durumunu bilmeyi önemli hale getirir. İşçi Bayramı toplantısı için misafirlerime aşı olup olmadıklarını sordum. Biri hariç hepsi katılmamaya gönüllüydü. Davetlilerin LCV'ye karar vermeden önce etkinliği nasıl güvende tuttuğumu sorması sorun değil, ancak birbirlerini sorgulamamalıdırlar. S: Bir açık hava konserinde bir iş arkadaşımla birlikteydim. Hava sıcaktı ve su şişemden bir yudum istedi ama ben COVID yüzünden hayır dedim. O gücendi ve ben kendimi çok kötü hissediyorum. Hatalı mıydım? Hayır, yanılmadınız ve iş arkadaşınızın daha anlayışlı olmasını dilerdim. Hayır demekle akıllıca davrandınız, bu da COVID-19'dan bağımsız olarak su ile birlikte mikropların paylaşılmasını önlemeye yardımcı oldu. Bu olağanüstü zamanlarda, elimizden gelen tüm önlemleri almamız gerekiyor ve bu, normalde hakaret olarak kabul edilebilecek davranışlar için diğerlerini gevşetmek anlamına geliyor - maskesiz bir gruptan kaçınmak için caddeyi geçmek, bir komşunun evine girmek için maske takmak veya bir su şişesini paylaşmayı reddediyor. S: Bu ülkedeki aşısızlara çok kızgınım ve onlarla hiçbir şey yapmak istemiyorum. Sizce aşısızlar dışlanmamalı mı? Bekle! Bu kadar çok varsayımda bulunmayın. İnsanların aşılanmamasının birçok olası nedeni vardır. Bazıları “aşı konusunda tereddütlü” (yeni bilgiler aşıyı yaptırmada ikna edici olabilir); diğerleri izin alırlarsa maaşlarını kaybetmek istemezler (finansal teşvikler yardımcı olabilir); renkli insanlar, ırkçılık ve tıbbi sömürü geçmişine dayanarak dirençli olabilir (yine, veriler ve kişisel hikaye anlatımı yardımcı olabilir). Bir de, en azından virüs hayatlarına kişisel olarak girene kadar ikna edilemeyebilecek sert aşı karşıtları var. Örneğin muhafazakar radyo sunucusu Phil Valentine, virüsü kendisi bulaşana kadar COVID-19 aşısına karşıydı. Fikrini çok geç değiştirdi ve bu ay virüsten öldü. Kaiser Aile Vakfı çevrimiçi monitörüne göre, Amerikalıların sadece %14'ü iğneyi “kesinlikle almayacaklarını” söylüyor. Aşısızlara cüzzamlı muamelesi yapmak yerine, neden olmadıklarını öğrenin. Mümkün olduğunda, saygın bilimsel kaynaklardan bilgi sağlayın. İnsanların endişelerine dikkat edin ve kendinizinkinin üstesinden nasıl geldiğinizi açıklayın. Öfkeli hissediyorsanız (bu aşısızların pandemisi haline geldiğinden daha fazla insan yapar), bunu kendinize saklayın. Kaçmak veya azarlamak genellikle fikirleri değiştirmez; daha sık kazılmış topuklara yol açar. Yine de, aşısız olduğunu bildiğiniz birinin yanındayken mesafenizi koruyun, maske takın ve mümkün olan en kısa sürede ellerinizi yıkayın. Şimdi, bu salgının üstesinden gelme çabalarımız, her zamankinden daha fazla, kolektif bir yanıta, “biz, ben değil” üzerine dayanıyor. Bu, görgü kurallarının temel bir yönüdür: başkalarını düşünmek. Bu yüzden bir şey söylemeden veya yapmadan önce şunu sormanızı öneririm: Bu doğru mu? Nazik mi? Bu gerekli mi? Kaynak: USA TODAY Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.