Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hindistan, Yeni Delhi'deki ölümcül kirliliği filtreleyen 40 fandan oluşan dev bir temizleyici olan ilk 'Smog Tower' kurdu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Hindistan, Yeni Delhi'deki ölümcül kirliliği filtreleyen 40 fandan oluşan dev bir temizleyici olan ilk 'Smog Tower' kurdu

AANEH7S.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Yeni Delhi'nin ilk 'duman kulesi', 0,4 mil kare yarıçapındaki havayı temizlemek için 40 dev fan kullanıyor.

Hava kalitesi Yeni Delhi'de büyük bir sorun ve şehrin Baş Bakanı Arvind Kejriwal, oradaki aşırı kirlilik nedeniyle 2019'da burayı "gaz odası" olarak nitelendirdi.

Eleştirmenler, hükümetin duman kuleleri inşa etmek yerine emisyonları azaltmaya odaklanması gerektiğini söylüyor.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, dünyanın en kirli başkentindeki havayı temizlemek amacıyla Pazartesi günü ülkenin ilk "duman kulesini" açtı, ancak uzmanlar bunun etkili olduğuna ikna olmadılar, yerel haber kaynakları bildirdi.

Yerel haber NDTV'ye göre, 40 dev fan ve 5.000 filtre kullanan 82 fitlik kule, kirli havayı üstten emer, filtreler ve ardından alttan dışarı pompalar. The Indian Express'e göre, kule 0,4 mil karelik bir yarıçapı kapsıyor ve saniyede yaklaşık 35.000 fit küp havayı filtreliyor.

AFP'ye göre, kentin Başbakanı Arvind Kejriwal açılışta yaptığı açıklamada, "Bugün Delhi için kirliliğe karşı temiz hava mücadelesinde büyük bir gün" dedi.

Kejriwal, Yeni Delhi'yi oradaki aşırı kirlilik nedeniyle 2019'da bir "gaz odası" olarak adlandırdı, ancak hava kirliliği Hindistan genelinde büyük bir sorun olmaya devam ediyor. 2020 Lancet araştırması, 2019'da 1,67 milyon ölümün hava kirliliğine bağlı olduğunu buldu.

Hava kalitesi seviyelerini izleyen bir İsviçre grubu olan IQAir'in raporlarına göre, Yeni Delhi son üç yıldır dünyanın en kirli başkenti oldu. IQAir hava kalitesini, akciğerlerde ve solunum yollarında iltihaplanmaya neden olan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen havadaki ince partiküller olan PM2.5'e dayalı olarak ölçer.

IQAir'e göre, Yeni Delhi havası düzenli olarak PM2.5 güvenli seviyelerini 20 kata kadar aşıyor ve uzmanlar, kirlilik sorununu çözmek için şehrin en az 213 duman kulesine ihtiyaç duyacağını söyledi.

NDTV, Pazartesi günü açıklanan tek kulenin bir pilot program olduğunu ve yetkililerin etkinliğini belirlemek için iki yıl boyunca üzerinde çalışacağını bildirdi.

Ancak eleştirmenler, duman kulelerini, gerçek çözüm olduğunu söyledikleri şeyden - emisyonları azaltmaktan - maliyetli bir oyalama olarak kötülediler. Enerji, Çevre ve Su Konseyi'nden araştırma görevlisi Karthik Ganesan AFP'ye verdiği demeçte, "Bunun boşuna, mutlak bir israf olduğu konusunda net olalım."

Konseyden bir program lideri olan Tanushree Ganguly, kulelerin NDTV'ye göre kirlilik seviyelerini etkili bir şekilde azaltabileceğini gösteren hiçbir bilimsel kanıt olmadığını söyledi.

The Indian Express'e göre, kulenin 2 milyon dolarlık fiyat etiketi, Hindistan Merkez Kirlilik Kontrol Kurulu'nun eski ek direktörü Dipankar Saha için bir başka endişe kaynağıydı.

"Kule yerelleştirildi. Delhi için bu kadar yüksek bir yatırım maliyetiyle bu tür kaç kurulum gerekiyor?" The Express'e söyledi.

2018'de Çin, Xian şehrinde benzer bir duman kulesi - 328 fitlik bir hava temizleyici - inşa etti. Yetkililer hala etkinliğini değerlendiriyor, ancak ön sonuçların umut verici olduğunu söyledi.

Kaynak: INSIDER

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.