Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nükleer füzyon testi, enerji devrimine doğru adım adım güneşin gücünü yeniden yaratmaya çalıştı ve başardı diyebiliriz


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Nükleer füzyon testi, enerji devrimine doğru adım adım güneşin gücünü yeniden yaratmaya çalıştı ve başardı diyebiliriz

8 Ağustos'ta, saniyenin neredeyse algılanamayan bir bölümü için, Kuzey Kaliforniya'daki bir hükümet tesisindeki devasa lazerler, insan saçından daha geniş olmayan küçük bir sıcak noktada güneşin gücünü yeniden yarattı. Sonuç, birçok enerji ve çevresel zorluk için uzun zamandır aranan bir ilaç olan nükleer füzyon arayışında ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır.

AANt88c.img?h=774&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Deney, San Francisco Körfezi metro kompleksinin doğu ucundaki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kampüsündeki üç futbol sahasının yer aldığı Ulusal Ateşleme Tesisinde gerçekleşti. Oradaki güçlü lazerler, BB boyutundaki bir hedefe odaklandı ve 10 katrilyon watt'tan fazla güç fırlatan bir reaksiyonla sonuçlandı.

Dikkat çekici bir şekilde, bu, herhangi bir anda Dünya yüzeyine çarpan tüm güneş ışığının toplam enerjisinin yaklaşık %6'sıdır, ancak güçlü patlama saniyenin yalnızca 100 trilyonda biri kadar sürmüş olsa da. Yine de bu küçücük zaman diliminde bile, bilim adamları büyük bir atılım gözlemlediler: Sıcak nokta, daha fazla hidrojen atomunu bir araya getirerek ve bir molekülün içinden yanan içten yanmalı bir motor gibi enerji üretim sürecini sürdürerek kendi kendini sürdüren bir zincirleme reaksiyonu ateşleyebildi. Devam etmek için birbiri ardına yakıt.

Bu ateşleme noktasına ulaşmak, füzyon gücüne giden yol haritasında önemli bir kilometre taşıdır.

The Star Builders: Nuclear Fusion and the Race to Power the Star Builders'ın yazarı ve fizikçi Arthur Turrell, "Bu olağanüstü buluş, bizi füzyon reaksiyonlarından elde edilen 'net enerji kazancının' bir gösterisine umut verici bir şekilde yaklaştırıyor - tam da gezegenin buna ihtiyacı olduğu anda," dedi. Gezegen, bir açıklamada.

Günümüzde nükleer santraller, enerji yaratmak için atomları parçalama süreci olan nükleer fisyonun tepkimesiyle beslenir. Füzyon ise tam tersidir: Güneşin yaptığı gibi hidrojen atomlarını helyuma dönüştürmek, bu süreçte enerji yığınlarını serbest bırakmak. Füzyon bir tür kutsal kâsedir, çünkü teorik olarak fisyon reaktörlerine kıyasla daha az güvenlik ve atık endişesiyle sınırsız bir temiz enerji kaynağı sağlayacaktır.

Onlarca yıldır onlarca tesis farklı yöntemlerle denemeler yapıyor. Buradaki zorluk sadece füzyonu sağlamak değil, bunu reaksiyonu oluşturmak için sonuçta üretilenden daha fazla enerji gerektirmeyen bir şekilde yapmaktır.

Bu ayın deneyi, giren enerjiye karşı çıkan enerji açısından hala net bir negatifti, ancak bilimi başabaş eşiğine getiriyor.

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, nihai bir analizin hala hakem tarafından gözden geçirilmesi gerekmesine rağmen, ilk verilerin, sonuçların bu yılın başlarında yapılan deneylerin sekiz katını ve 2018'de görülenin 25 katını verdiğini gösterdiğini bildirdi.

Proje fizikçisi Jayson Luc Peterson Twitter'da "Referans olarak bu, 10 yıl önce projeye katıldığımda elde ettiğimizden yaklaşık 1000 kat daha fazla enerji çıktısı" dedi.

Imperial College London'daki Ataletsel Füzyon Araştırmaları Merkezi'nin eş direktörü Jeremy Chittenden, füzyon enerjisi üretimindeki iyileşmenin geçen yıl hızlandığını belirterek, "Yakında enerjiyi aşmak gibi daha fazla enerji dönüm noktasına ulaşabileceğimizi öne sürüyor. süreci başlatmak için kullanılan lazerlerden girdi."

İlginç bir şekilde, Ulusal Ateşleme Tesisi öncelikle füzyon enerjisi gelişimi için bir araç olarak değil, nükleer silah araştırmaları için tasarlanmıştır. Chittenden, sonucun temiz güç yaratmaya odaklanan diğer çabaları teşvik etmesi gerektiğini söylüyor.

"Artık ateşlemeye ulaşmanın mümkün olduğunu kanıtladık, aynı koşulları daha basit, daha sağlam ve her şeyden önce daha ucuz bir yöntemle gerçekleştirmeye çalışmak için dünya çapında füzyon enerjisi üretimi üzerinde çalışan diğer laboratuvarlara ve yeni şirketlere ilham verdik."

Kaynak: CNeT

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.