Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni Zelanda'nın altında keşfedilen eski bir süper kıta parçası bulundu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni Zelanda'nın altında keşfedilen eski bir süper kıta parçası bulundu

2018 yazında California sıcağı dışarıda alevlenirken, Rose Turnbull penceresiz bir bodrum katının serin sınırlarında oturdu ve ince kum tanelerini ayıkladı. Yeni Zelanda merkezli bir jeolog olan Turnbull, Northridge'deki California Eyalet Üniversitesi'ndeki bir meslektaşının laboratuvarındaydı ve Māori adı Te olarak da bilinen Zelanda'nın gizemli sekizinci kıtasının sırlarını çözmeye yardımcı olacağını umduğu küçük zirkon kristallerini bulmaya çalışıyordu. Riu-a-Maui.

AAMoAqo.img?h=748&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Görev, deneyimli bir el ve biraz dirsek yağı - daha doğrusu burun yağı - gerektiriyordu. Turnbull, bir miktar yağ almak için kapalı cımbızı burnunun dışına kaldırarak Zoom'un üzerinde gösteri yapıyor, bu da tanelerin koparıldığında oda boyunca çınlamasını engelliyor.

Yeni Zelanda adalarından toplanan kayalardan gelen kristaller, Zealandia'nın denizin üzerinde yükselen yaklaşık iki milyon mil karelik birkaç parçası arasında yer alıyor. Bilim adamları tarafından ancak son zamanlarda tanınan Zelandiya, şimdiye kadar bulunan en batık, en ince ve en genç kıtadır. Yeni Zelanda'daki araştırma ve danışmanlık grubu GNS Science'da çalışan Turnbull ve meslektaşları, bu olağandışı kara kütlesini şekillendiren süreçler hakkında daha fazla bilgi edinmek istedi.

Buldukları şey onları şaşırttı: Yeni Zelanda'nın Güney ve Stewart Adaları'nın doğu tarafının altında gizlenmiş, milyar yıllık bir süper kıtanın bir parçası olarak duruyor. Bu keşif, Zealandia'nın bir zamanlar düşündükleri kadar genç olmayabileceğini ve bu durumun kıta statüsünü destekleyebileceğini öne sürüyor.

Vermont Üniversitesi'nde yapısal bir jeolog olan çalışma yazarı Keith Klepeis, "Kıtalar bir tür buzdağları gibidir" diyor. "Yüzeyde gördüğünüz şey, canavarın tam kapsamı değil."

Jeoloji dergisinde açıklanan keşif, bilim adamlarını uzun süredir şaşırtan bir bilmeceyi çözmeye yardımcı olabilir. Kıtaların çoğu, kraton olarak bilinen bir kaya çekirdeği, kıtaların üzerine inşa edildiği istikrarlı bir temel görevi gören en az bir milyar yıllık bir tür jeolojik çekirdek içerir. Şimdiye kadar, Zelanda'da bulunan en eski kıtasal kabuk, jeolojik açıdan nispeten genç olan yaklaşık 500 milyon yıl öncesine tarihleniyordu. Eğer Zelanda bir kıtaysa, neden kratonu eksik görünüyordu?

Bu yeni bulunan antik kaya parçası, Zealandia için kayıp parçanın bir parçası olabilir. Turnbull, keşif "son kutuyu işaretliyor" diyor. "Bir kıtada oturuyoruz."

Northridge California Eyalet Üniversitesi'nde granitler konusunda uzmanlaşmış bir jeolog olan çalışma yazarı Joshua Schwartz, çalışmanın aynı zamanda Zealandia'nın - veya herhangi bir kıta kabuğunun - nasıl ortaya çıktığına dair daha büyük bulmacanın bir parçası olduğunu söylüyor.

"Dünyanın üstündeki kabuk dediğimiz katman, o ince katman, yaşam için tüm eylemlerin gerçekleştiği yerdir" diyor. Kıtasal kabuk, yaşadığımız, ekin yetiştirdiğimiz, su çektiğimiz, mineraller çıkardığımız ve daha fazlasını yaptığımız yerdir. "Aslında, tüm yaşamımız kabuk üzerine kuruludur."

kayıp kıtayı bulmak

Bilim adamları on yıllardır Zelanda'nın izini sürüyorlar, ancak aslında onu bir kıta olarak tanımlamanın zor olduğu kanıtlandı. Schwartz, "Jeolojinin kirli sırrı, bir kıtanın gerçek ve hızlı bir tanımının olmamasıdır" diyor.

Önemli bir bileşen kayaların bileşimidir: Yeni Zelanda çevresindeki deniz tabanı, çoğu okyanus kabuğunu oluşturan magnezyum ve demir dolu kayalardan yapılmamıştır. Bunun yerine, kayalar, kıta kabuğunda daha yaygın olarak bulunan granit gibi silika bakımından zengin türlerdir. Kayalar, onu çevreleyen daha tipik okyanus kabuğuna kıyasla önemli ölçüde daha kalın ve yüksek olan devasa bir alana yayılıyor.

Yeni Zelanda'daki GNS Science'dan Nick Mortimer liderliğindeki bir bilim adamları ekibi, 2017'de Zealandia'yı kıta olarak adlandırmak için ikna edici bir dava sunduklarında bu noktaları ve daha fazlasını ortaya koydu. Ancak Mortimer ve ekibi bir tuhaflıktan bahsetti: Herhangi bir bariz kraton eksikliği .

"Bu garip," diyor Klepeis. Kıtasal kabuk, okyanuslardaki benzerlerinden daha hareketlidir, bu nedenle yüzey kayalarını mantoya geri dönüştüren süreçlere direnme eğilimindedir. Bu kayaların kararlı kratonik çekirdeği, kıtaların zamanla büyüyebileceği bir temel sağlar, çünkü levha tektoniğinin yavaş yürüyüşü, ada yaylarını ve diğer kara kütlelerini kenarları boyunca yığar.

Örneğin, Schwartz New Mexico'daki aile tatilinden "Wyoming kratonunun hemen güneyindeyim" diyor. Bazıları 3 milyar yıldan daha eski olan bu kaya bölgesi, Kuzey Amerika'nın istikrarlı iç kısmını oluşturan birkaç kratondan biridir. Bununla birlikte, Santa Fe kayaları, Schwartz'ın ayaklarının altındaki bir dizi adanın antik sahille çarpışmasıyla kıtaya daha yakın zamanda katıldı.

Şimdiye kadar, Zelanda'nın en eski kabuğunun, kıtanın süper kıta Gondwana'nın kenarını oluşturduğu yaklaşık 500 milyon yıl önce başlayarak şekillendiği görülüyordu. Zelandiya, 2,7 milyar yıl kadar eski olan manto parçaları da dahil olmak üzere daha eski kayaların ipuçlarına sahiptir, ancak daha eski kabuk zor olmuştur.

Yeni çalışma, Yeni Zelanda'nın Güney ve Stewart Adaları'ndan 169 örnek üzerinde sıfırlanıyor. Bazı Turnbull ve ekibi bölgeye yapılan birden fazla gezi sırasında ve ülkenin kaya kataloğundan gelen diğerleri toplamıştı, böylece toplama alanları güneydeki ada çiftini bütünüyle beneklemişti.

Laboratuarda, kayaları ezdiler ve taneleri yoğunluk ve manyetiklere göre ayırdılar, ta ki geriye kalan tek şey çoğunlukla zirkon kristallerinden oluşan ince kum olana kadar. Turnbull daha sonra binlerce zirkon seçti ve bunları daha sonra kimyasal analiz başlamadan önce epoksi içinde boğulan ve cilalanan mikroskop lamlarına aktardı.

Turnbull, "Bu tam bir süreç" diyor.

Kristallerdeki hikaye

Veriler yuvarlanırken beklenmedik bir hikaye ortaya çıktı. Araştırmacılar, sadece zirkonların değil, aynı zamanda onları oluşturmak için eriyen ana kayanın da yaşını modelledikleri bir yöntem kullandılar. Kaydedilen çağlar, güneydeki iki adanın doğu kenarı boyunca uzanan bir zirkon şeridinin, 1,3 milyar yıl öncesine tarihlenen yeraltı kayalarından geldiğini ortaya çıkardı.

O zaman, dünyanın tüm kara kütleleri, sonunda Rodinia adlı süper kıtayı oluşturacak olan ağır çekim bir çarpışmaya doğru yöneldi. Ekip, bu küresel parçalanma ve daha sonra bölünmenin, muhtemelen Yeni Zelanda'nın derinliklerinde gizlenen çok eski kaya levhası haline gelecek olan magma ceplerini oluşturduğunu öne sürüyor - daha sonra Zelanda'nın üzerine inşa edildiği kratonik bir parça.

Zirkonlar ayrıca, bebek Zelandaya'nın ebeveyn süper kıtasından nihai olarak ayrılmasından da izler taşıyor gibi görünüyor.

Bunun nedeni, kristallerin düşük miktarda O-18 adı verilen oksijen izotopuna sahip olmasıdır. Bu kimyasal parmak izi, ekibin bulduğu gibi, granit içine gömülü zirkonlarda nadirdir. Washington DC'deki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde magma üretimi konusunda uzmanlaşmış bir jeokimyacı olan Juliana Troch, bu kayaların oluşması için "bir ton farklı şeyin bir araya gelmesi gerekiyor" diyor.

Anahtar bileşenlerden biri, O-18'in süzülen sudan çevredeki kayaya damgasını vurmaya yardımcı olan ısıdır. Ekibe göre, Rodinia'nın altındaki kavurucu sıcak bir manto tüyü, kabuğunun bazı kısımlarını zayıflatmış, yaklaşık 750 milyon yıl önce dağılmasına neden olmuş ve zirkonun ana kayasında O-18 izlerini bırakmış olabilir.

Kristallerin kendileri - ve onları saran kayalar - 500 ila 100 milyon yıl öncesine kadar, ateşli volkanizma patlamalarının bu gizli Rodinian kabuğu parçalarını kısmen erittiği zamana kadar oluşmayacaktı. Magma damlacıkları yavaşça yükseldi ve zirkonla süslenmiş granitler halinde kristalleşti. Tektonik değişimler sonunda bu küçük zaman kapsüllerini Turnbull ve ekibinin tesadüfen topladığı yüzeye çıkardı.

Turnbull, "Bu, bilimle ilgili klasik bir şeydir" diyor. "Keşfettiğimiz şeyler, mutlaka keşfetmeye karar vermediğimiz şeylerdir."

Bebek bir kıta

Şaşırtıcı bir şekilde, keşif, Zealandia'nın kabuğunun bir zamanlar düşünülenden çok daha eski olduğunu öne sürse de, kıtadaki kuzenlerinden hala oldukça genç. Bugün tüm büyük kıtalar (Afrika, Avrupa, Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Antarktika) 3 milyar yıldan daha eski kayalara ev sahipliği yapıyor. Schwartz, şu anda kıtaları ve kratonları tanımlayan kesin bir yaş sınırı yok, ancak genel olarak uzun geçmişleri, bu yer şekillerinin beklenen kalıcılığı hakkında konuşuyor, diye açıklıyor.

Belki Zelanda sadece genç bir kıtadır. "Merkezi [Rodinian] parçasının etrafında kıta yaratma sürecini görüyorsunuz" diyor. Turnbull, "Bir kratonun doğuşu gibi" diyerek aynı fikirde.

Ancak, Zealandia'nın kökenlerinin resmini odak noktasına getirmek için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Avustralya'daki James Cook Üniversitesi'nden bir jeokimyacı olan Alex McCoy-West, çalışmanın sonuçlarının eldeki Rodinia parçalarından değil, aşağıda ne olduğuna dair izlerden geldiğini, bu nedenle ekibin bulduğu meraklı kimyalara yol açan kesin adımlarda hala bazı belirsizlikler olduğunu söylüyor. .

“Gerçekten bu gerçek kanıtı bulsaydık harika olurdu” diyor.

Yine de, çalışma, bilim adamlarının, gezegen boyunca vals yaptıkları, periyodik olarak süper kıtalarda birleşip sonra parçalandıkları için Dünya kıtalarının dansını daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı vaat ediyor.

Çalışma ekibinin bir parçası olmayan Queensland Üniversitesi'nden bir jeolog olan Jack Mulder, "Bu çalışma, çok çok daha genç olan kayalardan bu çok eski hikayenin parçalarını hala alabileceğinizin altını çiziyor" diyor.

Turnbull, Zealandia'nın sınırları içinde bulabileceğiniz daha pek çok şey olduğunu da ekliyor. "Sadece oraya çıkıp keşfetmeye devam etmeni sağlıyor."

Kaynak: National Geographic 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.