Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Avrupa'daki çukurları renkli mozaiklerle dolduran gizli sanatçı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Avrupa'daki çukurları renkli mozaiklerle dolduran gizli sanatçı

Çukurlarla ilgili bir sorunu olan sadece İngiltere değil. Avrupa'nın her yerinde, yollarda ve kaldırımlarda, yayılan ağaçların söktüğü çatlaklar var. Fransa'da yaşayan anonim bir sanatçı olan Emmem'in bir çözümü var. 2016'dan beri kırık asfaltı katran ve betonla boşlukları doldurarak değil, çimentoya rengarenk mozaikler sererek onarıyor. Her desen ve tasarım farklıdır.

Genç sanatçı, Avrupa çapında, ancak çoğunlukla Fransa, İspanya, İtalya ve Norveç'te çalışıyor. Uygulamasına, artık kırık sokaklara güzel fayanslar yerleştirmek için verilen terim olan "kırma" diyor. Bazı yerel meclisler işi kaldırır. Birçoğu orada kalmasına izin veriyor. Ememem, bazı yetkililerin onu kasabalarına davet etmeye başladığını söylüyor: Karmaşık mozaiklerle ün kazanıyor.

AALdsGO.img?h=1596&w=1064&m=6&q=60&o=f&l

"Çatlamayı keşfettiğimde, bir adı yoktu. Aslında o yoktu, ben de yoktum” diyor. “Flacking, seramik malzemelerle yaşadığım bir dizi deneyimden geliyor, ama her şeyden önce her sabah işe giderken bana eşlik eden eski bir çukur yoldan. Bir gün tamir etmeye karar verdim.”

Ememem, adının karanlıkta gizli sanatını icra etmek için kullandığı taşıt olan scooter'ının sesinden geldiğini söylüyor. Bu arada flaking terimi, "arkadaşlarla bir akşam bir şişe şampanyadan atladı" diye açıklıyor. Öyleydi

Fransızca "flake" veya "su birikintisi" kelimesinden türetilmiştir.

Gizlice gizlenmesine rağmen Emmem'in Fransa'nın Lyon kentinde tüy dökmeye başladığı biliniyor. “Tozlu eski beton deliklere ışık dökmeye takıntılı” ilk oradaydı.

“Kırma işleminin tüm yönleri üzerinde çalışmayı seviyorum. Kasabada dolaşmak, benimle konuşan çukurları dinlemek, şiire ve ıslak bitüm kokusuna kendimi kaptırmak. Gecenin bir yarısında çalışıyorum ve olası olmayan karşılaşmalar yaşıyorum. Hepsini seviyorum".

AALdlCR.img?h=798&w=1064&m=6&q=60&o=f&l=

Ememem'in kanat çırpmasının yasallığı gri bir alandır. Binaların biraz daha zor olduğunu söylüyor, ancak çok az kişinin parlak, karmaşık fayanslarla dönüştürülmüş köhne bir geçitte bir boşluk bulduğunda şikayet etmesi muhtemel.

Sanatçı şöyle açıklıyor: “Onları nerede yaptığınıza bağlı. Çoğu zaman karmaşık oldu, ama kişisel olarak asla kötü bir şey yapma hissine sahip değilim.

"Polisle hiç problem yaşamadım - beni sık sık selamlıyorlar ve bana iltifat ediyorlar ve nasıl sonuçlanacağını görmek için burada kalıyorlar."

Şöyle devam ediyor: “İnsanlar tüy dökmeye meyilli oluyor. Yer seçimi esas olarak farklı unsurlar tarafından serbest bırakılan şiirsel potansiyel tarafından belirlenir: deliğin şekli, çevresi, aurası, bana anlatacakları.

"Delikler hikayeler anlatır. Barselona'dan biri bana polisle Katalan ayrılıkçıları arasında bir gün süren çatışmalardan bahsetti. Paris'te bir başkası bana bir bisikletçi ile pazara çiçek taşıyan bir kamyon arasındaki kazayı anlattı.

“Her deliğin kendi hikayesi var ve not almak, mekânı ve zamanı askıya almak ve şehri samimi bir günlüğe dönüştürmek için oradayım. Beni belirli alanlara çeken hayattır.”

Şubat ayında Şansölye Rishi Sunak, İngiltere'nin 10 milyon çukurunun onarılması için 2,5 milyar sterlinlik bir fon sözü verdi. Bazıları Emmem'in oraya önce varmasını umabilir.

"Pek bir şey söyleyemem ama çok yakında ilk Birleşik Krallık tahribatı gelecek. Ve sonra Ay, belki” diyor. Emmem'in hırsı sonsuzdur.

AALdnFO.img?h=1425&w=1064&m=6&q=60&o=f&l

Onu, mazlum şehir köşelerine de hayat katan ve devam eden spekülasyonlara rağmen bilinmeyen bir sanatçı olan Banksy ile karşılaştırmamak da zor.

Bir de talipler meselesi var - ya da daha nazik bir ifadeyle, tüy dökmeyi daha uzaklara yaymak isteyenler.

"Ben sağduyulu biriyim. Gölgede kalmayı seviyorum ve gelecekteki projelerim hakkında pek bir şey söylemiyorum. Anonim olmayı seviyorum.

“Bir sanat mı yoksa yeraltı hareketi mi başlattım bilmiyorum. Belki anlatmak yıllar alır,

ama başkaları bunu yapmaya başlarsa, benim gibi bir bitüm çocuğu için bir onur olur.

“Dünyada bazı tekrarlamaların tekrarlandığını gördüm.”

AALdxWS.img?h=1418&w=1064&m=6&q=60&o=f&l

Varsa, çok az çatlak, kaldırımların en belirsiz kenarlarından sarmal olarak çıkan Emmem'inkiler kadar büyüleyici görünecek. Ne de olsa Paris galerilerinde çalışmalarını sergileyen yetenekli bir seramikçi.

Ama aynı zamanda diğerlerine Avrupa'daki çukurlardan kurtulmaya yardım etmeyi öğretmeye de istekli.

“Birçoğu bana nasıl yapılacağını soruyor. Yakında tüm tarifi açıklayacağım bir video yapacağım. Benim tavsiyem her şeyden önce yanınızda çok bira getirmeniz çünkü kuruma süresi çok uzun olabiliyor.”

Kaynak: J. Barrie 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.