Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim İnsanları, dünyadaki açık okyanus köpekbalıklarının %90'ının 19 milyon yıl önce gizemli yok olma olayında öldüğünü söylüyorlar.


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim İnsanları, dünyadaki açık okyanus köpekbalıklarının %90'ının 19 milyon yıl önce gizemli yok olma olayında öldüğünü söylüyorlar.

Yaklaşık 19 milyon yıl önce, dünyadaki açık okyanus köpekbalıklarının yaklaşık %90'ı öldü ve bilim adamları nedenini bilmiyorlar.

AAKZcXv.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Son keşif, araştırmacıları şaşkına çevirdi, okyanusun en güçlü yırtıcılarından birinin ölümünün arkasındaki büyük kaybı veya nedenini açıklayamadı.

3 Haziran'da yayınlanan bir araştırmaya göre, bilim adamı Elizabeth Sibert ve ekibi, son 80 milyon yılda balık ve köpekbalığı bolluğu hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışırken başladı.

Yale Üniversitesi'nden bir oşinograf ve paleontolog olan Sibert, CNN'e verdiği demeçte, "Bu şeye tamamen tesadüfen rastladık, çünkü gördüğümüz şey, köpekbalıklarının bolca %90'ın üzerinde bir oranda düştüğü yaklaşık 20 milyon yıl öncesine kadar oldukça istikrarlıydı" dedi. "Köpekbalıklarının, neredeyse ortadan kayboldukları bu ana kadar açık okyanusta inanılmaz derecede iyi durumda olduklarını gördük. Hiçbir fikrimiz yoktu çünkü kimse bakmamıştı."

O zamanlar, dünya okyanuslarında bugün gördüğümüzden 10 kat daha fazla köpekbalığı yüzüyordu. Çalışmanın haberine göre, kayıp aynı zamanda 66 milyon yıl önce Kretase-Paleojen kitlesel yok oluşu sırasında "Dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin dörtte üçünü yok eden" köpekbalıklarının sayısını da ikiye katladı.

Sibert, "Gerçekten, gerçekten hiçbir şey bilmiyoruz" dedi. "Dünya tarihindeki bu belirli aralık, baktığımız derin deniz çökellerinde o kadar iyi korunmuş değil. Ek çalışmalar yapmak için uygun yerler bulmak zor."

Sibert ve ekibinin birkaç teorisi var.

Köpekbalıkları yaşadıkları çevreye sıkı sıkıya bağlı olduklarından, milyonlarca türü yok eden yoğun bir çevresel değişim olması muhtemeldir. Mevcut bir fosil kaydı olmayan bir avcı olmadıkça, kaybın başka bir avcıya atfedilmesi olası değildir.

Sibert, "Büyük bir şey olmuş olabilir, ancak her ne olduysa çok hızlı oldu" dedi. "Dünya'nın sistemi bunu düzeltebildi, ancak bu büyük yırtıcılar, açık okyanusta yaşayan bu köpekbalıkları, bu hızlı çevresel değişime karşı çok duyarlı olmalılar. Ama bu hala sadece bir hipotez."

Araştırmacılar, köpekbalıklarını yok etmenin ne kadar zaman aldığını bilmiyorlar. Sibert'e göre tek bir günde, belki 50 yılda, hatta 100.000 yılda gerçekleşmiş olabilirdi.

Köpekbalıkları okyanusun çok derinlerinde ve karadan çok uzakta yaşadıklarından ve derin deniz, cesetleri kaldırılıp karada açığa çıkabilecek şekilde korumadığından, örnekler bilim adamları daha önce hiç görmedikleri keşfedilmemiş organizmalar buldular.

Bulunan fosiller köpekbalıkları olduğunu doğrularken, araştırmacıların köpekbalıklarının neye benzediğini bilmelerinin hiçbir yolu yok.

Leah Rubin, "Çoğu araştırma çabası gibi, bu ilk makale cevaplayabileceğinden daha fazla soru sunuyor ve hidrodinamikten ekolojiye kadar çeşitli mercekler aracılığıyla sunulan veri dişlerinin (v-şekilli ölçekler) genişliğini araştırmayı planlıyoruz" dedi. , çalışmanın ortak yazarı.

"Köpekbalığı popülasyonlarının mevcut durumu kesinlikle endişe kaynağı" dedi ve "bu makale, bu düşüşleri son 40 milyon yıl boyunca köpekbalığı popülasyonları bağlamında ortaya koymaya yardımcı oluyor. Bu bağlam, hangi yansımaların ortaya çıktığını anlamada hayati bir ilk adımdır. modern zamanlarda bu en büyük deniz yırtıcılarında dramatik düşüşler izleyebilir."

Keşif, araştırmacıları cevaplanmamış birçok soruyla baş başa bıraktı: Bu fenomen aynı anda okyanusun diğer bölgelerindeki diğer köpekbalıklarını etkiledi mi? Okyanusta veya karada yaşayan diğer canlıları etkiledi mi?

En önemlisi, tam olarak ne oldu?

Sibert, "Çalışmamızın bu zaman aralığını araştırmak için bilim camiasının geri kalanına ilgi göstereceğini umuyoruz." Dedi. "Gerçekten büyük bir şey olmuş olmalı, çünkü son 400 milyon yıldır etrafta olan ve açıkçası büyük küresel değişimden sağ kurtulan bu gerçekten inanılmaz organizma grubunu etkiledi."

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.