Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir Otonom insansız hava aracı Libya'daki askerlere tek başına saldırdı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bir Otonom insansız hava aracı Libya'daki askerlere tek başına saldırdı

Katil robotların korkusu, robotların kendisi kadar eskidir - Elon Musk ve Sam Harris gibi düşünürler, AI'nın insan uygarlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu uzun zamandır tartışıyorlar. Ancak yapay zeka veya robotlar konusunda paniğe kapılıyorsanız, yeni bir BM raporu, bir dronun askerlere tek başına saldırdığını (ve muhtemelen öldürdüğünü) açıkladığı için endişenizi artırabilir.

AAKAcSq.img?h=532&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Otonom bir drone saldırısının kaydedilen ilk vakası olduğu düşünülüyor.

Olay, Mart 2020'de iç savaşın ortasında olan bir ülke olan Libya'da meydana geldi. BM Güvenlik Konseyi'nin Libya Uzmanlar Paneli raporuna göre, savaşta kilit bir savaşçı olan Türkiye, STM Kargu-2 insansız hava aracını konuşlandırdı. Raporun "ölümcül otonom silah" olarak atıfta bulunduğu insansız hava aracı daha sonra Libya'nın Haftar Silahlı Kuvvetlerini buldu ve saldırdı.

Raporda, lojistik konvoylar ve geri çekilen kuvvetler "STM Kargu-2 gibi ölümcül otonom silah sistemleri tarafından avlandı ve uzaktan müdahale edildi" yazıyor. "Ölümcül otonom silah sistemleri, operatör ve mühimmat arasında veri bağlantısı gerektirmeden hedeflere saldırmak üzere programlandı: aslında gerçek bir 'ateşle, unut ve bul' yeteneği."

Kargu drone'nun yaratıcısı STM, cihazın "yerli ve gerçek zamanlı görüntü işleme yetenekleri ve platforma yerleştirilmiş makine öğrenimi algoritmaları aracılığıyla statik veya hareketli hedeflere karşı etkili bir şekilde kullanılabileceğini" söylüyor.

Politico'nun o sırada bildirdiğine göre, BM 2018'de özerk silahları yasaklayacak bir anlaşma üzerinde çalışmaya başlamaya çalıştı, ancak hareket hem ABD hem de Rusya tarafından engellendi. İnsan Hakları İzleme Örgütü 2013'ten beri bu tür silahlara karşı kampanya yürütüyor ve yayılmalarını durdurmak için bir kampanyayı destekliyor.

MIT'de bir makine öğrenimi araştırmacısı olan Max Tegman, "Katil robotların çoğalması başladı" tweetini attı. "Ucuz mezbahaların toplu olarak üretilmesi ve öğütmek için baltası olan herkes tarafından yaygın olarak bulunması insanlığın çıkarına değil. Dünya liderlerinin adım atıp tavır almalarının tam zamanı."

Kaynak: CNeT

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.