Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önde gelen bilim insanı, laboratuvar sızıntı teorisinin tam bir araştırması olmadan dünyanın "covid-26 ve covid-32" ile yüzleşeceğini açıkladı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Önde gelen bilim insanı, laboratuvar sızıntı teorisinin tam bir araştırması olmadan dünyanın "covid-26 ve covid-32" ile yüzleşeceğini açıkladı

Pazar günü önde gelen bir bilim insanı, halk sağlığının geleceğinin tehlikede olduğunu söyleyerek, yeni koronavirüsün kökenleri hakkında tam bir araştırma yapılması çağrısında bulunan artan sayıda uzmana sesini ekledi.

AAKxHtk.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Baylor Tıp Fakültesi'nde pediatri, moleküler viroloji ve mikrobiyoloji profesörü ve virüs konusunda önde gelen bir uzman olan Peter Hotez, "COVID-19'un kökenini tam olarak anlamazsak covid-26 ve covid-32 olacak" dedi. Pazar günü NBC News'in "Meet The Press" programında. Virüsün nasıl ortaya çıktığına dair kesin sonuçlara varmanın gelecekteki pandemileri önlemek için "kesinlikle gerekli" olduğunu söyledi.

Yeni raporlar, salgının merkezinde, uzun süredir yaygın olan görüş olan Wuhan'daki hayvandan insana bulaşma değil, Çin'in Wuhan Viroloji Enstitüsü'nün olduğunu gösteriyor. Başkan Biden geçen hafta, yarasalar veya diğer hayvanlar tarafından zoonotik bir aktarımla insanlara yayılmak yerine yanlışlıkla Wuhan laboratuvarından sızma olasılığını incelemek amacıyla virüsün kökeninin 90 günlük yeni bir istihbarat incelemesi emri verdi.

Beyaz Saray, dünya çapında yaklaşık 600.000 Amerikalıyı ve 3.5 milyon insanı öldüren bir virüsün nasıl ortaya çıktığını ve CIA ve diğer kurumları öğrenmek için daha fazlasını yapmakla suçlayan bir virüsün nasıl ortaya çıktığını daha derinlemesine anlamak istiyor.

Ancak Hotez, istihbarat toplamanın tek başına yeterli olmadığını söyledi.

"Kişisel olarak, istihbaratı elimizden geldiğince ileri götürdüğümüze inanıyorum. Yapmamız gereken şey bir salgın araştırması ”dedi ve ideal olarak bunun, bilim adamlarının kapsamlı örnekler ve diğer adli kanıtları topladığı, Hubei eyaletindeki Wuhan'da altı ila 12 aylık bir operasyon olacağını belirtti.

Başlangıçta Başkan Donald Trump ve Capitol Hill'deki bazı Cumhuriyetçiler tarafından bir olasılık olarak ortaya atılan ancak Demokratlar ve birçok uzman tarafından reddedilen laboratuvar sızıntısı teorisi son haftalarda değer kazandı. Pek çok uzman, bu yılın başlarında bir Dünya Sağlık Örgütü raporuna atıfta bulunarak, çoğunlukla Çinli bilim adamlarının ortak yazarı olduğu ve ikna edici olmadığı için olasılığı reddetti.

Bu arada Wall Street Journal, geçen hafta, daha önce ifşa edilmemiş bir ABD istihbarat raporunun, virüs Çin'de yayılmaya başlamadan önce Kasım 2019'da covid-19 ile tutarlı semptomlarla hastaneye kaldırıldığını ortaya çıkardığını bildirdi.

Capitol Hill'deki hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler daha derin bir soruşturma çağrısı yapıyorlar.

Senatör Josh Hawley (R-Mo.) Geçen hafta Senato katında, bazı virüs bilgilerinin gizliliğinin kaldırılmasını gerektiren bir yasa tasarısının kabul edilmesinden önce, "Amerikan halkı, covid-19'un kökenlerini bilmeyi hak ediyor" dedi. Senato Sağlık, Eğitim, Çalışma ve Emeklilik Komitesi'nde bulunan ve bir koronavirüs enfeksiyonunun sert etkilerine göğüs geren Senatör Tim Kaine (D-Va.) “Bu sorulara cevap bulmalıyız” dedi.

Finansal baskı da artabilir. Cumhurbaşkanı Michael McCaul (R-Tex.) Pazar günü Çin'in işbirliği yapmaması halinde ABD'nin ekonomik olarak intikam alması çağrısında bulundu.

“Bütün bunlara cevabım tedarik zinciri. McCaul, tıbbi malzemeler ve yarı iletken yongalar da dahil olmak üzere çeşitli sektörlere atıfta bulunarak, tedarik zincirimizi bölgeden çekmemiz gerekiyor ”dedi.

CNN’in "Birliğin Durumu" nda yer alan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesindeki üst düzey Cumhuriyetçi McCaul, "Bu zincirleri Çin'den çıkarabilirsek, ekonomik olarak onlara zarar verir ... ve bu çok cezalandırıcı olur." Dedi. Biden’ın incelemesini "gecikmiş" olarak nitelendirdi.

Hotez gibi uzmanlar, Çin işbirliği olmadan virüsün kökeni hakkında gerçekleri elde etmenin son derece zor olacağını söylüyor.

Bazı uzmanlar, hala covid-19'a neden olan virüsün bir laboratuvardan gelmiş olabileceğini düşündüklerini söylüyorlar. Ancak diğerleri, hem Wuhan'daki gelişmiş laboratuvarın varlığını hem de şehirdeki at nalı yarasalarının yokluğunu böyle bir sızıntının faktörleri olarak belirtmişlerdir.

Eski Gıda ve İlaç İdaresi başkanı Scott Gottlieb Pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'deki işbirliği eksikliğinin kendine özgü ikinci derece kanıtlar sağladığını söyledi.

CBS News'in "Face the Nation" programında "Çin, burada temize çıkacak kanıtlar sağlayabilir," dedi ve laboratuvar çalışanlarından alınan kan örneklerine ve virüsün kaynak türlerine dikkat çekti. "Bunu yapmayı reddettiler."

Gottlieb, virüsün bir laboratuvardan gelip gelmediğini kesin olarak bilmenin, dünya çapında bu tür tesislerde gelecekteki güvenlik kararlarını bilgilendirmeye yardımcı olacağını söyledi. "Bunun laboratuvardan çıkma olasılığının ne olduğunu anlamak önemlidir, böylece bu laboratuarlar etrafında daha iyi envanterler elde etmeye, yaptıkları işe, daha iyi güvenliğe daha fazla uluslararası dikkat çekebiliriz, doğru şekilde inşa edildiklerinden emin olabiliriz." dedi.

Virüs araştırması, salgının başlamasından bu yana endişe verici bir artış kaydeden Asyalı Amerikalılara yönelik şiddeti körükleme endişeleriyle bilimsel gerçek arzusunu dengelemeye ihtiyaç duyan Biden yönetimi için hassas oldu.

Beyaz Saray ayrıca jeopolitik gerilimlerden de kurtulmalıdır. Çin, artan ABD'nin daha fazla şeffaflık çağrısına karşı geri adım atıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian geçtiğimiz hafta Maryland'deki ABD Ordusu araştırma laboratuvarı Fort Detrick'e atıfta bulunarak, "ABD gerçekler veya gerçekleri hiç umursamıyor, kökenleri üzerine ciddi bir bilimsel çalışmayla da ilgilenmiyor" dedi. Çin devlet medyası, Fort Detrick'in salgının kaynağı olabileceğini kanıt olmadan öne sürdü. "Tek amacı, salgını damgalama ve siyasi manipülasyon için suçu başka yere kaydırmak için kullanmaktır."

Kaynak: The Washington Post

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.