Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Mevcut en iyi verilere göre Pfizer, AstraZeneca ve Moderna aşılarından tek bir doz aşıdan ne kadar koruma elde edersiniz?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Mevcut en iyi verilere göre Pfizer, AstraZeneca ve Moderna aşılarından tek bir doz aşıdan ne kadar koruma elde edersiniz?

BB1ewjvc.img?h=840&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Dünya çapında milyonlarca insana tek doz iki dozluk COVID-19 aşısı yapıldı.

Pfizer ve Moderna aşıları, bir dozdan sonra semptomatik COVID-19'a karşı muhtemelen% 80 etkilidir.

Tek bir AstraZeneca atışı, semptomatik COVID-19'u önlemede muhtemelen en az% 70 etkilidir.

147 milyondan fazla Amerikalı ve 34 milyondan fazla İngiliz, ilk dozda iki atımlı COVID-19 aşısı aldı.

ABD, Moderna ve Pfizer-BioNTech'den izin verilen aşılara sahipken, İngiltere, Pfizer'in aşılarına ve AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından yapılan aşılara izin verdi. ABD, Johnson & Johnson'ın tek doz aşısı için de yetki verdi.

İngiltere, insanlara ilk aşılarını vermeye öncelik vermek için aşıların ikinci dozunu 12 haftaya kadar erteliyor. ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, "kaçınılmaz" durumlarda altı haftaya kadar aralıklarla, Moderna için birinci dozdan 21 gün sonra ve ilkinden 28 gün sonra ikinci doz Pfizer aşısının verilmesini önerdi.

Aşıların bir dozdan sonra ne kadar iyi çalıştığına dair veriler her zaman net değildir - bu neyi ölçtüğünüze ve ne zaman ölçtüğünüze bağlıdır. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda tıbbi istatistik profesörü ve Avrupa İlaç Ajansı'nda eski bir uyuşturucu güvenliği komitesi üyesi olan Stephen Evans, Insider'ın verileri analiz etmesine yardımcı oldu.

Evans, Gıda ve İlaç İdaresi'nin her bir aşının son aşama denemelerinden elde edilen verilerin sunumunun genellikle mevcut en iyi veriler olduğunu söyledi. Bu verilere dayanarak, her aşının bir aşısının size sağladığı koruma miktarı budur.

BB1fYLVS.img?h=840&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Pfizer-BioNTech: en az% 80

FDA belgelerine göre Pfizer'in atışı, birinci ve ikinci doz arasındaki semptomlarla COVID-19'a karşı korumada% 52.4 etkiliydi. Ancak% 52,4 rakamı, korumanın ilk dozdan sonra başlamasından önceki 11 günü içerir, bu nedenle gerçek yüzde daha yüksek olabilir.

FDA belgelerine göre gerçek değer% 29,5 ile% 84,5 arasındadır. Bu süre zarfında denemede çok sayıda insan COVID-19 yakalanmadığı için geniş bir aralık vardı.

BB1ewmuJ.img?h=1119&w=1119&m=6&q=60&o=f&

Pfizer'in atışı, hastaneye yatış ve ölüme karşı korumada% 100 etkiliydi. Bu, küçük bir sayıya dayanıyordu - sadece dört kişi, aşı yerine plasebo aldıktan sonra denemede şiddetli COVID-19 aldı.

Evans, Pfizer'in semptomlarla birlikte tek bir dozdan sonra COVID-19'a karşı aşısı için en az% 80 - ve "muhtemelen"% 90'dan daha iyi - koruma elde ettiğinize dair "oldukça açık kanıtlar" olduğunu söyledi. Tam olarak test edilmediği için 21 gün sonra ne olacağından kesinlikle emin olamayacağınızı söyledi.

Evans, bunun, FDA tarafından yetkilendirmeden önce brifing belgesinde kullanılan deneme verilerinin genel okumasına dayandığını söyledi.

Moderna: en az% 80 etkilidir

Moderna'nın aşısı, birinci ve ikinci doz arasındaki semptomlarla COVID-19'u önlemede% 69,5 etkiliydi ve gerçek değer% 43,5 ile% 84,5 arasındaydı. Oldukça geniş bir aralık vardı çünkü bu süre zarfında denemede COVID-19'u yakalayan kişi sayısı düşüktü.

% 69,5 rakamı, korumanın başlamasından önceki 13 günü içerir, bu nedenle gerçek yüzde daha yüksek olabilir.

Moderna'nın denemesinde, bilinmeyen nedenlerle ikinci dozunu almayan az sayıda insan vardı - yaklaşık% 7 -. Bu grupta aşı, COVID-19'u ilk dozdan sonraki 14 güne kadar semptomlarla önlemede% 50,8 ve 14 gün sonra% 92,1 etkili olmuştur.

Aşının bir aşısının hastaneye yatış ve ölüme karşı ne kadar iyi koruduğu belli değil çünkü pek çok insan şiddetli COVID-19'a sahip değil - ikisi aşı grubunda ve dördü plaseboda.

Evans, Moderna'nın 28 gün boyunca tek bir dozdan sonra semptomlarla birlikte COVID-19'a karşı aşısı için en az% 80 - ve muhtemelen% 90'dan daha iyi - koruma elde ettiğinizi söyledi. 28 gün sonra, test edilmediği için belirsizdi. Yine, bunun FDA verilerini genel okumasına dayandığını söyledi.

AstraZeneca:% 70'den fazla etkilidir

Evans, AstraZeneca'nın aşısı için bir rakam belirlemenin daha zor olduğunu, çünkü son aşama denemelerinde farklı çalışma tasarımları kullanıldığını ve büyük bir ABD çalışmasının devam ettiğini söyledi. FDA ayrıca diğer aşılar için yaptığı gibi aşı verilerini henüz sunmadı.

19 Şubat'ta The Lancet'de yayınlanan son aşama deneme verilerine göre, tek bir AstraZeneca dozu, COVID-19'a karşı en az 90 gün boyunca semptomlarla korunmada% 76 etkiliydi. Çalışma yazarları ayrıca bir dozun 100 sağladığını bildirdi. Hastaneye yatışa karşı koruma yüzdesi, ancak sayılar azdı.

Evans, mevcut çalışmaların okumasına dayanarak, AstraZeneca'nın aşısının tek doz etkinliğinin, ilk 90 gün boyunca semptomlarla birlikte COVID-19'a karşı muhtemelen en az% 70 olduğunu söyledi. Bu süreden sonra, bunun belirsiz olduğunu söyledi.

Johnson ve Johnson:% 66 etkilidir

J&J, Pfizer, Moderna ve AstraZeneca gibi semptomatik COVID-19 yerine denemelerde orta ila şiddetli COVID-19'a karşı korumaya baktı.

Koruma 14 günde başladı ve 28 günde% 66.1 etkili oldu. Aşının etkinliği, kullanıldığı ülkeye bağlı olarak değişiyordu - ABD'de% 72 etkiliydi, ancak Güney Afrika ve Brezilya'da sırasıyla% 64 ve% 68 etkiliydi. Bu ülkelerin her ikisinde de dolaşan ve antikorlardan kısmen kaçabilecek koronavirüs varyantları var.

Etkililik yüzdesi ne anlama gelir?

Aşılar için yüzde etkililik, bir aşıdan sonra tam koruma elde eden kişilerin oranını ifade eder. % 80 etkililikle, insanların% 80'i tam korumaya sahip ve% 20'si yok.

İlk seferinde tam koruma elde edenler için ikinci atış, bağışıklık tepkisinin kalitesini ve dayanıklılığını artırır.

İlk atışta tam koruma sağlamayan kişiler için, bazıları ikinci dozdan sonra tam koruma elde edeceklerdir. Bazı insanlar, bağışıklık sistemleri hiç yanıt vermediği için bir aşıdan hiçbir zaman tam koruma alamazlar.

Gerçek dünya verileri: Tek atış, enfeksiyonları ve bulaşmayı önemli ölçüde azaltır

Birleşik Krallık'ta yaklaşık 375.000 kişinin katıldığı ve 23 Nisan'da bir baskı öncesi çalışma olarak yayınlanan bir anketten elde edilen gerçek dünya verileri, Pfizer veya AstraZeneca'nın aşısının COVID-19 enfeksiyonlarını% 72 oranında azalttığını buldu. Çalışma, antikor seviyelerinin ölçümlerine dayanarak, tek bir dozdan korunmanın muhtemelen en az 10 hafta sürdüğünü söyledi.

Çalışma yazarları, verilerin Birleşik Krallık'ın ikinci dozu erteleme stratejisini desteklediğini, ancak insanların ikinci dozlarını almaları gerektiğini söyledi. Pfizer'in aşısından koruma, iki dozdan sonra% 90'a yükseldi. Henüz AstraZeneca çekimiyle ilgili herhangi bir sonuca varmak için yeterli veri yok.

İskoçya'dan 23 Nisan'da Lancet'te yayınlanan bir başka gerçek dünya araştırması, tek doz Pfizer aşısının, aşılamadan 28 ila 34 gün sonra hastaneye kaldırılmaya karşı% 91 etkili olduğunu buldu. Çalışmada, AstraZeneca'nın bir doz aşısının, aynı dönemden sonra hastaneye yatışlara karşı% 88 etkili olduğu bulundu.

İngiltere'den 28 Nisan'da ön baskı olarak yayınlanan gerçek dünya araştırması, AstraZeneca'nın Pfizer aşısının tek bir dozunun, bir evde semptomatik COVID-19'un% 50'ye kadar yayılmasını engellediğini buldu.

Güney Koreli sağlık yetkilileri 5 Mayıs'ta Twitter'da yaptığı açıklamada, gerçek dünya verilerinin, aşılamadan en az iki hafta sonra 60 yaşın üzerindeki Güney Korelilerde COVID-19'u önlemede bir doz Pfizer aşısının% 89.7 etkili olduğunu gösterdiğini söyledi. AstraZeneca'nın aşısının, bir dozdan sonra COVID-19'u önlemede% 86 etkili olduğu belirtildi. Ajans, her atışı kaç kişinin aldığını veya hastalığın ciddiyetini açıklamadı - COVID-19 aşıları, hastaneye yatış veya ölüme neden olan COVID-19 enfeksiyonlarını önlemede genellikle daha etkilidir.

En yeni veriler: İkinci atış, varyantlara karşı daha iyi koruma sağlar

İngiltere'den Public Health England tarafından 23 Mayıs Pazar günü yayınlanan gerçek kelime verileri, Pfizer'in ve AstraZeneca'nın COVID-19 aşılarının, tek doz yerine iki doz verildiğinde varyantlara karşı daha iyi sonuç verdiğini gösterdi. Her iki aşı da COVID-19'a karşı% 30 etkiliydi ve ilk dozdan üç hafta sonra Hindistan'da ilk kez tanımlanan varyantın neden olduğu semptomlar vardı.

Bu, ikinci dozdan iki hafta sonra% 60 ila% 88 arasında etkinliğe yükseltildi. İki aşı, ilk dozdan üç hafta sonra Birleşik Krallık'ta bulunan B.1.1.7 varyantına karşı semptomlarla birlikte COVID-19'a karşı% 50 etkiliydi. Bu, ikinci dozdan iki hafta sonra% 66 ile% 93 arasına yükseldi.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.