Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hindistan'ın Covid-19 Varyantı B.1.617 Hakkında Ne Biliyoruz


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Hindistan'ın Covid-19 Varyantı B.1.617 Hakkında Ne Biliyoruz

YENİ DELHI — Bilim adamları, Hindistan'da dünyanın en hızlı büyüyen Covid-19 vakalarında B.1.617 olarak bilinen yenisi de dahil olmak üzere koronavirüs varyantlarının oynadığı rolü anlamaya çalışıyor.

Vaka seli, en çok etkilenen şehirlerdeki hastanelerin oksijenin bittiği ve hastaları geri çevirdiği Hindistan'daki sağlık sistemini felç etmekle tehdit ediyor. Ülke, dünyanın en hızlı büyüyen koronavirüs dalgasıyla mücadele ediyor ve yalnızca% 1,9 aşılama oranına sahip.

Halk sağlığı uzmanları, enfeksiyon dalgasının başka yerlerde vaka sayısının artmasına yol açan aynı nedenlerin birçoğundan kaynaklandığını söylüyor - esas olarak pandemik kontrol önlemlerinin gevşemesine - ancak güçlü belirtiler olduğu varyantların da bir faktör olduğunu söylüyorlar.

c6818ce0-a11b-11eb-99e8-864a4eb6b705_161

Şimdiye kadar varyant hakkında çok az şey bilinmesine rağmen, bilim adamları, ilk verilerin Hindistan'da ilk kez Ekim ayında toplanan bir örnekte keşfedilen B.1.617'nin virüsün orijinal versiyonundan daha bulaşıcı olduğunu ve virüsün bazı kısımlarında hızla yayıldığını gösterdiğini söylüyorlar. Finans başkenti Mumbai'nin evi olan Maharashtra eyaleti de dahil olmak üzere ülke.

Halk sağlığı uzmanları, diğer ülkelerdeki önceki bazı dalgalanmalardan daha hızlı bir şekilde nüfusu parçalayan bu dalganın tamamen tırmanmasıyla gafil avlandıklarını söylediler.

Şubat ortasında, Hindistan'ın günlük vaka sayısı 10.000'in altına düştü ve ölümler çift haneye düştü. Ancak o zamandan beri vakalar hızla artmaya başladı. Pazar günü yetkililer, 3.600'den fazla ölüm ve 390.000 yeni vaka bildirdi; bu rakamlar, halk sağlığı uzmanlarının, bu kadar çok insanın aşırı doldurulmuş hastanelerin dışında ölmesi nedeniyle, ücretin muhtemelen eksik olduğunu söylediği rakamlar.

Durum, bazı çaresiz vatandaşların evde yoğun bakım ünitelerini yeniden oluşturmaya çalışmasına neden oldu, ancak oksijen tüplerinin gelmesi zor.

Yeni virüs varyantları, başka yerlerde, örneğin geçen yılın sonlarında Birleşik Krallık'ta yaşanan dalgalanmaların gerisinde kaldı. Ancak Hindistan’ın son zamanlarda artan vaka oranı, ülkenin önceki dalgasından çok daha hızlı ve başka yerlerde yaygın olarak görülen kademeli artışlardan daha hızlı. Örneğin ABD'de son büyük dalga, Eylül'de başlayarak üç ay içinde birikti ve 8 Ocak'ta 295.215 günlük vaka ile zirveye ulaştı.

cronatest_660_150421120619.jpg

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, varyantlar ve çok sayıda vaka konusundaki endişelerin Biden yönetiminin Hindistan'dan seyahatleri kısıtlamasına yol açtığını söyledi. Virüsü büyük ölçüde içeren Avustralya ve Yeni Zelanda, kendi vatandaşlarını Güney Asya ülkesinden eve dönmeye çalışırlarsa hapis cezası veya ağır para cezalarıyla tehdit ediyor.

İngiltere, Kanada, Almanya ve Fransa, son haftalarda Hindistan'dan çoğu gezgini yasaklayan ülkeler arasında büyüyen ülkeler arasında yer alıyor.

Bilim adamları, bu mevcut dalganın, birçok insanın maske takmayı ve diğer güvenlik önlemlerini düşürmesinin ardından geldiğini ve hükümet, süper yaygın olaylar olabilecek devasa siyasi mitinglere ve dini festivallere izin verdiğini söylüyor.

Hindistan’ın güneyindeki Vellore kentindeki Hıristiyan Tıp Fakültesi’nden emekli viroloji profesörü T. Jacob John, "Hindistan’da çifte sorun vardı" dedi. "Çeşitler yayılırken korumamızı indirdik. Bunu yapmak için en kötü zamandı. "

Nüfus boyunca yayılan varyantlar muhtemelen yangına yakıt kattı. Sağlık Bakanlığı'na göre ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkan varyantın yanı sıra ilk olarak Brezilya ve Güney Afrika'da ortaya çıkan varyant Hindistan'da da tespit edildi.

B.1.617 varyantı, ikisi diğer varyantlarda ayrı ayrı görülenlere benzer olan 13 mutasyona sahiptir. Diğer varyantlarda, bir mutasyon, virüsü daha bulaşıcı hale getirmekle ilişkilidir ve antikorlardan kurtulmada daha iyi görünürken, diğeri vücudun bağışıklık yanıtlarından bazılarını atlatabildiğine dair işaretler gösteren bir mutasyona benzer.

Virüsün genomik dizilimi ile görevli 10 devlet laboratuarından birini işleten CSIR Hücresel ve Moleküler Biyoloji Merkezi direktörü Dr. Rakesh Mishra, ilk olarak Hindistan'da Ekim ayında toplanan bir örnekte keşfedildiğini söyledi. Son veriler, Hindistan'ın bazı bölgelerine hızlı yayıldığına işaret ediyor.

CSIR Genomik ve Bütünleştirici Biyoloji Enstitüsü müdürü Dr. Anurag Agrawal'e göre Maharashtra'nın en çok etkilenen durumunda B.1.617 varyantı hâlihazırda baskın tür haline geldi. Pune'daki Ulusal Viroloji Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, eyalette Ocak'tan Mart'a kadar toplanan örneklerde% 60'ın üzerinde B.1.617 varyantı bulunuyordu.

Broad Institute of MIT ve Harvard'dan bir izleme aracı olan Covid CG'ye göre, ülke genelinde bu varyant, 25 Mart'ta sona eren haftada toplanan örneklerin% 70.4'ünü oluştururken, bu varyant sadece üç hafta önce% 16.1'di. Araç, koronavirüs genomları için küresel bir veritabanı olan GISAID Girişimi'nden alınan verileri kullanır.

Broad Institute of MIT ve Harvard'da gen terapisi ve hücre mühendisliği üzerine odaklanmış bir doktora sonrası araştırmacı olan Alina Chan, "Bir yerde baskın bir varyant haline geldiğinde, endişe verici hale geliyor, çünkü bu yakında başka bir yerde baskın varyant haline gelebileceği anlamına geliyor," dedi.

Hindistan, ABD ve diğer ülkelerdeki bilim adamları, virüsün antikorlara nasıl tepki verdiğini görmek için varyantı laboratuarlarda inceliyorlar. Ancak, varyantın aşılara veya vücudun bağışıklık tepkisine nasıl tepki verdiğini bilmeden bile bilim adamları, B.1.617'nin dünyadaki diğer enfeksiyonları tetikleme potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.

Viral soyları izleyen dört üniversitede araştırmacılara göre, virüs şimdiden en az 21 ülkeye sıçradı. Genetik sıralama, diğerleri arasında ABD, Almanya, Türkiye ve Nijerya'da vakalar ortaya çıkardı. Birleşik Krallık'ta genom sıralayıcılar, varyantı seyahat etmemiş insanlar arasında buldu ve bu varyantın topluluk içinde yayıldığını öne sürdü.

Covid CG'ye göre Avustralya'da B.1.617 varyantı, bir ay önceki% 16.7'ye kıyasla 15 Nisan'da sona eren haftada toplanan örneklerin% 40'ını oluşturuyordu. 8 Nisan'da sona eren hafta için Yeni Zelanda'dan alınan numunelerin% 66.7'sini oluşturdu, bir ay önce% 20'ye yükseldi.

Stanford Üniversitesi Klinik Viroloji Laboratuvarı direktörü Dr. Benjamin Pinsky'ye göre, Kaliforniya'da Mart sonundan bu yana B.1.617 varyantının en az 20 doğrulanmış veya olası vakası keşfedildi. Pinsky, virüsün enfekte veya aşılanmış insanlardan monoklonal antikorlara ve plazmalara nasıl tepki verdiğini test etmek için araştırmaların devam ettiği diğer laboratuvarlardaki ortak çalışanlara numunelerin zaten gönderildiğini söyledi.

Dr. Pinsky, bu araştırmanın gelecekteki aşı gelişimini, özellikle de Covid-19'un belirli varyantlarını hedef alacak takviye aşılarını bilgilendirebileceğini söyledi.

Kaynak: The Wall Street Journal

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.