Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Koronavirüs aşısından sonra hangi aşıyı aldığınıza bağlı olarak beklenecek en yaygın yan etkiler


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Koronavirüs aşısından sonra hangi aşıyı aldığınıza bağlı olarak beklenecek en yaygın yan etkiler

BB1fp4O2.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Koronavirüs aşılarının benzer yan etkileri olabilir, ancak reaksiyonlar biraz farklılık gösterebilir.

Enjeksiyon bölgesinde ağrı, hangisine sahip olursanız olun, atışınızı yaptıktan sonra yaygındır.

Moderna ve Pfizer'in denemelerine katılanların% 60'ından fazlası da yorgunluk bildirdi.

Koronavirüs vurulduktan sonra rahatsızlık hissetmek normaldir.

Bir aşı kolunuza girdiğinde, kan akışı artar ve bağışıklık hücreleri olay yerine koşar. Bu, üç ABD yetkili koronavirüs aşısının en yaygın yan etkisi olan enjeksiyon bölgesinde ağrıya neden olabilir.

Tepki, Pfizer ve Moderna'nın aşılarından sonra Johnson & Johnson'dan daha yaygındır. Johnson & Johnson'ın klinik araştırmasına katılanların% 50'den azı, Moderna katılımcılarının% 92'si ve Pfizer katılımcılarının% 84'ü ile karşılaştırıldığında enjeksiyon bölgesinde ağrı bildirdi.

AstraZeneca'nın vakasında, enjeksiyon bölgesinde hassasiyet en yaygın olanıydı ve deneme katılımcılarının% 64'ünü etkiledi. Katılımcıların yaklaşık% 54'ü enjeksiyon bölgesinde ağrı bildirdi. (Atış 110'dan fazla ülkede onaylandı, ancak henüz ABD'de değil.)

Bağışıklık sistemlerimiz bir aşının bileşenlerini tespit ettiğinde, bizi korumak için enflamatuar kimyasallar da salgılar. Bu nedenle insanlar, aşılardan kısa bir süre sonra ateş, kas ağrısı, yorgunluk veya baş ağrısı geliştirebilirler.

Yorgunluk, Moderna ve Pfizer'in denemelerinde en yaygın ikinci yan etkiydi. Moderna katılımcılarının yaklaşık% 69'u ve Pfizer katılımcılarının% 63'ü bunu bildirdi.

Ancak Johnson & Johnson katılımcıları arasında baş ağrısı yorgunluktan biraz daha yaygındı:% 39, yorgunluk bildirenlerin% 38'i baş ağrısı bildirdi.

AstraZeneca'nın denemesinde, yorgunluk ve baş ağrıları eşit derecede yaygındı: Katılımcıların yaklaşık% 53'ü bu yan etkileri bildirdi.

İşte aşı yan etkilerinin yaşa ve üreticiye göre nasıl farklılaştığının bir dökümü. (Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson verileri klinik araştırmalara dayanmaktadır. AstraZeneca'nın verileri, yaklaşık 130 aşı alıcısının katıldığı küçük bir araştırmaya dayanmaktadır.)

Pfizer ve Moderna'nın ikinci dozundan sonra yorgunluk ve baş ağrıları daha yaygındır - ancak AstraZeneca'da değil.

Yakın tarihli bir Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri raporu, her iki dozda Pfizer veya Moderna'nın aşılarını almış olan 1,9 milyondan fazla Amerikalı arasındaki yan etkileri inceledi.

Genel olarak, yan etkiler, Moderna'nın her iki çekiminden sonra Pfizer'ın ikisinden biraz daha yaygındı. Ve her iki aşının ikinci dozundan sonra genel yan etkiler daha çok sayıda ve şiddetliydi.

Enjeksiyon bölgesi ağrısı raporları, her iki aşının birinci dozundan sonra% 68'den ikinci dozdan sonra% 72'ye yükseldi. İlk atıştan ikinci atışa yorgunluk% 31'den% 54'e yükselirken, baş ağrısı% 26'dan% 47'ye yükseldi.

Moderna alıcılarının yaklaşık% 82'si ikinci dozdan sonra enjeksiyon bölgesinde bir miktar reaksiyon (ağrı, kızarıklık, kaşıntı veya şişme) bildirirken, Pfizer alıcılarının% 69'u aynı şeyi söyledi. Ek olarak, Moderna alıcılarının% 60'ı yorgunluk bildirdi ve% 53 ikinci dozdan sonra baş ağrısı bildirdi. Pfizer aşısının ikinci dozundan sonra, aşı alanların% 48'i yorgunluk ve% 40'ı baş ağrısı bildirdi.

AstraZeneca'nın atışı, bilim adamlarının tam olarak anlamadıkları nedenlerden dolayı ilk dozdan sonra daha kötü yan etkilere sahip olma eğilimindedir. Uzmanlar, reaksiyonun vücuda bir koronavirüs geni sokmak için genetik olarak tasarlanmış bir soğuk algınlığı virüsü kullanan aşının teknolojisi ile ilgili olabileceğini söylüyor. Bu soğuk algınlığı virüsü, potansiyel olarak hemen daha güçlü bir bağışıklık tepkisini uyarabilir.

Kas ağrısı ve ateş, gastrointestinal sorunlardan daha yaygındır

Kas ağrısı, dört denemede en yaygın yan etkiler arasındaydı.

Moderna'nın denemesinde, katılımcıların% 60'ı kas ağrısı çekerken, Pfizer katılımcılarının% 38'i semptomu bildirdi. Johnson & Johnson katılımcılarının yaklaşık üçte biri ve AstraZeneca katılımcılarının% 44'ü de kas ağrısı bildirdi.

Üşüme daha az yaygındı, ancak nadir değildi: Moderna'nın denemesindeki insanların% 43'ü, Pfizer ve AstraZeneca katılımcılarının% 32'si titreme bildirdi. Johnson & Johnson katılımcılarının sadece% 2'si bu etkiyi hissetti. Hem Pfizer hem de Moderna'nın denemelerinde, katılımcıların% 15'i ateş bildirirken, Johnson & Johnson'ın denemesinde% 9 ve AstraZeneca'da% 8.

BB1e7reg.img?h=809&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Çoğunlukla, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi mide-bağırsak sorunları genellikle Pfizer veya Moderna'nın çekimleriyle ilişkili değildi, ancak Johnson & Johnson katılımcılarının yaklaşık% 14'ü ve AstraZeneca katılımcılarının% 22'si mide bulantısı bildirdi.

Yan etkiler, dört denemenin tamamında kısa sürüyordu.

Moderna katılımcılarının çoğu, yan etkilerinin aşıyı yaptıkları gün başladığını ve her dozdan sonra iki gün sürdüğünü söyledi. Ortalama olarak, Pfizer katılımcıları da atışlarından bir ila iki gün sonra yan etkiler yaşadılar ve reaksiyon genellikle sadece bir gün sürdü.

Johnson & Johnson katılımcıları, enjeksiyondan sonraki iki gün içinde yan etkiler gördü. Ortalama olarak, yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrısı iki gün sürerken, bulantı ve ateş bir gün sürdü.

AstraZeneca'nın yan etkileri de genellikle birkaç gün içinde düzelir.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.