Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çöller neden geceleri bu kadar soğuyor?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çöller neden geceleri bu kadar soğuyor?

Kuzey Afrika'daki Sahra Çölü'ne günübirlik bir gezi yapıyorsanız, bol miktarda su ve bol güneş kremi getirmek isteyeceksiniz. Ama geceyi burada geçirmeyi planlıyorsanız, yanınıza rahat bir uyku tulumu da getirseniz iyi olur.

BB1dSpFn.img?h=662&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Bunun nedeni, NASA'ya göre, Sahra'daki sıcaklıkların, gün boyunca ortalama 100 Fahrenheit (38 santigrat derece) ile gece boyunca ortalama en düşük 25 derece Fahrenheit (eksi 4 santigrat) arasında güneş battığında düşmesi olabilir. .

Öyleyse, bu dramatik sıcaklık değişimi neden Sahra gibi kurak çöllerde oluyor? Yerli hayvanlar ve bitkiler böylesine vahşi aşırılıklarla nasıl başa çıkıyor?

Isı ve nem

Kurak çöllerin - Dünya topraklarının yaklaşık% 35'ini kaplayan kuru bölgeler - bu kadar ısınmasının ve ardından çok soğuk olmasının nedeni, iki temel faktörün birleşimidir: kum ve nem.

Bir termosun aksine, kum ısıyı çok iyi tutmaz. NASA'nın Pasadena, California'daki Jet Tahrik Laboratuvarı tarafından yayınlanan bir 2008 raporuna göre, güneşten gelen ısı ve ışık kumlu bir çöle çarptığında, çölün üst katmanındaki kum taneleri ısıyı emer ve havaya geri verir. Gün boyunca kumun güneş enerjisinden aldığı radyasyon havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.

Bununla birlikte, bu fenomen tek başına sıcaklıkta bu kadar şiddetli bir düşüşü açıklamaz. Sonuçta, tropikal bir kumsalda güneş battığında, kışlık bir palto giymenize gerek yok.

Sert sıcaklık değişiminin ana nedeni, çöl havasının aşırı derecede kuru olmasıdır. Şili'deki Sahra ve Atacama Çölü gibi kurak çöllerde, nem - havadaki su buharı miktarı - neredeyse sıfırdır ve kumdan farklı olarak suyun ısıyı depolamak için muazzam bir kapasitesi vardır.

Dünya Atlası'na göre havadaki su buharı, ısıyı dev bir görünmez battaniye gibi yere yakın bir yere hapseder ve atmosfere yayılmasını engeller. Yüksek nem oranına sahip havanın ısınması için daha fazla enerji gerekir, yani bu enerjinin dağılması ve çevrenin soğuması için daha fazla zaman gerekir. Bu nedenle, çöllerdeki nem eksikliği, bu kurak yerlerin hızla ısınmasına ve aynı zamanda hızla soğumasına izin verir.

Aşırı sıcaklıklara uyum sağlama

Bu hızlı sıcaklık değişimlerine rağmen, çöl hayvanları çölün aşırı sıcaklık değişikliklerine iyi adapte olmuşlardır.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nde çöl hayvanlarında uzmanlaşmış bir çevre fizyoloğu Dale DeNardo, "Onlar için nispeten küçük bir sorun olma eğilimindedir," dedi. "Daha büyük zorluk, hayatta kalmak için yeterli yiyecek ve su bulmaktır."

Çöldeki en bol ve çeşitli hayvan grubu olan sürüngenler, soğukkanlı veya ektotermik oldukları için aşırı sıcaklık değişimlerine iyi adapte olmuşlardır, bu da sabit bir vücut sıcaklığını sürdürmek için enerji harcamak zorunda olmadıkları anlamına gelir. Diğer bir deyişle sürüngenler bu enerjiyi avcılık gibi başka yerlerde de kullanabilirler. Çoğu sürüngen, gündüzleri gölgeli köşeler veya geceleri daha sıcak kayalar bulmalarına olanak tanıyan küçük olmaktan da yararlanır. DeNardo WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, "Özellikle küçükken daha sıcak veya daha soğuk olmak için gidebileceğiniz pek çok farklı yer var" dedi.

Bununla birlikte, büyük sıcakkanlı memeliler veya develer gibi endotermik memeliler, güneşten saklanamayacak kadar büyüktür ve vücut sıcaklıklarının düşmesine izin veremezler. Aksine, develer hem sıcak hem de soğuk koşullarda sabit vücut ısısını koruyarak hayatta kalırlar. DeNardo, bunu, yağ ve kalın kürk şeklinde çok fazla yalıtıma sahip olarak yaptıklarını, bu da onların gündüz çok fazla ısı kazanmalarını ve geceleri çok fazla kaybetmelerini önlediğini söyledi.

Buna karşılık, çöl kuşları, insanların terlemesi ve köpeklerin nefes alması gibi ısıyı vücutlarından uzaklaştırmak için suyu kullandıkları buharlaşmalı soğutmayı bir dizi farklı yöntemle (bazı akbabalar serinlemek için bacaklarına idrar yapar) kullanır. Ancak su kaynakları arasında uzun mesafeler uçma veya yiyecek toplama yetenekleri, diğer çöl hayvanları gibi suyu korumak konusunda endişelenmelerine gerek olmadığı anlamına gelir. DeNardo, "Ben buna hile diyorum çünkü çölün sınırlarını gerçekten yaşamıyorlar," dedi.

Bitkiler ise aşırı sıcaklıklara karşı daha savunmasızdır. DeNardo, "Hareket edemedikleri için çok daha büyük bir zorlukla karşı karşıyalar," dedi. Bu nedenle, kaktüsler gibi ikonik çöl bitkileri, değerli sularını avcılardan korumak için sivri uçlar ve toksinler gibi bir dizi savunma geliştirmiştir. Bununla birlikte, gece donma sıcaklıkları bitkiler için ölümcül olabilir çünkü su donar ve dokuları içinde genişler ve bu da geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir. Bu nedenle, bitkiler yalnızca hava sıcaklığının her gece birkaç saatten fazla donma noktasının altına düşmediği, donma hattı olarak bilinen bölgelerde büyürler.

İklimi değiştirmek

DeNardo, araştırmacılar hala iklim değişikliğinin kurak yerleri ve organizmaları nasıl etkileyebileceğini anlamaya çalışıyorlar, ancak "kesinlikle değişiklikler göreceğiz" dedi. "Çoğu çöl için, sıcaklıkta ortalama 3 ila 4 derece Fahrenheit [1,7 ila 2,2 C] arasında bir artış öngörüyoruz."

Ancak araştırmalar, "Geceler daha sıcak olacak, ancak bu daha sıcak günler kadar kötü değil" diyor DeNardo.

Bunun yerine asıl sorun, iklim değişikliğinin çöl canlılarının dayandığı yıllık yağış miktarını etkileyebilmesidir. DeNardo, "Daha az tutarlı hale gelecek, nispeten yağışlı yıllar ve nispeten kurak yıllar olacak" dedi. "Ancak çoğu yeterince ıslak olsa bile, büyük sorunlara neden olması gerçekten kuru bir yıl sürecektir."

Kaynak: LiveScience

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.