Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Başka bir koronavirüs mutasyonu keşfedildi - ve bu daha tehlikeli olabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Başka bir koronavirüs mutasyonu keşfedildi - ve bu daha tehlikeli olabilir

BB1aj9Fz.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Güney Afrika'da yeni bir koronavirüs mutasyonu keşfedildi ve 501.V2 adlı bir versiyon, ülkedeki ikinci COVID-19 dalgasını besliyor gibi görünüyor.
Yeni tür daha tehlikeli görünmekte ve diğer tıbbi durumlardan muzdarip olmayan genç hastalarda daha ciddi hastalığa neden olmaktadır.
Sağlık uzmanları, yeni SARS-CoV-2 türünün mevcut aşılarla hala yenilebileceğine inanıyor.
Diğer herhangi bir patojen gibi, yeni koronavirüs de enfekte ettiği konakçılara yanıt olarak sürekli gelişiyor. Bu, virüsün hayvanlar arasında tür atlamasına ve nihayetinde insanlara ulaşmasına izin veren bir mutasyondur. En azından, araştırmacıların ilk insanları etkileyen orijinal suşta olduğunu düşündükleri buydu. Çin'deki yaklaşan WHO araştırması, Wuhan salgınının ilk günleri hakkında daha fazla yanıt ortaya çıkarabilir.

SARS-CoV-2 bundan sonra mutasyona uğramaya devam etti ve bilim adamları bu genetik değişiklikleri yakından takip ettiler. Bu çok önemlidir çünkü mutasyonlar bir virüsü daha bulaşıcı veya tehlikeli hale getirebilir ve ilaç ve aşı araştırmalarını engelleyebilir. Şimdiye kadar birkaç önemli yeni koronavirüs suşu bulundu. D614G mutasyonunun pandeminin mevcut durumundan sorumlu olduğuna inanılıyor. Bu mutasyon, virüsü daha tehlikeli hale getirmez, ancak daha bulaşıcı hale geldi. D614G Çin'den ayrıldı ve dünyanın çoğunu enfekte ederek birkaç ay sonra Asya'ya döndü. O zamandan beri, İngiltere ve Güney Afrika'da hızla yayılan birkaç yeni koronavirüs versiyonu da dahil olmak üzere başka türler de keşfedildi. Şimdi, görünüşe göre ikincisi ikisinden daha tehlikeli olabilir.

Danimarka vizonundaki Küme 5 mutasyonu, dünyayı birkaç hafta önce kısa bir çılgınlığa sürükledi. Yerel hükümet, mutasyonun virüsün başak proteinini bloke edebilecek nötralize edici antikorlardan kaçabileceği konusunda uyardı. Bu proteinler, birisi enfeksiyondan sonra veya bir aşı yoluyla virüsü dövdüğünde oluşur. Ancak vizon mutasyonu endişeleri erken korkudan bu yana azaldı ve mevcut aşılar hala bu yeni suşa karşı işe yarıyor gibi görünüyor.

Birkaç gün önce İngiliz sağlık yetkilileri, yeni bir koronavirüs mutasyonunun ülkenin güneyinde hızla yayıldığını duyurdu. Tür, çoğu başak proteinini etkileyen 17 farklı genetik değişikliğe sahipti. UK COVID-19 Genomics Konsorsiyumu'na göre bunlardan biri, başak proteininin reseptör bağlanma motifini etkileyen N501Y olarak adlandırılıyor. Halk sağlığı yetkililerine göre, mutasyon daha ciddi bir hastalığa neden olmadı.

Şimdi, birkaç gün sonra, Güney Afrikalı yetkililer, görünüşe göre ülkede ikinci dalgayı tetikleyen başka bir SARS-CoV-2 mutasyonu bildirdi. Güney Afrika, COVID-19 komplikasyonlarından 24.000'den fazla insanın hayatını kaybettiği 1 milyon enfeksiyona yaklaşıyor. İkinci dalga, ülkenin birkaç gün önce tek bir günde 10.000'den fazla vakayı kaydetmesiyle Kasım ortasında başladı. Bu, ikinci dalganın yerel zirvesi gibi görünüyor, ancak vaka sayısı artmaya devam edebilir.

Doğu Afrika'nın haberine göre Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize virüsün 501.V2 mutasyonunu açıkladı. İngiltere suşunun aksine, bu daha ciddi hastalığa neden olabilir. Yetkili Twitter'da, yerel klinisyenlerin hastaların klinik sunumlarına ilişkin anekdot niteliğinde kanıtlar bulduklarını söyledi. Gençlerin daha büyük bir kısmının, diğer komorbiditelerden muzdarip olmadan kritik hastalık geliştirdiğini söylediler.

Cuma günü sanal bir brifingde Mkhize, "Bu nedenle, harmanlanan kanıtlar, deneyimlediğimiz ikinci dalganın bu yeni varyant tarafından yönlendirildiğini kuvvetle gösteriyor" dedi.

Yerel yetkililere göre, ikinci dalga da öncekinden daha hızlı yayılıyor gibi görünüyor. Güney Afrika'daki Genomik Gözetim Ağı (NGS-SA), Eylül ayından bu yana diğer suşlarda görülmeyen 10-20 arasında mutasyona dikkat çekerek, çeşitli illerde mutasyonu keşfetti. Yeni sürümün gelip gelmediği belli değil.

Kaynak: BGR

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.