Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Oxford AstraZeneca aşısı neden Covid-19 ile mücadelede ezber bozabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Oxford AstraZeneca aşısı neden Covid-19 ile mücadelede ezber bozabilir

2020 yılı olan uzun karanlık tünelde ışığın çıktığı ay olarak Kasım öne çıkıyor. Bazıları onu parlak bir ışık olarak, bazıları ise soluk bir ışık olarak görebilir - ancak bu kesinlikle bir ışıktır.

BB1biMKJ.img?h=748&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

9 Kasım'da Pfizer, aşı adayının ara sonuçlarını açıkladı ve geç evre insan deneylerinde semptomatik Covid-19'u önlemede "yüzde 90'dan fazla etkili" olduğunu gösterdi. Haber sevinçle karşılandı.

Birkaç gün sonra, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, finanse ettikleri aday aşının - Sputnik V - geç aşama denemelerinde yüzde 92 etkinlik gösterdiğini açıkladı. Altında kalmamak için Moderna, daha sonra aday aşının yüzde 94,5 etkinlik gösterdiğini açıkladı.

En son Covid-19 aşı duyurusu Oxford Üniversitesi'nden geliyor. Ve yukarıdaki tüm duyurularda olduğu gibi, basın bülteni yoluyla geldi. AstraZeneca ile ortaklaşa geliştirilen aşı adayı, yüzde 70,4'lük bir genel etkinlik gösterdi.

Hayal kırıklığı yaratan bir durum olması durumunda, bunların ara sonuçlar olduğunu ve rakamların değişebileceğini unutmayın. Ayrıca Oxford aşısı bir grup gönüllüye yüzde 62 etkinlik gösteren iki standart doz olarak ve başka bir gönüllü grubuna daha küçük bir doz ve ardından standart bir ikinci doz olarak verildi. Bu, etkinliği yüzde 90'a çıkardı.

Durumun neden böyle olduğu hemen belli değil. Projenin baş araştırmacılarından biri olan Profesör Andrew Pollard, sonuçları "ilgi çekici" olarak nitelendirdi. Ayrıca, daha düşük dozların kullanılmasının daha fazla aşı dozu olacağı anlamına geldiğini vurguladı.

Aşı yapılanlarda ciddi Covid-19 vakası görülmedi. Ve yaşlı insanlarda koruyucu bir bağışıklık tepkisi oluşturuyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, bununla ilgili açıklama almak için sonuçların son dökümünü beklememiz gerekecek.

Diğer önlemler

Oxford aşısının Pfizer veya Moderna aşılarından daha düşük genel etkinliğe sahip olmasına rağmen - en azından bu ara aşamada - dikkate alınması gereken başka başarı faktörleri vardır. Güvenlik bir tanesidir ve Oxford aşısının şu ana kadar ciddi yan etkileri olmayan iyi bir güvenlik siciline sahip olduğu bildirilmiştir.

Bir diğer önemli faktör de depolamadır. Oxford aşısı ev tipi bir buzdolabında saklanabilir. Pfizer aşısında görüldüğü gibi, fabrikadan kliniğe aşı yolculuğunun tamamında aşırı düşük sıcaklıklarda sürekli dondurma ihtiyacı, birçok ülke, özellikle de yoksul ülkeler için bir sorun olabilir.

Viral bir vektöre dayalı Oxford aşısı da Pfizer ve Moderna'nın mRNA aşılarından daha ucuzdur (yaklaşık 4 ABD doları) - sırasıyla yaklaşık 20 ABD doları ve 33 ABD doları. AstraZeneca bir “kar etmeme taahhüdü” vermiştir.

Adil dağıtım

Daha önce tartıştığım gibi, yeni aşıların adil dağıtımı, özellikle daha zengin ülkelerin profiline veya satın alma gücüne sahip olmayan düşük ve orta gelirli ülkeler için hayati önem taşımaktadır. Yoksul ülkelerde aşılamaya erişimi artırmayı amaçlayan küresel bir sağlık ortaklığı olan GAVI, bu noktayı ele almak için yıllarca çalıştı. 2020'de, klinik denemelerin başarılı olması durumunda 700 milyon doz Covid aşısına erişebilecek olan COVAX girişimini kurdu.

Oxford ve AstraZeneca daha önce, 2020'nin sonundan önce 400 milyon doz sağlama taahhüdüyle, düşük ve orta gelirli ülkelere bir milyar doz aşı sağlama taahhüdünde bulundular. Kesinlikle, AstraZeneca, Avrupa ve ABD dışındaki ülkeler, en yakın rakiplerinden daha fazla.

Mükemmel bir başlangıç

Bu taahhütler, hemen küresel kapsam için yeterli olmayacaktır, ancak bu mükemmel bir başlangıçtır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde dokuzu aşırı yoksulluk içinde yaşıyor ve çevrelerindeki sağlık sistemleri kırılgan. Adil aşı dağıtımı vaatleriyle, dünyadaki daha yoksul nüfusun unutulmayacağı ümidi var. Küresel sağlık topluluğu bu alana odaklanmalıdır.

Bu duyuru dünya için ne anlama geliyor? Potansiyel olarak çok büyük bir miktar. Ancak denemelerin henüz tamamlanmadığını ve yazım sırasında düzenleyicilerin yeni aşı adaylarından herhangi birini henüz onaylamadığını unutmayın. Bu engeller ortadan kalktığında bile, mesafenin, arazinin, politikanın, soğuk zincir lojistiğinin ve insan davranışının karmaşık engellerini başarıyla aşmayı gerektiren dünyayı aşılamamız gerekiyor.

Küresel salgın sona ermedi ve uzun bir süre de olmayacak - ancak ışık daha da parlıyor.

Kaynak: academics

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.